![]() |
|
WarCraft (2016) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: WarCraft (2016) (/watek-warcraft-2016) |
RE: WarCraft (2016) - Gieferg - 14-06-2016 Cytat:Nie ważne, ze w US film dopiero wypuścili w ostatni piątek Toś zabłysnął ![]() Blockbustery o takim budżecie przez weekend zarabiają w USA po 100-150 baniek i więcej. Bez wyrobionej kinowej marki mniej, ale niecałe 25 baniek to i tak śmieszny wynik. Jakby nie Chiny, Warcraft by leżał i kwiczał. Zmień nick na "nie wiem ale się wypowiem" będzie bardziej adekwatny. RE: WarCraft (2016) - Nie_zbieram_ale_lubie - 14-06-2016 No shit Sherlock! Tylko Ty nie zrozumiałes, dlaczego napisałem o 300 mln wplywu, czy jeszcze sa jacys inni umysłowo ociężali? Nie zamierzam dyskutować preferencji kinowych Amerykanów, czy ich wakacyjnej frekfencji, tylko w najprostszy sposób na swiecie udowadniam, że piszesz bzdury, bo wpływy z wyświetlania filmu, juz przekroczyły 300 mln, a jeszcze silny rynek japoński czeka na premiere. Głupotą byłoby sądzić, iż twierdzę, ze 28 mln to dobre otwarcie, skoro używam boxofficemojo.com jako źródła i narzędzia do analizy danych statystycznych. Ale Ty pisanymi przez siebie głupotami się nie przejmujesz, bo zawsze możesz je wyedytować, albo "schować w koszu". Chciałem natomiast zasugerować, że być może Twoja szklana kula działa równie kiepsko, jak Twój "ignore", nałożony na moje posty. RE: WarCraft (2016) - Gieferg - 14-06-2016 Ignore działa tak, jak działać powinien - przypomina, że mam do czynienia z kimś z kim nie warto gadać, ale jako moderator i tak sprawdzam, czy nie śmiecisz, a jak się trafi okazja, by ci wytknąć bzdurzenie to chętnie skorzystam. Cytat:tylko w najprostszy sposób na swiecie udowadniam, że piszesz bzdury Ja piszę bzdury? Good one. Podsumujmy te moje bzdury: Po 1 - w USA film zarabia fatalnie, a bez Chin szanse na sequel byłyby znikome - FAKT Po 2 - jeszcze się nie zwrócił (co było faktem w momencie, gdy o tym pisałem i w sumie dalej jest) - FAKT - nigdzie w ciągu ostatnich dni nie twierdziłem, że się nie zwróci, bo teraz to już oczywiste, że się zwróci (wg uproszczonego kryterium budżet x2), pozostaje tylko kwestia tego jaką kasę będzie z tego miała wytwórnia - w tym wypadku Legendary wykupione przez Chińczyków i dystrybutor na inne kraje (universal). Przed premierą wrózyłem mu klęskę, ale Chińczcy zaskoczyli chyba wszystkich, za to w USA wyniki są zgodne z oczekiwaniami, reszta świata też szału nie robi. Po 3 - nie znajdzie się w TOP najlepiej zarabiających filmów w historii kina - tu zależy o jakim top mówimy, nie widzę go nawet w TOP-100, ale jeśli chodziło o jakieś, powiedzmy Top-250, to pewnie się załapie, no ale zakładam, że ktoś kto mówi o "top najlepiej zarabiających filmów" jednak ma na mysli jakiś konkretny TOP, a nie listę na której znajdzie się prawie każdy blockbuster. Gdzie zatem są te bzdury? Cytat:czy ich wakacyjnej frekfencjiZajrzyj do słownika. Cytat:Głupotą byłoby sądzić, iż twierdzę, ze 28 mln to dobre otwarcie, skoro używam boxofficemojo.com jako źródła i narzędzia do analizy danych statystycznych. To analizuj te dane dokładniej, bo usprawiedliwianie 25 baniek tym, że film "dopiero w piątek miał premierę" to są albo słabe jaja albo poważny niedobór wiedzy. RE: WarCraft (2016) - Nie_zbieram_ale_lubie - 14-06-2016 (14-06-2016, 13:05)Gieferg napisał(a):Cytat:Głupotą byłoby sądzić, iż twierdzę, ze 28 mln to dobre otwarcie, skoro używam boxofficemojo.com jako źródła i narzędzia do analizy danych statystycznych. Nie usprawiedliwiam "marnych" 24 baniek, krótkim okresem wyswietlania, tylko kpię z Twojej znajomości przyszłości oraz poczucia nieomylności. Film wyświetlano w US tylko przez jeden wakacyjny weekend, ale Ty zdajesz się już znać jego przyszłe wyniki BO. Oczywiście te, można sobie wyobrażać