![]() |
|
Indiana Jones - seria - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Indiana Jones - seria (/watek-indiana-jones-seria) |
RE: Indiana Jones - seria - Nfsfan83 - 16-07-2018 No to na razie, tylko taki "oryginał" znalazłem, on tam napisał, że delikatnie zmodyfikowane kolory aby były najbliższe takim jak podczas projekcji w kinie. RE: Indiana Jones - seria - misfit - 16-07-2018 (16-07-2018, 16:43)Nfsfan83 napisał(a): Czyli od premiery w 1981 do wydania na BD Spilberg spał i nic nie poprawiał bo czekał na wynalezienie płyt BD??? tak sobie tłumaczcie Zakładam, że potrafisz posługiwać się google więc możesz zweryfikować to o czym pisałem wcześniej. A jeśli nie to peszek. Ubzdurałeś sobie, że DVD jest wzorcem jeśli chodzi o kolorystykę danego filmu, nie mając nawet wiedzy czy twórcy filmu brali udział w jego powstaniu, poza tym którego transfer często pochodzi z zeszłego wieku gdy nikomu nie śniło się o takich możliwościach sprzętowych jakie istnieją w dzisiejszych czasach np. co do korekcji barwnej. Ale niech i tak będzie. Brakuje jeszcze kogoś kto by napisał, że to jednak VHS należy traktować za wzorzec
RE: Indiana Jones - seria - Nfsfan83 - 16-07-2018 #Ethan zapytał: "czyli wymieniać Indianę (wydanie imperialowskie) z dvd na blu czy nie? Bo mam okazję to zrobić za rozsądne pięniadze" Ja napisałem tylko, że dla mnie Indiana Raiders Of The Lost Ark tylko wersja DVD. A to co sobie kto wybierze to jego sprawa, chciałem wyrazić swoją opinię. A jak się zaczyna droczenie to piszę, że mi ta wersja kolorystyczna najbardziej podoba i tyle. I zdania nie zmienię. Dla mnie DVD to jakiś tam wzorzec kolorystyczny bo z tego nośnika oglądałem filmy takie jak Indiana jako pierwsze, z tv nie pamiętam kolorów, a teraz dają już z BD materiału, więc lipa nie porównam. RE: Indiana Jones - seria - MasterThief - 16-07-2018 (16-07-2018, 18:10)misfit napisał(a):(16-07-2018, 16:43)Nfsfan83 napisał(a): Czyli od premiery w 1981 do wydania na BD Spilberg spał i nic nie poprawiał bo czekał na wynalezienie płyt BD??? tak sobie tłumaczcieBrakuje jeszcze kogoś kto by napisał, że to jednak VHS należy traktować za wzorzec VHS należy traktować jako wzorzec, tam są dokładnie takie kolory jakie sobie reżyser wymarzył. RE: Indiana Jones - seria - Ethan - 16-07-2018 Babranie się w przeszłości, czy to muzyków czy to reżyserów jest bezcelowe i jałowe. Świadczy o wypaleniu twórczym. Malarz kończy dzieło i zaczyna nowe, ewentualnie pozostawia coś nieukończonym i potem do tego wraca. Może od razu np w Gwiezdnych Wojnach zatrudnić genialnych aktorów pokroju Daniela Day Lewisa i zrobić to jeszcze raz. Czemu tylko zmieniać kolory. Ja rozumiem, że te poprawki mają na celu poprawić oglądanie filmów na większych ekranach, i to jest ok, ale ingerowanie w dzieło zawsze jest ryzykowne i potem się kończy jak w przypadku wspomnianego przez Was T2 czy Predatora. Ale tak jak mówię, powinni zajmować się tym spece-entuzjaści a nie przykładowo Spielberg, który nie potrafi zrobić niczego wyjątkowego od czasu Listy Schindlera. Później się słyszy o nagranej na nowo solówce czy o dodaniu jakiegoś elementu do filmu vide stare GW. RE: Indiana Jones - seria - Wolfman - 16-07-2018 (16-07-2018, 