![]() |
|
Nagi instynkt / Basic Instinct - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Nagi instynkt / Basic Instinct (/watek-nagi-instynkt-basic-instinct) |
RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Mefisto - 18-06-2021 (18-06-2021, 20:01)Mierzwiak napisał(a): Wydaje się taki w porównaniu z DVD które jest zbyt zimne. Akcja dzieje się w słonecznej Kalifornii, nie w jakiejś szaro-burej dziurze Jasne, ale spójrz na drzewa - na pierwszym kadrze są zielone, na drugim jakby zwiędły To samo zdjęcie nr 11 - nienaturalnie niebieskie żaluzje w tle.
RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Daras - 18-06-2021 Kolory to sprawa gustów, choć oczywiście można o nich dyskutować. Jako fotograf minionej epoki wybrałbym barwy z DVD. Dla ostatecznego potwierdzenia powyższego poproszę o kadr z futrem. RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Mierzwiak - 18-06-2021 (18-06-2021, 21:51)Daras napisał(a): Prodarek napisał:Stąd że w nowym wydaniu w końcu są detale których wcześniej nie można było zobaczyć bo stare wydanie nie słyszało o czymś takim jak rozdzielczość? W późniejszej scenie łóżkowej między Stone i Douglasem też widać że Sharon ma bobra.@Mefisto Tak, bo oglądając film obok masz zawsze ustawiony drugi TV na którym leci to samo ze starego wydania dzięki czemu możesz stwierdzić że żaluzje mają nienaturalny kolor ![]() Jestem przekonany że gdybyśmy dzisiaj udali się na projekcję kopii 35mm Nagiego instynktu to okazałoby się że nie wygląda ona ani jak DVD, ani jak UHD ale dałbym sobie rękę uciąć że to drugie jest bliższe temu jak film wyglądał 29 lat temu. Niestety się o tym nie przekonamy więc pozostaje wierzyć informacjom zawartym w dołączonej do wydania książeczki według których kopie z taśmy służyły za referencję krzy korekcji barwnej remastera 4K. RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Daras - 18-06-2021 Mierzwiak, moje pytanie było żarcikiem, ale efekt Twojej odpowiedzi jest pozytywny. Bobry razcej są zadowolone. W ostatnim poście o czymś zapomniałem. W fotografii podręcznikowej mocno podkreślano tak zwaną temperaturę oświetlenia obiektu, a tę wyrażano w stopniach Kelvina. Konkludując - plenerowe kadry DVD postrzegam jako naturalne, czyli „potraktowane” słońcem. Natomiast ich odpowiedniki BD trącą „oświetleniem tradycyjną żarówką” (za oknem, w słoneczne letnie dni rzadko bywa aż tak „ciepło”, biorąc pod uwagę temperaturę barwową). RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Mefisto - 18-06-2021 (18-06-2021, 22:41)Mierzwiak napisał(a): Stąd że w nowym wydaniu w końcu są detale których wcześniej nie można było zobaczyć bo stare wydanie nie słyszało o czymś takim jak rozdzielczość? Ale wiesz, że ten film wyświetlano najpierw na dużym ekranie i tam było goło i wesoło? To samo tyczy się kolorystyki - teal to wymysł XXI wieku, więc wątpię, żeby UHD było bliższe czemukolwiek pod względem kolorów. I to nawet nie chodzi o dwa tv obok siebie - po prostu paczam na te skriny i widzu to, co widzu Zresztą to samo było w Showgirls - niby całościowo super pod względem ziarna i tak dalej, ale kolorystycznie tragedia.
RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Mierzwiak - 19-06-2021 (18-06-2021, 23:27)Mefisto napisał(a): Ale wiesz, że ten film wyświetlano najpierw na dużym ekranie i tam było goło i wesoło?https://www.playboy.com/read/the-playboy-interview-with-sharon-stone PLAYBOY: Does it bother you that seeing your pubic hair on screen became such a big deal? STONE: There’s something about being the one who did it that protects you from the reaction. I don’t know how big of a deal it’s become. If you say it’s a big deal, I assume it must be a big deal. https://m.belfasttelegraph.co.uk/entertainment/film-tv/news/stone-embarrassed-by-basic-instinct-28593311.html "He had told me when we shot the scene that the light was reflecting off of my underwear, and that if I took off my underwear, there would be a shadow, that we wouldn't see my pubic hair, as we do in the film, where everybody keeps claiming they see my vagina." RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Mefisto - 19-06-2021 OK, myślę, że trzeba by tu było sprecyzować definicję futra aka bobra Bo w owej scenie Sharon i owszem, ma troszkę włosków nad cipką, za to reszta jest mniej więcej taka, jak w rzeczonych Showgirls czyli tak jak pisałem (nawet specjalnie sprawdziłem teraz BTW QDVD wciąż wygląda nieźle, detale można rozpoznać gołym okiem, a digi nadal jeden z ich top wydanek pod tym względem).
RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - misfit - 19-06-2021 Zdecydowanie mamy inną definicję słowa "nieźle". Stare BD jest żałosne, dałbym max. tak 1.5/5 za obraz. Na DVD dochodzi jeszcze żałosna kompresja. RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Daras - 19-06-2021 Pochwalę się. Byłem w kinie na polskiej premierze i nawet pamiętam gdzie wówczas siedziałem. Jak to możliwe? Ano miałem ze swoją drugą połową stałe miejsce z boczku bo często podczas seansu popijaliśmy wino. Z tym bobrem vel futrem (pomimo rozmiarów ekranu) było raczej tak, że dyskutowaną tu scenę postrzegano jako „marginalną” (?). Faktyczną uwagę przykuwała intryga. Natomiast kwestia big of a deal pojawiła się jakby później, gdy film wszedł do wypożyczalni video. Ale może ktoś to pamięta inaczej? RE: Nagi instynkt / Basic Instinct - Nfsfan83 - 19-06-2021 Najlepsze kolory: A z tym zielonym tealem będzie tak, jak to mówił jakiś robak zwany gąsienica...czy stonoga parafrazując : "Będą was r..chać w dupę, będą was dymać tak, jak was nie dymał" Jak pisali często niektórzy - taka jest wizja reżysera, o ile np przy Cameronie i jego filmach to jeszcze mogę zrozumieć, to dlaczego wszystkie nowe remastery na UHD też są zazielenione? Total Recall też. Dirty Dancing też. Trailer tylko zły format obrazu na YT ale kolory ciekawe: |