![]() |
|
kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD (/watek-kryst007-moja-kolekcja-dvd-i-bd) |
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 08-01-2016 Z filmami Kurosawy to u mnie jest niestety dosyć podobnie, choć specjalnie masy reklam to nie ma - kolejno reklamy "Stopklatki", "VOX.fm" oraz "K MAG" i logo Mayfly'a, ale na szczęście można to przewinąć za dwoma zamachami. ![]() Co do "Amerykanina w Paryżu" to postaram się wrzucić fotkę w najbliższym czasie. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 26-02-2016 Update, który pojawia się wcześniej niż przewidywałem. Postanowiłem wyrzucić do kosza tą moją amatorskiej roboty scenę, bo mimo że wypadała na zdjęciach nieźle, to było z nią parę problemów podczas sesji zdjęciowych ![]() Kar War Wong - dwa filmy: "Kiedy łzy przeminą" i "Dni naszego szaleństwa". Bardzo ładny digipack, jedno z ładniejszych wydań z jakimi się spotkałem i do tego jeszcze dostałem za 20 zł + dostawa, ale przez jego wielkość musiałem półki obniżyć by się zmieścił . Samej twórczości Wonga nie znam, ale mnie dosyć interesuje od pewnego czasu. Wewnątrz digipacka obszerna wkładka o obydwu filmach. Wielki sen z Bogartem - jeszcze do niedawna film był unikatem na rynku, ale ostatnio się zdewaludował. "Drżąće ciało" chciałem mieć w digipacku, ale w przesyłce okazał się być amaray Prawdę mówiąc wydanie wygląda wewnątrz mniej więcej tak samo mimo innego opakowania - też rozpis scen i Almodovarski styl. Her - wiele słyszałem, że to jeden z lepszych filmów ostatnich lat, a sama fabuła mnie zaintrygowała więc wziąłem "Co się wydarzyło w Madison County" jakoś dziwnie wydany: płyta dwustronna - na jednej stronie film z niemieckim menu i bez możliwości wyboru oryginalnej angielskiej ścieżki dźwiękowej, a na drugiej film bez żadnego dubbingu i wszystko jest normalnie. Nie łapię ![]() Odkąd dostałem pierwszy film pod chonkę będę zbierał kolejne Star Treki - zarówno stare, jak i nowe. Dodam, że podobają mi się te okładki zrobione w duchu prac Drewa Struzana. "MASH" oraz "Butch Cassidy i Sundance Kid" - obydwa filmy miałem kiedyś na DVD na półce, ale z dobre pare miesiące temu kolega pożyczył i słuch zaginął. Wydanie MASH z poprzednią "klasyczną" okładką sprzed wznowienia w serii "Legendy Hollywood" nawet wyraźnie bogatsze, kilka ciekawych dodatków. Dwa digipacki: "Ucieczka z Nowego Jorku" - moje pierwsze QDVD w kolekcji. Fajnie wydany, dodatki wrażenia nie robią, ale parę ciekawych jest (do tego z polskim lektorem!). Z tej słynnej serii dokupię w przyszłości m.in. "Absolwenta", "Życzenie śmierci", "Terminatora 2" (2DVD - mam jednopłytówkę z Wyborczej, która mnie niezbyt zadowala) czy "Rambo". "Truman show" po powtórce stał się jednym z moich ulubionych filmów. Genialny film z wspaniałą rolą dramatyczną Carrey'a i inteligentnym scenariuszem. Oglądałem się za amaray'em do momentu gdy w Matrasie ujrzałem tego typu wydanie, które pierwszy raz widziałem. Fajna zawartość i ładnie wydany. Snapperów po takim potężnym starcie z tymi opakowaniami zabraknąć nie mogło: "One" to chyba jeden z nielicznych klasycznych monster movie, jakie doczekały się premiery w Polsce. Jedna z najlepszych okładek jakie kiedykolwiek widziałem - taki hołd dla klasycznej szkoły plakatu to ja lubię! "Nawiedzony dom" - jedno z rzadszych wydań i się zbytnio nie dziwię, bo film po tych 50 latach robi wrażenie. Wspaniały mroczny klimat wdający się w obłęd głównej bohaterki - takie tematy mnie zaczynają interesować. "Płonące siodła" musiały się znaleźć na mojej półce bo uwielbiam Brooksa i ten jego zakręcony humor, a to chyba jego największy rarytas z jego filmografii na naszym rynku. Mam duże oczekiwania co do "Excaliburu"! "Dopaść Cartera" IMO najlepszy film brytyjski! Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ten "Ryzykowny interes", bo to nie tylko prawdziwy bacykl, ale w samym pudełku znajduje się płyta dwustronna z dwoma formatami obrazu. Film kręcony w 16:9, ale sprytnie pozbyli się pasów na górze i dole. Porównanie screenów:
