![]() |
|
Oppo BDP-10X, UDP-20X, Cambridge CXU/HD - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Oppo BDP-10X, UDP-20X, Cambridge CXU/HD - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt (/watek-oppo-bdp-10x-udp-20x-cambridge-cxu-hd-automatyczne-zarzadzanie-napisami-do-plyt) |
RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - popradek - 11-10-2023 (11-10-2023, 09:51)prodarek napisał(a): V26 małe poprawki, zalecam aktualizację.Na moim oppo udp-201 w tej wersji nie dziła automatyczne ustawienie angielskiej ścieżki audio. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 11-10-2023 Heh ot poprawki ![]() Ok fixed, przywróciłem stary kod dla audio, kombinuje jeszcze bo nie do końca jeszcze to działa tak jak powinno
RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 21-11-2023 Aktualizacja: V28 - Dodane poprawne wykrywanie Cambridge Audio CXUHD, automatyczne wybranie preferowanej ścieżki audio działa również dla AVCHD, poprawiono auto wykrywanie odtwarzania filmu. https://drive.google.com/file/d/1AqHrAz1di9MmlxBIDmH7Hp0My1RkMjJ0/view?usp=drive_link __________ Wyjaśnienie konfiguracji pliku setupi.ini Y = TAK AUTO_MODE=Y < Automatyczne włączanie napisów, wybór ścieżki audio i profilu wideo dla HDMI1 dla BD jest to Mode1, dla DVD jest to Mode2. CLEAR_ZERO=Y < Włączenie rozszerzonej funkcjonalności dla przycisków 0 i CLEAR. SUBTITLE_LANG=Inne < Nazwa dla napisów zewnętrznych którą widzimy w menu wyboru napisów, zależy od ustawień języka interfejsu. SUBTITLE_SHIFT=3 < Domyślna pozycja dla napisów AUDIO_LANG=Angielski > Domyślnie wybierany język dla ścieżkę audio z priorytetem wyboru ścieżki najwyższej jakości truehd > dts-hd > dts > lpcm PICTURE_MODE_SWITCH=Y > Przełączenie profilu wideo HDMI1 na Mode1 dla BD, HDMI1 na Mode2 dla DVD. NOISE_OFF= > Po wykryciu odtwarzania automatycznie wyłącza ustawienie redukcji szumów dla HDMI1 i profilu Mode1. DARBEE_OFF= Po wykryciu odtwarzania automatycznie wyłącza funkcję Darbee, tylko modele 103D / 105D. TELNET= > Zdalny dostęp przez klienta telnet do odtwarzacza, tylko dla 10X. SSH= Zdalny dostęp przez klienta SSH do odtwarzacza, tylko dla 20X. NFS_MOUNT= > Włączeni automatycznego montowania do wskazanego serwera NFS(nas). IP=192.168.xx.xx > Adres Ip do serwera NFS(nas) NFS_TARGET_PATH=/media/hdd/0_NAS > Ścieżka do naszego serwera NFS(nas). MOUNT_FOLDER=0__NAS > Nazwa folderu który zostanie utworzony i zostanie w nim zamontowany nasz serwer NFS(nas) na dysk usb w katalogu 0__NAS. SUB_COPY_FROM_NAS= > Podczas uruchamiania odtwarzacza sprawdzi on czy na serwerze NFS(nas) nie znajdują się napisy, jeśli tak skopiuje je do /sub/. Dodatkowe informacje: Aby automatyczne odtwarzanie filmu została rozpoznane, materiał musi mieć długość ponad 900 sekund, posiadać powyżej 5 rozdziałów a poniżej 99. Zamontowanie serwera NFS jest sygnalizowane "paskiem głośności" Dodanie informacji o płycie do pliku disc_id jest sygnalizowane "paskiem głośności" Na dysku usb w katalogu AutoScript znajduje się plik supersub.log w którym możemy podglądnąć działanie skryptu. Włączenie zewnętrznych napisów jest sygnalizowane "paskiem głośności" Plik setupi.ini po pierwszej instalacji "zniknie" i jeśli chcemy coś poźniej zmodyfikować musimy umieścić go w folderze AutoScript z nowymi ustawieniami, po ponownym uruchomieniu odtwarzacza nowe ustawienia zostaną wgrane. