Filmozercy.com | Forum
Ustawienia obrazu TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Ustawienia obrazu TV (/watek-ustawienia-obrazu-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Terminator - seria - Jedi-Matser - 08-04-2020

Kupiłem nowego Terminatora wydanie UK z wersją PL na 4K i tak mam z nim problem jak i z innymi filmami na 4K z HDR/ HDR10+ i w mniejszym stopniu Dolby Vision. Obraz jest bardzo ciemny TV stoi w jasnym pokoju, ale w nocy też ciemny ten obraz jak dla mnie. Oczywiście rozdzielczość, kolory itp na plus 4K tylko co z tego jak zwykły Blu-ray ma lepszy obraz jak 4K, które jest bardzo ciemne. TV posiadam taki Philips PUS7334, a Blu-Ray to Panasonic DP UB450. Próbowałem już najróżniejszych ustawień i nic, nadal słabo i nie ma tego efektu wow na 4K. Wiem, że to pytanie bardziej do działu technicznego się nadaje, ale może ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu?. W tym Panasie DP UB450 są ustawienia obrazu domyślne i użytkownika gdzie mogę podbić kontrast i jasność i ewentualnie kolor i nawet w miarę jest., ale na blu-ray 1080p już za jaskrawo jest i muszę przełączać między trybem normalnym, a użytkowym w zależności od oglądanych treści. Minus taki, że dla HDR10+ i Dolby Vision te ustawienia są już niedostępne i o ile na Dolby Vision jest w miarę ok to HDR10+ jest ciemny.

RE: Terminator - seria - Nfsfan83 - 08-04-2020

Jedi-Matser masz wypasione 4K wydanie i jeszcze narzekasz... ja ma DVD od Kino Świat, Reżyserska QDVD, Laserdisc rip Special Edition Reżyserska oraz T2 Kinowa fullscreen DVD i nie narzekam Wink i każda kolorystycznie bije na głowę te 4K... ale tylko kolorystycznie Big Grin

RE: Terminator - seria - Mierzwiak - 08-04-2020

(08-04-2020, 14:01)Jedi-Matser napisał(a):  Kupiłem nowego Terminatora wydanie UK z wersją PL na 4K i tak mam z nim problem jak i z innymi filmami na 4K z HDR/ HDR10+ i w mniejszym stopniu Dolby Vision. Obraz jest bardzo ciemny TV stoi w jasnym pokoju, ale w nocy też ciemny ten obraz jak dla mnie.
Podstawowe pytanie: jak masz ustawione podświetlenie (możliwe że u Philipsa nazywa się to inaczej) w trybie SDR, czyli gdy oglądasz zwykły film na BD albo telewizję?

RE: Terminator - seria - Mr.Hankey - 08-04-2020

Jedi-Matser, w odtwarzaczu nic nie mieszaj, zostaw wszystko ustawione na standard. Czy przy treściach HDR masz w ustawieniach wyświetlacza ustawione podświetlenie i kontrast na maksa, a przy DV podświetlenie na połowę możliwości? No i pochwal się w jakim trybie i z jakimi wartościami podświetlenia i kontrastu oglądasz filmy w SDR, bo coś czuję, że to tu leży problem.

RE: Terminator - seria - Jedi-Matser - 08-04-2020

Kontrast mam na 100 czyli max, a w moim TV nie ma podświetlenia jako takiego tylko najpierw jest ogólnie kolory, kontrast, ostrość, jasność. Póżniej zaawansowane ustawienia kolorów i kontrastu. Tylko jak wyłączę HDR-y to 4K jest odtwarzane jako SDR i wtedy mam funkcję wyjścia zakresu dynamiki coś jak podświetlenie. Do TV i treści Full HD mam ustawienia optymalizacyjne ze sklepu i jest super.Dla Blu-ray1080p mam ustawiony tryb Normalny, a dla treści 4K muszę przełączyć na użytkownika i jest super po małych zmianach w opcjach obrazu zarówno w TV jak i w opcjach obrazu Panasa. Dla tv i treści Full HD są inne ustawienia, a dla HDRr i Dolby Vision jeszcze inne.

RE: Terminator - seria - Mierzwiak - 08-04-2020

Wklej najlepiej zdjęcia menu z ustawieniami obrazu bo w ten sposób do niczego nie dojdziemy.

