![]() |
|
Mefisto - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Mefisto - kolekcja (/watek-mefisto-kolekcja) |
RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 26-08-2024 Chodzi o scenę od 57:23 do 60:01, czy jakąś inną? Ale to i tak nieważne - u mnie nie ma żadnego "chodzenia" ściany i jakichkolwiek innych anomalii w którymkolwiek momencie filmu (tego samego nie mogę napisać o wydaniu USA od Kino Lorber, szczególnie w HDR10) i nie wiem w jaki sposób kompresja obrazu mogłaby być jeszcze lepsza. Jasne i ciemne obszary obrazu, struktura ziarna, chroma, przejścia tonalne, itdp. itp. - cholerna perfekcja. Jednym słowem - FiM. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 27-08-2024 (26-08-2024, 22:17)misfit napisał(a): u mnie nie ma żadnego "chodzenia" ściany Projektora też nie ma, jeśli dobrze pamiętam
RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 27-08-2024 Przez kilkanaście lat byłem #teamprojector, dzęki czemu co nieco wiem o ich ograniczeniach ![]() Wierzę, że u Ciebie ściany "chodzą", nie jest to jednak spowodowane kodowaniem czy remasterem jako takim i w sumie tylko to chciałem przekazać. Specjalnie oglądałem w HDR10, chociaż to w sumie bez znaczenie - Arrow to DV MEL, czyli tylko dynamiczne metadane, bez wpływu na kodowanie obrazu vs bazowe HDR10, itd. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 27-08-2024 No chyba musi mieć coś do czynienia z kodowaniem, skoro nie tylko nie ma tego na telewizorku (DV), ale też w większości innych filmów. RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 27-08-2024 No nie, jakby coś było z kodowaniem to byłoby też widoczne na OLED, LCD i innych wyświetlaczach. Dwa miechy temu pisałeś mi też o artefaktach przy gwałtownym ruchu obiektów/postaci, m.in. w Black Hawk Down czy Final Countdown i już wtedy zaświeciła mi się lampka, że coś nie teges masz u siebie... Porób filmiki, zdjęcia lub chociaż podaj dokładne czasy występowania tych anomalii i może wtedy dojdziemy o co chodzi. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 27-08-2024 Jakbym miał coś nie teges, to anomalie byłyby widoczne przy każdym filmie - a nie są, występują wyjątkowo. RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 27-08-2024 Film filmowi nierówny czy to jeśli chodzi o jasność obrazu, ziarno, itd. Może być tak, że jak jest dużo drobnego ziarna to wtedy załącza się odszumianie (częsta przypadłość w projach Sony, której nie zawsze się da zaradzić), które w specyficznych ujęciach może dawać efekt o którym piszesz. Z kolei Black Hawk Down ma w wielu momentach ekstremalne poziomy jasności i może algorytm mapowania tonów w Twoim proju nie wyrabia - ale nie chcę przesądzać póki nie wskażesz dokładnie gdzie widzisz u siebie problem. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 30-08-2024 Wątpię, żeby coś się włączało, skoro nawet zmiany ustawień nie rozwiązują problemu, a całość była przecież kalibrowana. Zresztą ziarno, drobne czy nie, masz przecież w całym filmie - problem (sporadyczny) dotyczy głównie scen na białym/jasnym tle, gdy coś się dynamicznie rusza. W BHD są to dosłownie 2-3 ujęcia z helikopterami, a raczej miejscami w kadrze, w których wirniki się obracają (a zatem ponownie - gdyby coś się włączało, to na całą scenę/film); w Final Countdown 2/3 filmu to myśliwce popierdalające po niebie, więc problem jest większy, a w Inwazji wspomniany Goldblum. Nie kojarzę innych przypadków, gdzie rzucało by się to w oczy, choć przecież białego tła i dynamiki w filmach nie brakuje. Mogę porobić fotki/filmiki, ale wątpię, żeby telefon dobrze uchwycił problem - zwłaszcza w ruchu, poprzez własne filtrowanie. EDIT: no nie, nie da się tego sensownie uchwycić, także ten. CDN aktualki przy okazji: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 06-09-2024 Aktualizacja sponsorowana przez inpost: ![]()
RE: Mefisto - kolekcja - Ash-9001 - 06-09-2024 Puste pudełko dostarczyli, czyli jest postęp
|