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 09-12-2023 (04-06-2023, 10:16)misfit napisał(a): Czy na firmware jailbreak w trakcie odtwarzania kopii zapasowej z dysku sieciowego są możliwe zabawy z automatycznym wgrywaniem napisów na podstawie id płyty - obojętnie czy przez iso lub folder BDMV? Pewnie znam odpowiedź na to pytanie, ale wolę się upewnić ISO już zrobione i id jest generowane identycznie jak w przypadku płyt fizycznych, BDMV natomiast zrobiłem tak że napisy muszą mieć nazwę folderu gdy znajdują się w tym samym katalogu co katalog filmu lub obojętnie jaką nazwę gdy znajdują się wewnątrz katalogu struktury, mogą również znajdować się w katalogi all_sub ale wtedy również muszą mieć nazwę katalogu, obsługiwane są zarówno SUP jak i SRT. Jeśli ktoś chce przetestować to napisać do mnie na pw. (02-09-2023, 12:37)misfit napisał(a): O, fajnie. Nie wiedzieć czemu w OPPO w HDR10 nie mam do wyboru szarych kolorów dla napisów srt, a coś z naleciałościami niebieskiego. Obsługa napisów sup rozwiąże sprawę w takim wypadku.Jak wgrasz JB to dam Ci łatkę i te napisy będą szare jak być powinny. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 28-01-2024 Dodana wersja V29 - Obsługa BDISO, BDMV, AVCHD i automatyczne włączanie napisów dla plików m2ts, mkv. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 04-04-2024 Jeśli ktoś już utworzył swoją solidną i sprawdzoną "bazę" dopasowanych napisów do płytek będzie miło jeśli się podzieli np na prv, dzięki. A i z racji tego że obecnie Panasonic jak i Oppo dopasowują u mnie napisy automatycznie zaszła u mnie konieczność pomyślenia aby to np na "NAS" znajdowała się również baza z naszymi napisami i skrypt poszukiwał ich w obu miejscach. Jeśli ktoś chciałby aby w skrycie Oppo pojawiła się taka funkcja to proszę dać znać. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - Piotrek P - 04-04-2024 (04-04-2024, 07:33)prodarek napisał(a): obecnie Panasonic jak i Oppo dopasowują u mnie napisy automatycznie Czy coś mnie ominęło i dla Panasa są jakieś inne możliwości zautomatyzowanego korzystania z bazy napisów zamiast ręcznego kopiowania pliku sub.srt na pendrive'a? Czy coś innego miałeś na myśli? RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 04-04-2024 Tak udało mi się to uzyskać w zasadzie od samego początku gdy pojawił się patcher dąrzyłem do tego uparcie, natomiast nie mam w planach publikacji. RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - Piotrek P - 04-04-2024 Super, gratki ![]() Mimo wszystko pozwolę sobie dopytać: nie planujesz publikacji ze względów że tak to ujmę "finansowych" (mam na myśli nakład pracy, który w opracowanie tego rozwiązania włożyłeś - wydaje mi się, że ten powód można byłoby "ominąć", bo ja jak i pewnie wielu innych użytkowników forum za działające rozwiązanie tego typu byłoby gotowych jak najbardziej zapłacić) czy też innych (choćby technologicznych - np. dostosowanie tego rozwiązania do Twojej specyficznej sytuacji lub posiadanego sprzętu)? RE: Oppo BDP-10X i UDP-20X - Automatyczne zarządzanie napisami do płyt - prodarek - 04-04-2024 Nazbierało by się trochę tych powodów. Nakład pracy? w zasadzie od początku pojawienia się patchera to śmiało mogę powiedzieć co 2-3 dzień coś zmieniam w kodzie udoskonalam także nakład jest ogromny. Istotnym hamulcem jest obawa przed ogólnie firmą Panasonic ponieważ to co obecnie u mnie siedzi przerodziło się w na prawdę sporych rozmiarów skrypt i możliwości zmian tak dużych że chyba sam się niedługo pogubię... |