dowolnie, ale warto pamietać przy tym nie tylko o rekordach popularności ale schematach zachowań tego rynku. Film potrafi zarabiać przez 10 tyg, a maj-lipiec, tak jak listopad-grudzien, to okresy, w ktorych Amerykanie chodzą do kina najczęściej i pomimo napakowania repertuaru blockbusterami, wszystko się może wydarzyć. Mnie osobiście flop żadnego gówna nie zdziwi, ale wydaje mi się, że nie można lekceważyć fanów gry i świata WarCraft. Oni mogą pójść do kina, bez względu na kiepskie teasery, niechęć towarzyszy, czy wszystko inne. Można natomiast lekceważyć każdego pajaca, który po pierwszym weekendzie wyświetlania, a właściwie to jeszcze przed premierą*, wieści katastrofę, pomimo tego, iż film na innych rynkach sprzedaje się nieźle. Jeżeli teraz nie zrozumiałeś, to nic już więcej Ci nie poradzę na to. * - (14-06-2016, 13:05)Gieferg napisał(a): Przed premierą wrózyłem mu klęskę, RE: WarCraft (2016) - Gieferg - 14-06-2016 Ten film po zwiastunach i recenzjach wyglądał na BO-wtopę i na rynku amerykańskim tą wtopą jest. Fakt. Natomiast z twoich jęków dalej nic nie wynika, poza widoczną rozpaczliwą chęcią dowalenia się do kogoś kto ci zalazł za skórę Łyknij sobie coś na uspokojenie. Cytat: Oni mogą pójść do kina, bez względu na kiepskie teasery, niechęć towarzyszy, czy wszystko inne.Jak na razie wygląda na to, że fani z USA "czekają na ripa". RE: WarCraft (2016) - Juby - 15-06-2016 Film zaskoczył nie tylko w Chinach (gdzie pewnie wygeneruje więcej przychodów niż we wszystkich pozostałych krajach razem wziętych), ale także w krajach europejskich. Mimo trwającego Euro, Warcraft wystartował dobrze na wielu rynkach, w tym w Polsce. Legendary zostało wykupione przez Chińczyków i mają deal, że dostaną od nich nie podstawowe 25% z przychodów, a 40%. Tak więc myślę, że jeśli adaptacja gry zarobi za Wielkim Murem ponad $300 mln, to spokojnie odłoży na kolejną część (co jest dużą niespodzianką). W USA porażka (może $60 mln zarobi), ale nie zmienia to faktu, że globalne przychody filmu mogą sięgnąć nawet $600 mln, co powinno dać filmowi miejsce w Top10 tego roku. Nie zdziwię się jeśli Uni-Legendary zarobią na tym filmie więcej niż Warner na BvS (które z kin mogło się nie zwrócić). Ale co ja tam wiem, przecież BvS miało dobrą kampanię reklamową i jest sukcesem kasowym, a ja psioczyłem przez rok bezpodstawnie. Spytajcie Gieferga.
RE: WarCraft (2016) - Inuki - 17-06-2016 Byłem, widziałem i jak dla mnie to film jest mocno przeciętny. Bardzo lubię gry Blizza, WarCrafta również i zawsze chciałem zobaczyć to uniwersum na dużym ekranie. Jednak to co obejrzałem nie porwało mnie ani trochę. Dłuższą reckę skleję w weekend, ale największą wadą tego filmu jest montaż. Jeżeli ktoś narzeka na montaż BvS, to niech obejrzy WarCrafta. Na 99% zmieni zdanie. Film jest zlepkiem poszczególnych scen (często bardzo krótkich), przez co niektóre decyzje bohaterów, akcja i ogólnie fabuła nie trzymają się kupy, ani trochę. I nie, cała historia nie jest trudna w odbiorze, ale ma sporo poruszonych wątków, których nawet nie stara się wyjaśnić. W dodatku nie są to nawiązania do gier, ani trochę. To zwyczajne lenistwo scenarzystów, że nie chciało im się powiedzieć co tak naprawdę zaszło, jak doszło do tej, albo do tej sytuacji. Przykładowo i bez spoilerów przytoczę pewną scenę. Jedna z postaci zrobiła coś, co miało wpływ na cały główny wątek. Dlaczego to zrobiła? Nie wiemy, bo jej wyjaśnieniem było powtarzane kilka razy "Nie pamiętam". I koniec. Nikt nie stara się tego wytłumaczyć, wyjaśnić, a jakby nie było jest to bardzo istotne z punktu fabuły. Kto widział, ten pewnie wie o co chodzi. Teraz jestem w stanie uwierzyć, że z montażu wyleciało 50 minut materiału. Ponoć na Blu ma być wersja rozszerzona. I oby była, bo film ma potencjał, spory. Jednak przez ten nieudolny