![]() |
|
Buduję nowy kącik KD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Buduję nowy kącik KD (/watek-buduje-nowy-kacik-kd) |
RE: Buduję nowy kącik KD - pred895 - 08-01-2019 Świetna cena Amplituner Denon 7.2 ze wspomaganiem Dolby Vision , HDR oraz Dolby Atmos, Dwa wyjścia HDMI na Tv i np. Projektor >> Denon AVR-X2500H 1950 zł w tym darmowa przesyłka do Polski. W porównaniu z naszym rynkiem to zaoszczędzić można nawet 700 zł
RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 01-07-2020 Meldunek: Nov 2012 Postów: 3,261 Edytuj | Cytuj #71Dzisiaj, 14:05 Domyślnie Panowie, klucze odebralem (jak widać z dużym poślizgiem). Ekipa wchodzi do mieszkania i zaczyna robotę. Wracamy więc do tematu. Na początek prośba o ewentualną aktualizację pod kątem 5.1.2. 1. Jakie głośniki sufitowe do moich podłogowych JBL 190? 2. Jakie kable? Gdzie kupić? Za ile kasy? - chodzi o kable do zabudowy, czyli dla głośników tylnych i sufitowych. I ogólnie, jeśli coś się na rynku zmieniło przez ostatnie 2 lata, proszę o aktualizację Pozdrawiam po długiej przerwie! Sokal RE: Buduję nowy kącik KD - sebas - 01-07-2020 @Sokal Nie wiem jakim dysponujesz budżetem, ale w kwestii przewodów polecam polską melodikę (np. seria Purple Rain ) https://sklep.rms.pl/melodika-mdc2250-purple-rain-przewod-glosnikowy-ofc-klasy-4n-2x2-5mm2-z-zyla-basscore RE: Buduję nowy kącik KD - Ananas84pl - 29-01-2021 Pytam tu, bo ciężko mi znaleźć właściwy dział. Czy zródła ciepła takie jak grzejnik, piec czy coś podobnego mogą mieć szkodliwy wpływ na płyty BD czy DVD? Chciałbym w mieszkaniu u mamy postawić regał z filmami przy piecu kaflowym. Czy temperatura od takiego pieca może w jakiś sposób zaszkodzić tym nośniką? RE: Buduję nowy kącik KD - Mefisto - 29-01-2021 Mam kilka filmów, które stoją blisko rur - a te się nagrzewają zwłaszcza teraz, w zimę. To oczywiście nie to samo, co piec, a wydania nie dotykają w żaden sposób rur bezpośrednio, no ale przez tyle lat nic im się nie stało - przynajmniej wizualnie. O ile nie są to ekstremalne temperatury i wystawienie nośników na ich działanie non-stop, to płyty produkuje się tak, żeby wytrzymywały różnice w temperaturach. RE: Buduję nowy kącik KD - Ananas84pl - 29-01-2021 Piec też nie jest jakiś super gorący, no i będzie parę centymetrów przerwy plus ścianka regału grubości 18mm co myślę ze też zapewni jakieś odcięcie od źródła ciepła. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. RE: Buduję nowy kącik KD - Pan Anatol - 29-01-2021 No nie wiem, ja bym raczej uważał z takim ustawieniem - wprawdzie nie znam się za bardzo na piecach kaflowych ale jednak grzeje to chyba dość mocno, mocniej niż takie rury od ogrzewania. No i też może się chyba zdarzyć taka sytuacja, że czasem w piecu napalisz, a czasem nie i temperatura otoczenia płyt będzie oscylować. Na pewno nie sprawi to, że płyty przestaną działać z dnia na dzień, ale niewykluczone, że skróci ich żywotność - przypominam, że w większości są one sklejone z dwóch warstw, które poddane wysokim temperaturom lub co gorsza właśnie takim oscylacjom temperatury mogą się powoli rozklejać. Więc moja rada jest taka, że jeśli chcesz, żeby płyty Ci posłużyły jak najdłużej, to umieść je gdzieś, gdzie temperatura jest w miarę stała i raczej niższa niż wyższa. Oczywiście czasem płyty zachowują się w zagadkowy sposób - niektóre przestają działać ni stąd, ni zowąd, a niektóre działają doskonale, choć były trzymane w skrajnych warunkach. Więc możliwe, że Twoim płytom nic by się nie stało koło pieca, ale np. ja trochę bym się czegoś takiego bał, dlatego ostrzegam.
RE: Buduję nowy kącik KD - Gieferg - 29-01-2021 Też bym nie ryzykował. RE: Buduję nowy kącik KD - pred895 - 29-01-2021 A propos ciepła to zawsze zastanawiało mnie to jak w Stanach wytrzymują im te TV zawieszone bezpośrednio na nagrzanej ścianie od kominka, kompletna bzdura na dodatek wyginać głowę tak wysoko aby coś obejrzeć
RE: Buduję nowy kącik KD - Redrum - 29-01-2021 Temperatura nagrzanego pieca dochodzi do ok. 95°C. Płyty nie lubią wysokich, powyżej 35°C, ani niskich temperatur, poniżej -15°C. Trzymanie kolekcji w pobliżu pieca prosi się nieszczęście. Moją pierwszą płytę CD kupiłem w 1990 r. - działa do dzisiaj, ale nigdy nie wpadłem na pomysł wystawiania jej na nadmierne ciepło. Przemyśl jeszcze raz swój pomysł na regał przy piecu. |