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - Mefisto - 27-02-2016 (26-02-2016, 22:37)kryst007 napisał(a): ale w samym pudełku znajduje się płyta dwustronna z dwoma formatami obrazu. akurat wiele filmów Warnera tak ma (miało), także żadne cudo RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - Filmożerca Alan - 27-02-2016 Super kolekcja! kryst007 - Moja kolekcja DVD - bartnikp - 27-02-2016 Extra!! Big Sleep nadal jest chyba unikatem ale w snapperze. Pisz gdzie i za ile udało Ci się wyrwać Ryzykowny, excalibur ! Tego zazdroszczę bardzo ))Fajnie też, że wkręcasz się w pierwsze QDVD. Bardzo lubię te wydania. pzdr RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 27-02-2016 (27-02-2016, 01:22)Filmożerca Alan napisał(a): Super kolekcja! Dziękuję! Takie miłe słowa zawsze mile widziane! (27-02-2016, 00:25)Mefisto napisał(a):(26-02-2016, 22:37)kryst007 napisał(a): ale w samym pudełku znajduje się płyta dwustronna z dwoma formatami obrazu. Wiem, chociaż dałem to jako ciekawostkę odnośnie tego wydania. Poza tym chciałem tu nieco zrobić małe porównanie formatów obrazu (27-02-2016, 06:34)bartnikp napisał(a): Pisz gdzie i za ile udało Ci się wyrwać Ryzykowny, excalibur ! Tego zazdroszczę bardzo Obydwa filmy kupiłem od sprzedawcy metrodom na Allegro. Facet ma ponoć ok. 10 tys. płyt, więc spytałem się czy posiada dane snappery i akurat miał "Excalibura" oraz "Ryzykowny". Zapłaciłem po 30 zł za jeden film
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - matwiko - 27-02-2016 Fajne zakupy Co do płyt dwustronnych to jest troche takich wydań, głównie stare Warnera ale także: Midnight Expres lub Elmo od Columbi (w wersji 4x3 i 16x9) Najczęściej na drugiej stronie są wersje filmów z innym kadrowaniem. Czasem kadrowanie 4X3 pokazuje więcej, tak jak w Twoim "Ryzykownym interesie" jak również w filmach: Ślicznotka z Memphis, Shaft, Bronco Billy, Jack Frost, Bez przebaczenia, Jim Hendrix. czasem jest to wycięty fragment wersji szerokoekranowej 2.35:1 jak "Soldier - żołnierz przyszłości" a czasem widać dużo więcej jak w "Payback" który był nagrywany w technice Super35 Na drugiej stronie można znaleźć dodatkowe wersje lektorskie. Poza wspomnianym "Co się wydarzyło w Medison country" jest tak w Magiczny Miecz, Batman of the Future. Czasem film jak jest długi to jest podzielony i na drugiej stronie jest po prostu druga część filmu: "Kolor purpury", "Chłopcy z ferajny", "Doktor Żywago". No a czasem na odwrotnej stronie można znaleźć dodatki jak w "Michael Collins" No i zdarza się na drugiej stronie inna wersja filmu: "Nieznajomi z pociągu" RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 28-02-2016 Te płyty dwustronne są fajne, choć trzeba o nie jeszcze bardziej dbać. Nawet dziś są dosyć często spotykane, ale głównie w przypadku "dłuuuugich" filmów typu "Przeminęło z wiatrem". Z tych moich snapperów to jeszcze "Superman" jest wydany na takim krążku - na drugiej stronie dodatki w stylu screen testów czy trailerów. To kręcone w panaroamie "Bez przebaczenia" ma na starym wydaniu DVD wersję w formacie 4:3? Chciałbym to zobaczyć, skoro bez przecinania obrazu
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - Gieferg - 28-02-2016 Nie znoszę dwustronnych płyt. Zdarzało mi się z ich powodu zrezygnować z zakupu. Miałem takiego "Wyatta Earpa" ale sprzedałem, zostało mi w takiej formie tylko to stare, kaszaniaste wydanie Krzyżaków. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - matwiko - 28-02-2016 (28-02-2016, 13:33)kryst007 napisał(a): To kręcone w panaroamie "Bez przebaczenia" ma na starym wydaniu DVD wersję w formacie 4:3? Sorki, "Bez przebaczenia" na drugiej stronie ma wersje dźwiękowe Niemiecką i Hiszpańską |