Filmozercy.com | Forum
Kolekcjonowanie - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Kolekcjonowanie (/watek-kolekcjonowanie)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

RE: Kolekcjonowanie - Pai-Chi-Wo - 23-11-2018

Użytkownik usunięty u ciebie jeżeli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów. Wyjątkowy twardziel...

(23-11-2018, 16:31)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Wreszcie temat zaczyna nabierać walorów. Wprawdzie nie poznawczych, ale lepsza odrobina usmiechu, od straszenia  prętem czy sodomią.

Dobrze że odstapiłem.. udało się w ostatniej chwili  Big Grin

RE: Kolekcjonowanie - Daras - 23-11-2018

(23-11-2018, 16:31)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Silna kandydatura na...

Pedros? Gajos? Nie – gajdus.

P.S.
Mam wrażenie, że ktoś kogoś tu wkręca. Smile

RE: Kolekcjonowanie - Mr.Hankey - 23-11-2018

Nie karmcie trolla. On żyje w innym świecie i nie jest w stanie przyswoić podstawowych informacji. Jałowa dyskusja.

RE: Kolekcjonowanie - misfit - 23-11-2018

(23-11-2018, 17:07)Użytkownik usunięty napisał(a):  A czy jeśli sobie zbackupuję, to stracę na jakości? Bo jeśli nie, to wracamy do punktu widzenia - nośnik danych nie ma wpływu na ich jakość. Na pirackich portalach można pobrać filmy w jakości 4K, ważą od kilkunastu GB w górę.

Na pirackich serwisach masz różne rzeczy - te najlepsze jakościowo to w 99% przypadków właśnie backup 1:1 z płyty, w dalszej kolejności na podstawie takiego backupa rekompresowany obraz do niższego bitrate, w dalszej kolejności przechwyt obrazu z iTunes, itp. serwisów.
Więc łatwo sobie wyobrazić co by Ci zostało na tych pirackich serwisach gdyby nie było nośnika.

(23-11-2018, 17:07)Użytkownik usunięty napisał(a):  Ok, to jedyna przewaga. Ale chyba nie po to się coś zbiera, żeby potem sprzedawać? Zwłaszcza, że w przypadku filmów zazwyczaj się na tym traci.

Nawet nie wiem jak to skomentować. Jeśli kupujesz nowy, lepszy telefon/telewizor/samochód to ten stary wyrzucasz czy próbujesz go sprzedać za jak najlepszą cenę ?
Nie wspomnę o tym, że sporo osób kupuje filmy w ciemno i nie zawsze jest to trafiony zakup. O prezentach, itp. rzeczach pewnie też nie słyszałeś ? Wink

Cytat:A zważywszy na fakt, że dostęp do treści streamowanych jest nieporównywalnie tańszy, argument finansowy w tym momencie upada.

Z Twojego punktu widzenia zakup filmu w formie cyfrowej może być tańszy, z mojego (nie jestem ograniczony do polskiej dystrybucji) wcale tak nie jest.
A przesiadka z DVD/BD do UHD często u mnie odbywa się niewielkim kosztem czy nawet bezkosztowo tak jak to miało miejsce np. w przypadku kolekcji Nolana.

RE: Kolekcjonowanie - Pai-Chi-Wo - 23-11-2018

(23-11-2018, 17:32)Mr.Hankey napisał(a):  Nie karmcie trolla...

Ale przecież on wie co robi, napisał wyraźnie wyżywa się na was za to że Gieferg go tu źle potraktował,
więc wie co robi i dobrze się bawi. Po wypowiedziach widać że nikt tego nie zrozumiał  Angel
Ja też się dobrze bawię  Big Grin

P.S. Stanowisko misfita i tę jego bezinteresowność cenię wysoko,
to coś co zbliża nas do ludzi a odróżnia od zwierząt rzecz coraz trudniej spotykana
Smile

RE: Kolekcjonowanie - Wolfman - 23-11-2018

(23-11-2018, 18:05)Pai-Chi-Wo napisał(a):  Ale przecież on wie co robi, napisał wyraźnie wyżywa się na was za to że Gieferg go tu źle potraktował,
Wyślemy go z kwiatkami , nie będzie nam tu Gieferg nikogo źle traktował. Big Grin

RE: Kolekcjonowanie - Użytkownik usunięty - 23-11-2018

(23-11-2018, 17:49)misfit napisał(a):  Na pirackich serwisach masz różne rzeczy - te najlepsze jakościowo to w 99% przypadków właśnie backup 1:1 z płyty, w dalszej kolejności na podstawie takiego backupa rekompresowany obraz do niższego bitrate, w dalszej kolejności przechwyt obrazu z iTunes, itp. serwisów.
Więc łatwo sobie wyobrazić co by Ci zostało na tych pirackich serwisach gdyby nie było nośnika.

