![]() |
|
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD (/watek-pearlzfan-kolekcja-uhd-bd-dvd) |
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Adrian Gawor - 30-10-2024 Moim zdaniem bierz tv do sklepu,w którym go kupiłeś i reklamuje jako towar wadliwy,tylko uzbroj się w cierpliwość,wysla tv do producenta i jeżeli nic z tym nie zrobi będzie wymiana na nowy,ostatnio jestem królem reklamacji,naprawa samochodu,express do kawy i parawan na wannę,teraz robią buble,wszystko się psuje,życzę żeby wymienili na nowy RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 23-11-2024 Dokończenie mojej przygody z serwisem LG. No więc jakieś 3 tygodnie temu przyszedł serwisant, obejrzał, przyznał, że widzi pasy, sprawdził, że wyświetlone mam ok 576 godzin i zrobione 3 cykle "pełnego" (oraz 76 "małych") odświeżania pikseli. Ustaliliśmy, że pogrzeje go jeszcze do stycznia i jak nadal vertical banding się nie zmniejszy, to wymieni mi matrycę. A potem zobaczymy, albo będę cisnąć o kolejną wymianę albo będę próbował zwrócić tv z tytułu rękojmi. Moje wrażenia z obcowania z 83 calowym OLEDem z odległości ok 2,4 m przez ok 3 m-ce (pomijając vertical banding, który jest widoczny tylko w scenach near black i to też nie na wszystkich filmach tak bardzo, jak na przykładach z Diuny): Filmy na YT wyglądają strasznie źle, nawet te 4K HDR. Kompresje widać gołym okiem. Obraz nie jest ostry, a w ruchu to już w ogóle robi się miękki. Mecze na Viaplay to jest dramat. Na 65 calach z tej samej odległości było znośnie. Filmy i seriale ze streamingu: tutaj nie jest źle. Spodziewałem się, że będzie gorzej. Silos na Apple+, Arcane na Netflix, Pingwin na Max, ale także Yellowstone czy Lioness na SkyShowtime (po upgrejdzie do pakietu 4K) wyglądają bardzo dobrze i nie mogę się za bardzo przyczepić, jeśli chodzi o ostrość obrazu. Filmy i seriale z płyt: jest miazga! Czy to "stary" film (Batman Burtona), czy "nowy" (Blade Runner 2049) czy seriale (Planet earth III): efekt jest powalający. Zwłaszcza, kiedy ogląda się po zmroku. Wrażenia są iście kinowe! Jeśli uda mi się zniwelować lub wyeliminować problem vertical bandingu (który muszę szczerze przyznać, uwidacznia się w jakimś naprawdę niewielkim procencie treści, jakie oglądam), to będzie idealnie i zakup ocenię na 10/10. Teraz jest jakieś 9/10 ![]() Przy okazji pytanie do speców: czy robienie kalibracji przy takim poziomie bandingu ma sens? Nie wypaczy on pomiarów? Nie planuję jej robić w najbliższych 6 m-cach, pytam z ciekawości ![]() Trzy nowości prosto zza Wielkiej Wody. Trochę się zapomniałem i dopiero jak rozpakowałem Mars Express przypomniałem sobie, że przecież BD z USA mają blokadę na region A, więc sobie nie pooglądam, ale wrzuciłem do mojego UB820 i... ku mojemu zdziwieniu poszło. Sprawdziłem też z ciekawości BD Dark Angel i także się uruchomił bez żadnych problemów. Podejrzewam, że poprzedni właściciel mojego odtwarzacza próbował wgrać łatkę, ale coś mu nie do końca pykło i odtwarzacz teraz świruje czasem nie odtwarzając niektórych płyt z regionu B ¯\_(ツ)_/¯ Film polecam, bo ma świetną animację i styl, a do tego bardzo ciekawy scenariusz. Jak ktoś lubi klimaty Blade Runnera i GITSa i mało mu cyberpunku, to powinien być ukontentowany tym, co upichcili Francuzi. Arcane nie trzeba wydaje mi się przedstawiać. Arcydzieło! Fenomenalny pod każdym względem (no, może muzyka trochę nie pokrywa się z moim smakiem). Sezon drugi, który utrzymuje ten sam genialny poziom także zawita na mojej półce. No i na koniec klasyk. Nie jest to może poziom odrestaurowania znany mi choćby z Casablanki, ale różnicę na korzyść UHD widać gołym okiem. Na pewno wpadnie niedługo pełny seans.