Terminator - seria - vandel - 08-04-2020

Przede wszystkim czy masz włączana obsługę UHD na wejściach HDMI nie wiem jak to się w philips nazywa. U mnie w Samsungu gdy to jest wyłączone zapodaje płyty UHD w 8 bit i obraz jest mega ciemny w porównaniu do Blu Ray

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

RE: Ustawienia obrazu TV - Jedi-Matser - 11-04-2020

W moim Philipsie jest opcja obsługi UHD na złączach HDMI i dwie opcje do wyboru Standard dla Full HD i Optymalne dla UHD 4K 4.4.4. z HDR i nic to nie daje. Są filmy, które wyglądają w miarę ok, ale są takie jak np: nowy Terminator, które są strasznie ściemnione. W TV nie ma suwaka podświetlenia, tylko ogólne ustawienia: koloru,kontrastu, ostrości. Potem rozszerzone dotyczące powyższych funkcji, ale to i tak nic nie daje. Obraz tragiczny i nie chodzi tu o rozdzielczość, tylko że to jest tak ciemne, że głowa mała. Nie tego oczekiwałem po obrazie 4K z HDR. Ktoś powiedział, że treści HDR, najlepiej oglądać w zupełnym zaciemnieniu, jeszcze bym się może i z tym zgodził, ale w nocy, jak i w dzień przy opuszczonych roletach zaciemniających jest nie wiele lepiej. Wniosek dla mnie jest taki, że TV budżetowe w przedziale cenowym 2000-3000 to są raczej tylko do Full HD SDR, bo takie treści wyglądają najlepiej na nich. Nie znaczy, że super. Mam 7 letniego 40 calowego Samsunga Full HD, który jakością w odbiorze Full HD miażdży tego Philipsa 4K, oczywiście piszę teraz o treści Full HD. Jedyne rozwiązanie to mam fajne ustawienia dla 4K HDR, ale na tym TV i tej matrycy są one ciemne, i rozjaśnić mogę opcjami obrazu w Panasonicu DP UB420. ale to też różnie bo jeden film jest ok, a drugi już z tymi ustawieniami Blu-Ray traci. Konwersja do SDR 2020 z poziomu odtwarzacza jest w miarę, ale też obraz wyrażnie ściemniony jest., a niektóre filmy tracą też na takiej konwersji. Ogółem w przypadku Philipsa PUS7334 lipa po całości.

(11-04-2020, 11:05)Jedi-Matser napisał(a):  W moim Philipsie jest opcja obsługi UHD na złączach HDMI i dwie opcje do wyboru Standard  dla Full HD i Optymalne dla UHD 4K 4.4.4. z HDR i nic to nie daje. Są filmy, które wyglądają w miarę ok, ale są takie jak np: nowy Terminator, które są strasznie ściemnione. W TV nie ma suwaka podświetlenia, tylko ogólne ustawienia: koloru,kontrastu, ostrości. Potem rozszerzone dotyczące powyższych funkcji, ale to i tak nic nie daje. Obraz tragiczny i nie chodzi tu o rozdzielczość, tylko że to jest tak ciemne, że głowa mała. Nie tego oczekiwałem po obrazie 4K z HDR. Ktoś powiedział, że treści HDR, najlepiej oglądać w zupełnym zaciemnieniu, jeszcze bym się może i z tym zgodził, ale w nocy, jak i w dzień przy opuszczonych roletach zaciemniających jest nie wiele lepiej. Wniosek dla mnie jest taki, że TV budżetowe w przedziale cenowym 2000-3000 to są raczej tylko do Full HD SDR, bo takie treści wyglądają najlepiej na nich. Nie znaczy, że super. Mam 7 letniego 40 calowego Samsunga Full HD, który jakością w odbiorze Full HD miażdży tego Philipsa 4K, oczywiście piszę teraz o treści Full HD. Jedyne rozwiązanie to mam fajne ustawienia dla 4K HDR, ale na tym TV i tej matrycy są one ciemne, i rozjaśnić mogę opcjami obrazu w Panasonicu DP UB420. ale to też różnie bo jeden film jest ok, a drugi już z tymi ustawieniami Blu-Ray traci. Konwersja do SDR 2020 z poziomu odtwarzacza jest w miarę, ale też obraz wyrażnie ściemniony jest., a niektóre filmy tracą też na takiej konwersji. Ogółem w przypadku Philipsa PUS7334 lipa po całości.

RE: Ustawienia obrazu TV - Dziel - 11-04-2020

Sprawdź ustawienia gamma. Ja w swoim LG B8 po kalibracji mam ustawione na 2.4 i nie widzę problemu z ciemnym obrazem. Kwestia przyzwyczajenia

RE: Ustawienia obrazu TV - Jedi-Matser - 11-04-2020

Gamma na 2.4 to będzie jeszcze ciemniej chyba, że się mylę bo u mniej jest suwak od +4 do -4