Ja przecież nie postuluję likwidacji nośnika fizycznego. W sumie to ja nic nie postuluję, wskazuję tylko, że w którymś momencie nośnik fizyczny przestaje być potrzebny. I temat dyskusji traktuję szeroko, nie ograniczając się wyłącznie do filmów. Być może w tym momencie legalne filmy w postaci cyfrowej nie dorównują jakości filmowi na nośniku (bo pirackie już tak), ale to tylko kwestia czasu, kiedy zaczną. I to kwestia raczej bliższa, niż dalsza. A np. w przypadku muzyki już to zrobiono. Czy ebooków, czy komiksów w postaci cyfrowej, czy czegokolwiek innego, o czym "kolekcjonerzy" mówią, że lepiej mieć fizycznie i postawić na półce.

Cytat:
(23-11-2018, 17:07)Użytkownik usunięty napisał(a):  Ok, to jedyna przewaga. Ale chyba nie po to się coś zbiera, żeby potem sprzedawać? Zwłaszcza, że w przypadku filmów zazwyczaj się na tym traci.

Nawet nie wiem jak to skomentować. Jeśli kupujesz nowy, lepszy telefon/telewizor/samochód to ten stary wyrzucasz czy próbujesz go sprzedać za jak najlepszą cenę ?
Nie wspomnę o tym, że sporo osób kupuje filmy w ciemno i nie zawsze jest to trafiony zakup. O prezentach, itp. rzeczach pewnie też nie słyszałeś ? Wink

Przecież telefonów/telewizorów/samochodów nie zbieram. Pełnią dla mnie funkcję użytkową. Kolekcjonowanie samochodów natomiast w przyrodzie występuje i zazwyczaj takie samochody zyskują na wartości. M.in. dlatego, że kolekcjonowane są tematycznie, stoi za tym jakiś koncept.

Cytat:
Cytat:A zważywszy na fakt, że dostęp do treści streamowanych jest nieporównywalnie tańszy, argument finansowy w tym momencie upada.

Z Twojego punktu widzenia zakup filmu w formie cyfrowej może być tańszy, z mojego (nie jestem ograniczony do polskiej dystrybucji) wcale tak nie jest.
A przesiadka z DVD/BD do UHD często u mnie odbywa się niewielkim kosztem czy nawet bezkosztowo tak jak to miało miejsce np. w przypadku kolekcji Nolana.

Znów porównujesz jabłko do marchewki. Jakie znaczenie ma polska czy niepolska dystrybucja? Abonament takiego Netflixa też jest różny cenowo, w zależności od poszczególnych krajów. I zawartość jest różna. Ale niezależnie od tego, za kwotę abonamentu nie kupisz tylu filmów, ile możesz obejrzeć w ramach abonamentu właśnie.

Cytat:P.S. Stanowisko misfita i tę jego bezinteresowność cenię wysoko,
to coś co zbliża nas do ludzi a odróżnia od zwierząt rzecz coraz trudniej spotykana

I ja przyłączam się do słów uznania, bo to jedna z nielicznych (dwóch?) osób, która jest w stanie dyskutować tu merytorycznie. Winszuję również trafnego porównania, z którym i ja się w pełni zgadzam. Widzę, że moja wcześniejsza, że tak powiem "animalistyczna analogia", tak dobrze przez niektórych zapamiętana, była jak najbardziej na miejscu Smile

RE: Kolekcjonowanie - Mr.Hankey - 23-11-2018

Merytoryczna dyskusja jest domeną wielu użytkowników tego forum, większość jednak czytając Twoje wywody po prostu załamuje ręce i zwyczajnie nie ma ochoty ani czasu na prostowanie tego, co sobie wydumałeś. Zwłaszcza, że Ty nie bardzo jesteś otwarty na fakty...
A że kolega misfit ma anielską cierpliwość, a do tego prawdopodobnie sporo czasu to inna kwestia.

RE: Kolekcjonowanie - sebas - 23-11-2018

@Mr.Hankey
Dlatego właśnie dodałem jegomościa Użytkownik usunięty do ignorowanych. Szkoda czasu na dyskusję tym bardziej, że...

(23-11-2018, 17:31)Daras napisał(a):  P.S.
Mam wrażenie, że ktoś kogoś tu wkręca.

Właśnie. Może to jakiś student co zbiera sobie informacje do pracy semestralnej o poziomie dyskusji na forach internetowych i sprawdza kiedy potencjalnie dyskutantom mogą puścić nerwy. Z cytatów z Użytkownik usunięty'a w postach powyżej widzę, że takie głupoty wypisuje (i to pomimo konkretnych, opartych na faktach kontrargumentów), że ręce opadają.

@misfit
Podziwiam Twój upór.

RE: Kolekcjonowanie - Mierzwiak - 23-11-2018

@sebas

To nie student (wiem nawet gdzie pracuje), ale znany z innego forum człowiek z przerostem ego, który na każdym kroku musi podkreślać że on i tylko on potrafi posługiwać się argumentami, on i tylko on potrafi prowadzić merytoryczną dyskusję i dokładnie wyliczyć ile osób (o ile w ogóle jakieś) prezentują satysfakcjonujący go poziom intelektualny.

Tylko nie wlepiajcie mu przypadkiem bana, będzie wracać pod inną postacią.