19:22)Ethan napisał(a): który nie potrafi zrobić niczego wyjątkowego od czasu Listy SchindleraWszystko już było i każdy ma takie oczekiwania jak względem gry Half life 3, która nigdy nie powstała, bo twórcy by tym wymaganiom nie sprostali . Poprawiać dobrze stare, zamiast wypuszczać nowe kaszany? Czemu nie, niech poprawia jeśli robi to dobrze. Widać jednak nie do końca dobrze, bo jednak znalazła się czarna owieczka w stadzie, która lubi niebo pomalowane flamastrem, albo wyglądające jak atrapa + obrzydliwie rozmazany obraz. Palce lizać
RE: Indiana Jones - seria - Nfsfan83 - 16-07-2018 #wolfman meeeee
RE: Indiana Jones - seria - misfit - 16-07-2018 (16-07-2018, 19:12)MasterThief napisał(a):(16-07-2018, 18:10)misfit napisał(a): Brakuje jeszcze kogoś kto by napisał, że to jednak VHS należy traktować za wzorzec Wreszcie mogę umrzeć w spokoju ![]() Ethan - od lat trwa pogoń za przeniesieniem w jak największym stopniu wrażeń kinowych w warunkach domowych. Żyjemy w ciekawych czasach gdzie to nasz sprzęcik domowy przewyższa pod wieloma względami to co mogą nam zaoferować tradycyjne kina. Wydając nieco już starszy film czy to na BD czy UHD standardem powinien być powrót do negatywu i ponowny jego skan przy użyciu obecnie dostępnego sprzętu (niestety nie zawsze jest to możliwe np. z powodów finansowych czy technicznych). Daje to nieporównywalnie lepszy efekt końcowy w stosunku do starego mastera, który niemal zawsze ma mniejsze lub większe defekty i który często był robiony jeszcze za czasów telewizorów CRT, które wiele wybaczały. Decydując się na powrót do negatywu musisz od nowa przeprowadzić korekcję barwną i choćbyś nie wiem jak się starał nigdy nie uzyskasz takiej samej kolorystyki jak te X lat temu, o ile masz taki zamiar... Dlatego też to właśnie reżyser, najlepiej wraz z operatorem powinni brać czynny udział w procesie powstawania nowego transferu bo to nikt inny lecz oni najlepiej wiedzą jak powinno wyglądać ich dzieło. Jak jest wolna amerykanka, np. gdy twórcy danego filmu już odeszli z tego świata, to później kończy się jak np. z Dobrym, złym i brzydkim... Co do Spielberga to znakomita większość wydań BD jego filmów pod względem obrazu i dźwięku jest co najmniej niezła (w zasadzie można się przyczepić do Always i do niektórych Jurassic Parków), co jest samo w sobie dużym sukcesem biorąc pod uwagę, że sporą część jego filmów "trzyma" w rękach Universal (osoby zorientowane wiedzą o co chodzi). Dzieję się tak m.in. dlatego, że żaden nowy transfer nie ujrzy światła dziennego bez wcześniejszego zaaprobowania go przez Spielberga, a który to przy okazji wie o co w te klocki biega lub też ma od tego odpowiednie osoby, które nad tego typu rzeczami trzymają pieczę. RE: Indiana Jones - seria - misfit - 24-01-2019 Indiana Jones w UHD ? Czemu nie ![]() Takie coś wyciekło od chińskiego wydawcy. ![]() Na razie brak informacji co do dokładnej daty premiery. RE: Indiana Jones - seria - Nfsfan83 - 24-01-2019 Piszą, że niby scan z oryginalnej taśmy myślę jednak, choć mogę się mylić, że to chamski upscaling, ale fajne kolory takie mało nasycone.a tu coś co ostatnio wykopałem dla mnie bajka ![]() Tylko do tego by się przydał tylno-projekcyjny tak z min 40 cali |