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - sebas - 24-11-2024 (23-11-2024, 23:05)pearlzfan napisał(a): Przy okazji pytanie do speców: czy robienie kalibracji przy takim poziomie bandingu ma sens?Nie to, żebym uważał się za speca, ale... Kalibracja jest w sumie robiona przez przyrządy obserwujące fragment ekranu. Pewnie najczęściej jest to jego centrum. W Twoim przypadku "wzór" powiela się na całym ekranie równomiernie. Nie da się go pominąć. Widoczny jest przy niskich poziomach jasności, a to akurat może rzutować na wnioski dotyczące detali w "czerniach". Koloru może i nie wypaczy za bardzo, bo kolorymetr wyciągnie z takiego "wzoru" jakąś średnią, chociaż tutaj trochę zgaduję.Jest jeszcze jedno "ale". Skoro istnieje wciąż możliwość (a takie odniosłem wrażenie), że będziesz wymieniał matrycę, to z czysto logicznego punktu widzenia, nie ma za bardzo sensu robić teraz kalibracji, bo mówimy o potencjalnie niesprawnym TV. Może się okazać, że i tak będzie potrzebna nowa kalibracja, dla nowej matrycy. Chyba wreszcie zaryzykuję to Arcane... RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 29-11-2024 Ciąg dalszy epopei z supportem LG. Wczoraj podczas seansu Silo zauważyłem w ciemnej scenie kolejny pas, tym razem idący w poziomie przez środek ekranu, więc napisałem do nich. I oto, co mi odpowiedzieli. ![]() Matryca wygląda teraz tak: ![]() Po tej odpowiedzi, nie powiem, ciśnienie mi wyszło poza skalę. Dawno się tak nie wqrwiłem. Musiałem redagować moją odpowiedź z dziesięć razy, żeby brzmiała cywilizowanie ![]() Cytat:Jak to nie stwierdził usterki?! Przecież gołym okiem widać na zdjęciach, że matryca ma pionowe pasy a teraz dodatkowy poziomy pas!! Technik, kiedy był u mnie sam przyznał, że widzi, że matryca posiada niedoskonałości! Chcecie mi powiedzieć, że wydałem 12 tysięcy złotych na flagowy sprzęt LG, który ma wadę i teraz LG stwierdza, że ten produkt tak ma "by design"?! Miałem LG C3 65 cali, który używałem przez 5 lat i matryca nie miała ani jednej niedoskonałości, więc proszę nie wciskać mi kitu, że matryca z bandingiem "to tak ma być"! Proszę o wymianę matrycy w ramach gwarancji! Na co dostałem taką odpowiedź: Cytat:Szanowny Panie, Stawiam czapkę gruszek, że za 30 dni dostanę standardową korpo-pierdzącą formułkę, że to nie podlega reklamacji i bujaj się frajerze. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mierzwiak - 29-11-2024 Nie masz wykupionego dodatkowego ubezpieczenia, prawda? RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - czarodziejmarx - 29-11-2024 Płacone kartą było? Chargeback? RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Ash-9001 - 29-11-2024 Współczuję tego cyrku. Oby się skończyło pomyślnie. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - fire_caves - 29-11-2024 Bardzo współczuję. Dla mnie wydanie 4k na TV było przeżyciem. Nie wyobrażam sobie co bym czuł na Twoim miejscu. W dzisiejszych czasach WSZYSTKO trzeba w sytuacji reklamacji/naprawy/wizyt "specjalistów" mieć na piśmie. Niestety dla wielu osób naciskanie na takie potwierdzenia może być trudne (w końcu jest to stwierdzenie - ja panu/pani nie ufam) ale nie ma innej broni. A jak widać - nie ma co ufać komukolwiek. Gdybyś miał w ręku jakiś protokół z oględzin z nazwiskiem technika, datą i opisem co stwierdził i na co się umówiliście, to teraz może nie byłoby takich jaj. Pytanie czy ten technik by się zgodził na spisanie protokołu pozostaje oczywiście otwarte. I pewnie drugie pytanie czy serwis by się z tego nie wykręcił inaczej. Niestety takie czasy - nic na gębę. Na pohybel, skurwysyn*m! RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mefisto - 29-11-2024 Też trochę tego nie kumam - był technik i nie spisał żadnego protokołu wizyty? CDK? RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 29-11-2024 (29-11-2024, 16:12)Mierzwiak napisał(a): Nie masz wykupionego dodatkowego ubezpieczenia, prawda?Ano nie mam, ale co by to zmieniło w podejściu supportu? (29-11-2024, 16:17)czarodziejmarx napisał(a): Płacone kartą było? Chargeback?Niestety, płacone gotówką :/ (29-11-2024, 18:49)Mefisto napisał(a): Też trochę tego nie kumam - był technik i nie spisał żadnego protokołu wizyty? CDK?Jest protokół, ale koleś tak nabazgrał, że nie jestem w stanie tego odszyfrować, jakieś hieroglify i tv, tyle jestem w stanie odczytać. Nauczka na przyszłość, żeby tego pilnować, bo widać jedno jest gadane a co innego potem zapisane. Jprdl, czemu ludzie muszą robić innym tak pod górkę? Jakby nie można było podejść do tego uczciwie - panie, faktycznie jest banding, zaraz to panu ogarniemy, a zamiast tego wyparcie totalne. |