![]() |
|
HAL 9000: Archiwum - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: HAL 9000: Archiwum (/watek-hal-9000-archiwum) |
RE: HAL 9000: Archiwum - Ash-9001 - 27-10-2025 (27-10-2025, 12:09)HAL 9000 napisał(a): Tak w ogóle to ja nie rozumiem dlaczego w XXI wieku nie można tego tematu ogarnąć i kodowanie z "automatu" nie jest perfekcyjne. Mnie nie pytaj, bo ja też tego nie pojmuję. Może format UHD tak zyskał na popularności, że studia zaczęły iść w ilość a nie jakość?
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 27-10-2025 BD produkowali i produkują więcej, tam są jeszcze grubsze błędy (cały katalog), myślę że dzisiaj mamy większe ekrany i dlatego więcej widać ![]() Fakt, że dzisiaj jakoś łatwiej uporać się z kodowaniem BD, a przynajmniej niektórym, bo taki Criterion potrafi spektakularnie coś spartolić na BD i w ich przypadku UHD to był jednak ratunek, nie wiem jak jest u innych wydawców, bo w ostatnich latach mocno ograniczyłem zakup BD, więc nie czuje się mocny w tym temacie
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 11-11-2025 ![]() ![]() ![]() ![]() Dwustronne okładki: ![]() ![]() Jestem fanem tej nowej okładki "Outland" ![]() ![]() "Konwój" wydanie trzypłytowe (UHD + 2BD). "Przygody Rabina Jakuba" to SDR, na okładce jest info o DV i już się ucieszyłem, ale okazało się, że jest to samo co w starym wydaniu u innego francuskiego wydawcy, którego nakład już się wyprzedał. Jest jedna scena, po zmroku, gdzie HDR by się przydał, ale ogólnie jest spoko ![]() PS W następnym odcinku będą Criteriony (jak dotrą)
RE: HAL 9000: Archiwum - Mefisto - 11-11-2025 Konwój amerykański lepszy od europejskiego? RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 11-11-2025 Pod względem dodatków i okładki na pewno, ale kodowania to nie sądzę, nie oglądałem jeszcze całości, sprawdzałem tylko te newralgiczne miejsca i jest OK. Ustawili automat na 90+ i tak całość leci bez spadków, ale raczej jakiejś optymalizacji nie robili, w każdym razie będę mógł oglądać bez nieprzyjemnych niespodzianek
RE: HAL 9000: Archiwum - misfit - 12-11-2025 O jakich dodatkach mowa, których nie ma w SC? RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 12-11-2025 Nie mam wydania SC, a włoskie było gołe, więc błędnie założyłem, że skoro KL dało dodatkową płytę, to tych dodatków jest więcej. Mój błąd. Sprawdziłem właśnie na blu-ray.com i wygląda na to że SC wrzuciło ponad 130 minut dodatków na płytę UHD z filmem - z tego co mogę wyczytać z okładek, steelbook ma UHD+BD, a amaray tylko UHD. Możesz potwierdzić? Wygląda też na to że wydanie USA jako jedyne ma dodatkowo dźwięk 5.1 - tego nie widzę w innych wydaniach (okładki). RE: HAL 9000: Archiwum - sebas - 12-11-2025 (11-11-2025, 16:30)HAL 9000 napisał(a): Jestem fanem tej nowej okładki "Outland"Spodziewałem się tego . Mnie, że się tak wyrażę, ten dizajn nie porwał, ale rozumiem i szanuję zamysł za nim stojący.Za to wydanie! Ależ to był seans. 10/10
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 12-11-2025 Potwierdzam, wczoraj oglądałem i miód malina Jeszcze nigdy mi ten film tak dobrze nie smakował, było zajebiście 10/10 Te kolorki na okładce chyba nawiązują do logotypu tej kompani wydobywczej
RE: HAL 9000: Archiwum - misfit - 12-11-2025 (12-11-2025, 12:38)HAL 9000 napisał(a): Sprawdziłem właśnie na blu-ray.com i wygląda na to że SC wrzuciło ponad 130 minut dodatków na płytę UHD z filmem - z tego co mogę wyczytać z okładek, steelbook ma UHD+BD, a amaray tylko UHD. Nawet nie 130, a ponad 200 minut dodatków - i tak, znajdują się one także na płycie UHD. Ale są takie czary, że obraz w SC ma bardzo podobny średni bitrate co w KL (87,6 Mb vs 90,1 Mb). Jakim cudem? Ano takim, że w SC niemalże cała płyta BD-100 jest zapełniona po brzegi, a w KL jest ~15GB wolnego miejsca. Tak jak wcześniej pisałem, kodowanie obrazu w SC wygląda mi na robotę wykonaną przez kompetentnych gości i ogólnie zdziwiłbym się gdyby w praktyce nie okazało się lepsze od KL, ale widzę, że w tym konretnym przypadku KL nie wygląda jak typowe KL (warstwa rozszerzona MEL ~119 kbps), więc kto wie... może tym razem Kino Lorber także obskoczyli jacyś rozumni ludzie ![]() Może kiedyś będzie okazja do porównania... |