Filmozercy.com | Forum
Avatar - seria - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Avatar - seria (/watek-avatar-seria)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Avatar - Mierzwiak - 03-05-2023

Jasne, w jakichś wyjątkowo wymagających momentach różnica zapewne byłaby / jest / będzie, ale gdzie? Na screenach? Wychwycisz ją w czasie seansu? Smile

Wszystko zależy jeszcze czy żyletą jest źródłowy master; renderowali to w natywnym 4K, ale to nie zawsze oznacza niesamowitą ostrość.

Avatar - RylandGrace - 03-05-2023

Podobno Avatar 2 w USA ma się pojawić na dyskach fizycznych 20 czerwca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Avatar - misfit - 03-05-2023

Było, patrz post #60 Smile

Mierzwiak - na to pytanie już Ci nie odpowiem, bo nie widziałem wersji z iTunes i to się pewnie nigdy nie zmieni. Ale na D+ z ciekawości na pewno kiedyś sobie zerknę - tym bardziej jeśli na nośniku będzie tylko HDR10 - i wtedy ew. dam znać co do zauważalnych różnic na moim sprzęcie.

Avatar - RylandGrace - 03-05-2023

Sorki. Niedoczytałem, umknęło mi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Avatar - sebas - 03-05-2023

(03-05-2023, 10:02)misfit napisał(a):  Jednak bardziej od tego czy to będzie BD66 czy BD100 interesuje mnie czy Cameron będzie w stanie wymusić na Disneyu DV na UHD BD...
Pytanie jaka tam będzie szczytowa luminancja, żeby to DV rzeczywiście dało jakąś zauważalną różnicę. No chyba, że patrzymy też na przejścia tonalne... Wtedy DV się też przyda.

(03-05-2023, 10:02)misfit napisał(a):  Jednak bardziej od tego czy to będzie BD66 czy BD100 i
To poproszę o 2 dyski BD66. Dla "Lawrence of Arabia" się opłaciło (tam to chyba jeden był nawet BD100) to i tu się by opłaciło. Przy tym czasie trwania filmu (a może jakaś extended edition się trafi na koniec roku) to podzielenie na dwa dyski byłoby zasadne.

RE: Avatar - Gieferg - 03-05-2023

Ten film już w kinowej wersji wyglądął jak za długie o 15 minut extended edition.

RE: Avatar - misfit - 03-05-2023

(03-05-2023, 13:23)sebas napisał(a):  
(03-05-2023, 10:02)misfit napisał(a):  Jednak bardziej od tego czy to będzie BD66 czy BD100 interesuje mnie czy Cameron będzie w stanie wymusić na Disneyu DV na UHD BD...
Pytanie jaka tam będzie szczytowa luminancja, żeby to DV rzeczywiście dało jakąś zauważalną różnicę. No chyba, że patrzymy też na przejścia tonalne... Wtedy DV się też przyda.

Będzie pewnie 200-300 nitów przez 99% czasu i DV w takim przypadku jak najbardziej też się przyda. Przykładowo jeśli algorytm mapowania tonów w jakimś wyświetlaczu stwierdzi sobie, że jest tam 1000 nitów (np. na podstawie MDL) to obraz będzie ciemniejszy niż być powinien. Poza tym poprawcie mnie jeśli się mylę, ale u Disneya zwykle są wyzerowane metadane MaxCLL/MaxFALL, więc skąd wyświetlacz ma wiedzieć ile tam jest faktycznie nitów? Z kolei włączenie dynamicznego mapowania tonów w wielu wyświetlaczach też wprowadza pewne obrazowe mankamenty (w moich LG także), więc w każdym przypadku chcę mieć DV. 12 bitowa głębia koloru też się przyda, zwłaszcza w tego typu filmach...

RE: Avatar - Juby - 05-05-2023

(03-05-2023, 10:02)misfit napisał(a):  Prawdopodobna data premiery obu Avatarów na UHD BD to 20 czerwca 2023. Pre-ordery mają ruszyć 9 maja.
https://b2b.dealsareus.ca/search?q=avatar

No to odkąd sięgam pamięcią przy zbieraniu filmów (rok 2005 i jeszcze VHSy) nie kojarzę drugiego filmu, który tak późno trafiłbym na rynek video (ew. Zemsta Sithów). 2 m-ce obsuwy względem pierwszego filmu, ponad 6 m-cy czekania od premiery kinowej. I ciekawe czy we wtorek naprawdę się to potwierdzi i ruszą pre-ordery.

RE: Avatar - Mefisto - 05-05-2023

No tak, ale Avatar przez te 6 miesięcy cały czas jest grany w tych kinach Smile

RE: Avatar - pred895 - 05-05-2023

No i rynek nośników fizycznych nie stoi najlepiej...