![]() |
|
Gwiezdne wojny - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Gwiezdne wojny (/watek-gwiezdne-wojny) |
Gwiezdne wojny - Glaeken - 21-05-2020 Moim zdaniem mimo wszystko warto przeboleć te okładki i kupić te steelbooki. Przewiduję, że za parę lat powinny chodzić na eBayu za dużo więcej. 1. 3-dyski w tym UHD 2. Steelbook 3. kultowa trlogia lat 70/80tych .. a cena jak za zwykły film w steelu. Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka RE: Gwiezdne wojny - Juby - 21-05-2020 Jakbym miał kupować filmy z myślą, że kiedyś będą na eBayu chodzić za większe pieniądze i odsprzedam, to... zmieniłbym hobby.
Gwiezdne wojny - Glaeken - 22-05-2020 Też nie kupuję w tym celu ale zawsze to kolejny argument na tak niż na nie ![]() Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka RE: Gwiezdne wojny - Wolfman - 22-05-2020 (21-05-2020, 18:40)Juby napisał(a): Jakbym miał kupować filmy z myślą, że kiedyś będą na eBayu chodzić za większe pieniądze i odsprzedamJuby, jak kupujesz dwa filmy na krzyż w ciągu pół roku to myśli takich nie masz. Ale jak widzę nowe steele w 4k, to już nie chce mieć starych bd. Jakbym kupił plastiki to bym odzyskał 1/5 wkładu, a tak odzyskam 80-100%. Przy wielu zakupach ma to sens, nie odczuwasz strat tak bardzo jak na zwykłych. Nie każdy film jak seria AvP, Predatory i Alien lubię mieć w różnych wydaniach. RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 22-05-2020 Jak kupowałem 10 miesięcznie też nie miałem takich myśli. RE: Gwiezdne wojny - Wolfman - 22-05-2020 Tyle co i nic. Nie zbierasz też steelbook RE: Gwiezdne wojny - Juby - 22-05-2020 @Wolfman Nie ważne czy kupuję 2 filmy na pół roku, czy 20 miesięcznie. Kupuję filmy, które z jakiegoś powodu chcę mieć i chcę (nie ważne czy raz na miesiąc, czy raz na 10 lat) do nich wracać. Jestem pasjonatem filmów, a nie zbieractwa pudełek na regale i nie bawi mnie handel. Do tej pory sprzedałem może 3 filmy ze swojej kolekcji, a gdy kupuję coś po raz drugi, starsze wydanie wolę oddać bratu, czy koledze, niż bawić się w handlarkę dla kilku złotych, ewentualnie zostawiam jako kopię zapasową. Ale nawet takich przypadków jest niewiele, bo jak zauważyłeś - kupuję mało, bo robię przemyślane zakupy. Uważam to za rozsądniejsze podejście, niż kupowanie 300, 500, tysiąca filmów, a później wystawiania całej kolekcji na forum po 10 zł sztuka.
RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 22-05-2020 Wolfman prowadzi skup złomu, to się rządzi innymi prawami. RE: Gwiezdne wojny - Wolfman - 22-05-2020 Wolfman podobnie jak Gleaken kupuje dużo, wymienia na inne lepsze wydania format nośnika/opakowanie. Dzięki takim kupującym rynek nośników się rozwija, dzięki cebuli - bez urazy. Która czeka na promocje po 15PLN rynek kiśnie. Kupuję dużo do obejrzenia, daję zarobić wydawcom, by rozwijał się rynek w dalszym ciągu. Jak najbardziej chcę by wciąż możliwie jak najdłużej wychodziły nowe remastery na nośnikach jak i nowe ładniejsze wydania. RE: Gwiezdne wojny - Juby - 23-05-2020 Nie wiem czy to o "cebuli" było o mnie, ale ja nie czekam na promocje po 15 zł, jak mi zależy na jakimś filmie to kupuję w dniu premiery za niedorzeczne ceny (pierwszego Terminatora na Blu-ray kupiłem w steelbooku na empiku za 106,99 zł). Nawet jeśli chcesz, aby rynek się rozwijał i to z tego powodu kupujesz nowe wydanie tego samego filmu, czy dla lepszego formatu, czy dla ładniejszego opakowania, to nie jest tłumaczenie postawy Glaekena "kupię, bo za X czasu sprzedam z zyskiem na Ebayu". ![]() Wracając do tematu - Star Warsy mam na Blu-ray i nawet przy przesiadce na UHD (która może nastąpi jeszcze w tym roku) nie będę tego zmieniał. No chyba, że oryginalna trylogia wyjdzie w pierwotnych wersjach, lub edycjach specjalnych z 1997, wtedy byłbym gotów je kupić. Ale resztę odpuszczam. Zresztą, na palcach jednej ręki mogę policzyć filmy z mojej kolekcji, których obraz jest dla mnie na tyle problematyczny podczas oglądania, że kupię je ponownie na UHD, gdy już będę miał możliwość oglądania w tym formacie (m.in. TDK i pierwszy Predator, bo mam wydanie UHE, a w 4K w końcu dostał porządny remaster). |