montaż nie porywa dosłownie niczym, a fabuła jest jeszcze płytsza, niż powinna. Dużo czytałem, że to pierwsza połowa filmu jest taka niespójna, ale nie, cały film jest taki. Jeżeli chodzi o efekty, to również mam mieszane uczucia. Orkowie wyglądają kapitalnie. Plenery również, ale cała reszta już nie. Niestety, widać mocne niedopracowania pod tym względem. Sporo scen razi sztucznością, a ludzcy bohaterowie zwyczajnie do tego świata nie pasują wizualnie. Film powinien powstać jako pełnoprawne CGI, tak jak cinematiki Blizza, wtedy mógłby być niemałym hitem. No, ale chciano zaoszczędzić i wyszło jak wyszło. O grze aktorskiej nie piszę, bo w filmie jej nie ma. Jedynie Gul'dan i Garona chcieli pokazać jakieś emocje (wiem, że ten pierwszy to CGI, ale grany przez aktora). Reszta się tylko uśmiecha, albo robi inne miny. Dodam tylko, że Garona bardzo zniechęcała mnie do tego filmu w zwiastunach. Wyglądała moim zdaniem jak tani cosplay, ale przez grę aktorską ta postać mocno zyskuje i jest jednym z niewielu błyszczących elementów tej produkcji. Film reklamowano jako batalistyczne fantasy, ale w tym filmie batalistyki tyle co kot napłakał. Jest kilka widowiskowych scen, ale jest ich tyle co Godzilli w filmie Edwardsa. Obok "Władcy Pierścieni" z którego czerpali twórcy to to nawet nie stało. Już nadchodzący odcinek "Gry o tron" zapowiada się bardziej widowiskowo pod tym względem. Plusów trochę w tym filmie było, ale to głównie plusy pod względem wizualnym. Film ma też bardzo fajny twist fabularny pod koniec, ale to jak do niego doszło jest jednak sporym rozczarowaniem. Co do muzyki, to soundtrack mi się podobał, ale na płycie. W filmie jest jakiś taki niewyraźny. W drodze do domu zastanawiałem się na ile ten film ocenić, zarówno jako fan WarCrafta, jak i zwykły widz. Nie ukrywam, że film mnie momentami nużył pomimo, że nie jest długi, a to nie jest dobry znak. Zero przywiązania do bohaterów z mojej strony, jak i większego zainteresowania całą historią nie pozwalają mi filmowi wystawić więcej niż słabe 3/6. Chciałbym napisać, że fani WarCrafta mogą sobie dodać jedno oczko wyżej, ale nie napiszę tego, bo jest to film posiadający sporo wad i nawet "miłość" do tak świetnego uniwersum nie jest go w stanie uratować. Zrobić może to tylko wersja reżyserska. RE: WarCraft (2016) - Gieferg - 20-06-2016 juby napisał(a):że globalne przychody filmu mogą sięgnąć nawet $600 mln, co powinno dać filmowi miejsce w Top10 tego roku. Dalej mu wróżysz te 600? Gdzieś można sprawdzić wyniki/spadki z samych Chin? RE: WarCraft (2016) - Juby - 21-06-2016 Spadki są ogromne. W USA ciężko będzie o $50 mln, w Chinach po -63% w ten weekend już nie jestem pewny nawet $500 mln worldwide. RE: WarCraft (2016) - Gieferg - 21-08-2016 Dotrwałem do momentu gdy zaczęła się finałowa naparzanka, po czym okazało się, że to jeszcze nudniejsze niż wcześniejsze pitolenie o Spaczeniu (swoją drogą - czy Warcraft to jakaś podróbka Warhammera?), potem przysnąłem i nawet nie chciało mi się już oglądać tej końcówki więc tylko przeczytałem streszczenie w necie. Ten film to jakiś koszmar - nie dość, że wygląda dramatycznie źle (jedynie sporadycznie trafia się solidne ujęcie z orkami), to jeszcze ogląda się to jakby było skrótem serialu (choć chyba nawet Wiedźmin wypadał pod tym względem zgrabniej) - praktycznie o żadnej postaci ludzkiej nie da się powiedzieć NIC, a z orków tylko smutas-Durotan czymkolwiek się wyróżnia i właśnie po tym jak go zabili straciłem resztki zainteresowania. 2/10 - bardzo lubię fantasy, ale mało kiedy powstaje w tym gatunku cokolwiek sensownego. Warcraft nie jest tu wyjątkiem, Conan z Momoą to przy tym gniocie wielkie kino. PS. a co do muzyki - Djawadi z marnym skutkiem podrabia samego siebie ze Starcia Tytanów. No i wersji reżyserskiej raczej nie będzie. |