Filmozercy.com | Forum
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta (/watek-kopia-zapasowa-blu-ray-uhd-dysk-hdd-plyta)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 24-04-2023

Tymczasem, póki NAS na cała kolekcję jest w sferze planów i takim pozostanie przez najbliższe kilka lat, a miejsce na dyskach już się pokończyło m.in. na kopie zapasowe filmów z mojej kolekcji, które są już OOP (lub wkrótce nimi się staną), pytanko do zorientowanych.

Seagate Exos X18 (ST16000NM000J) będzie dobrym wyborem, czy może polecalibyście coś innego za podobne pieniążki?

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - sebas - 24-04-2023

(24-04-2023, 13:00)misfit napisał(a):  Seagate Exos X18
Wszystko dobre, byle implementowało zapis w technologii CMR. Ja odpuściłem WD na rzecz Seagate właśnie, bo WD przestał wyraźnie zaznaczać, czy dysk zapisuje w CMR, czy SMR. Moj Seagate (sporo niższy model bo IRONWOLF) póki co, sprawuje się bez zarzutu, choć jest głośniejszy od WD-eków.

(23-04-2023, 12:49)Mefisto napisał(a):  Nie ma co kruszyć bezsensownie klawiatur o nic. Kochajmy się - jesteśmy małym gronem, nie raz sobie zresztą pomagaliśmy, więc naprawdę nie wiem o co ten jad. Z mojej strony od początku żadnego nie było.
Dzięki, to mi wystarczy. Z mojej strony również, pokój. peace, pax, czy jak tam kto woli. Nie ma sensu ciągnąc tej sprzeczki. To niczego nie wniesie do tematu.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - MiMiK - 25-04-2023

Również polecam dyski IronWolf ale bez Pro (na 5900 obrotów mniej się grzeją ale też max to 6TB, nowsze już są większe ale i cieplejsze). W nasie lecą już 5 rok i 0 problemów (dyski CMR), wraz z zakupem dysków dają 3 letni darmowy plan odzyskiwania danych .

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 25-04-2023

Exos i IronWolf Pro przemawia do mnie 5 letnią gwarancją, a wyższa prędkość też się przyda. Temperaturą się nie przejmuję, mam sporą i przewiewną budę.
Zastanawia mnie dlaczego IronWolf Pro jest droższy o ok. 40% od Exosa (16TB), tzn. wiem, że oba dyski są do trochę innych zastosowań, ale mimo wszystko... Chyba wezmę tego Exosa na testy - też CMR.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - korben - 07-05-2023

Czy to dobry dział...

Kiedy dodaje na stałe napisy do pliku za pomocą MKVToolNix - szybko i przyjemnie - wtedy PANASONIC DP-UB820 widzi i plik odtworzy jak oczekiwano.

Ale TX-55LZ1000E już odtwarza ten sam plik BEZ napisów... Tak już ma ten model czy ja coś sknociłem?

Subtitle Edit poradził sobie wprawdzie i TV odtworzył z *napisami* (hurra), ale cały proces trwa ok 60 min, kiedy to w MKVToolNix kilka sekund(!).

VLC nie przetestowałem; wiem tylko, że tak samo powolniak jak i SE.

Jakieś pomysły?

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - sebas - 07-05-2023

(07-05-2023, 15:58)korben napisał(a):  Subtitle Edit poradził sobie wprawdzie i TV odtworzył z *napisami* (hurra), ale cały proces trwa ok 60 min, kiedy to w MKVToolNix kilka sekund(!).
Bo napisy "w pliku" to mogą być przykładowo:
- .srt czyli plik niemal taki jak zewnętrze .srt tyle że wrzucony do kontenera .mkv - odtwarzacz sam renderuje literki, ale musi obsługiwać dany zestaw znaków (stronę kodową)
- napisy pgs, sub/idx czy inne "graficzne" i wtedy to po prostu gotowe bitmapy i "odtwarzacz" nie musi renderować jakichkolwiek czcionek, wkleja gotowy "obrazek" -  tutaj generator napisów "Subtitle Edit" musi je wcześniej wyrenderować i potem dorzucić takie gotowe bitmapy do kontenera.
Wniosek z tego taki, że 55LZ1000E musi mieć plik z napisami .srt, czyli w postaci tekstu na zewnątrz pliku .mkv. Sprawdź jeszcze dla porządku, czy wtedy zadziałają i czy przypadkiem nie jest tu problemem sposób kodowania tego pliku .srt (ANSI, czy UTF-8).

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - pred895 - 20-07-2023

(20-07-2023, 08:17)misfit napisał(a):  (mi to zajęło kilkanaście minut),

Rozumiem że za pomocą Make mkv zripowałeś prawidłowy dźwięk z BD Rocky II, następnie poszedł rip wydania 4k same Video HDR/DV a następnie zmukowałeś dwa pliki w jedno ?

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 20-07-2023

Zdemuxowałem prawidłowy dźwięk z BD, w eac3to zrobiłem -300ms aby uzyskać synchro dźwięku z obrazem, wczytałem UHD do tsMuxera, pousuwałem zbędne rzeczy i dodałem dźwięk z BD. I tyle.
Ty nie potrzebujesz DV, więc możesz zrobić remuxa np. w MKVToolNix (wczytujesz plik index.bdmv i wybierasz odpowiednią playlistę), w nim też możesz wprowadzić opóźnienia, czy to dla dźwięku lub obrazu i zwykle powinno być wszystko ok.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - pred895 - 20-07-2023

Spoko dzięki za objaśnienie, zapytałem z czystej ciekawości, bo mi te 4% opóźnienia prawie wogole nie przeszkadza. Byłem ciekawy samego procesu.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Gieferg - 21-07-2023

Jakby tam było 4% "opóźnienia" to by ci na pewno przeszkadzało Tongue