Filmozercy.com | Forum
Oppo UDP-203 - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Oppo UDP-203 (/watek-oppo-udp-203)

RE: Oppo UDP-203 - ArekK - 31-12-2019

(30-12-2019, 20:38)misfit napisał(a):  Bo TrueHD/Atmos na BD zawiera w sobie również zaszytą ścieżkę Dolby Digital, a po zmianie kontenera na mkv czy to w MakeMKV lub MKVToolnix ścieżka Dolby Digital jest traktowana jako osobny strumień audio i to powoduje problemy w stacjonarkach.

Ale tak jak pisałem jest na to rada w OPPO, przynajmniej na moim Denonie. W pliku mkv poza Atmosem musisz też mieć ścieżkę Dolby Digital. U siebie też widzę MLP 7.1 i w ogóle nie mam na niej jakiegokolwiek dźwięku. Po zmianie ścieżki na Dolby Digital i powrót do TrueHD rozwiązuje sprawę -  pojawia się dźwięk, a na wyświetlaczu amplitunera jest napisik TrueHD lub Atmos.

Jak najbardziej jest dolby digital w plikach .mkv. U mnie nie ma wyboru takiej ścieżki jak TrueHD Atmos jest tylko DD i MLP 7.1. U mnie jak załączę MLP 7.1 to dźwięk jest i amplituner rozpoznaje ten MLP 7.1 jako multichannel 7.1 przynajmniej tak pisze na moim Denon-ie AVR-x7200wa. I nie mogę przełączyć z DD na TrueHD bo po porostu nie ma takiej ścieżki do wyboru.

RE: Oppo UDP-203 - misfit - 31-12-2019

MLP to w praktyce TrueHD.

Upewnij się, że w ustawieniach OPPO masz:
- Format dźwięku HDMI - Bitstream.
- Dodatk. ścieżka audio - Wył.

a w Ust. urządzenia tryb gotowości jest na "Oszczędz. energii".

Po zmianach wyłącz i włącz OPPO i zobacz czy coś się u Ciebie zmieniło w kwestii TrueHD/Atmosa.

RE: Oppo UDP-203 - prodarek - 31-12-2019

Tylko skoro z płyt wyświetla mu TrueHD to znaczy że ma włączone przepuszczanie dźwięku do AVR, dziwne bo właśnie wygląda to jak by oppo dekodowało dźwięk i nie było by nic w tym dziwnego przy wyłączonym bitstream.
Pokombinuj właśnie z tymi ustawieniami audio czysto doświadczalnie i inne pliki sprawdź.

To wczesniej sprawdzałem

- Format dźwięku HDMI - Bitstream.
- Dodatk. ścieżka audio - Wył.

nic to nie zmienia ...

Jak odpalam płytę, czy obraz płyty po Lan czy strukture po LAN pojawia się TrueHD na wyświetlaczu Oppo i poprawnie amplituner wykrywa ścieżkę audio.

Problem chyba będzie leżał w czymś innym, a mianowicie w oprogramowaniu a konkretnie w najnowszym firmware od RU który to i owo usprawnia SACD ISO itp itd . Ale w tym wypadku chyba coś programistą poszło nie tak Sad ... temat dałem dalej i na moje oko powinna być poprawka skoro na oryginalnym sofcie jest OK.

RE: Oppo UDP-203 - misfit - 31-12-2019

U siebie mam takie same objawy z mkv TrueHD/Atmos (na wyświetlaczu amplitunera Multi Ch i zmiana ścieżki na Dolby Digital i z powrotem na MLP nic nie zmienia) gdy ustawię format dźwięku HDMI na Auto.
Po zmianie na Bitstream tak jak wcześniej pisałem nie mam w ogóle dźwięku z TrueHD/Atmos w mkv i dopiero zmiana ścieżki na Dolby Digital i z powrotem na MLP rozwiązuje sprawę, a na wyświetlaczu amplitunera pojawia się TrueHD i Atmos.

Możliwe, że na tym alternatywnym sofcie sprawy mają się inaczej...

(31-12-2019, 11:51)misfit napisał(a):  Możliwe, że na tym alternatywnym sofcie sprawy mają się inaczej...

Pewnie tak ... ale liczę na szybką poprawkę w tym temacie Smile ... ogólnie z Oppo 205 jestem mega zadowolony audio z plików jest super i jakość video tak samo, a do pełni szczęścia brakuje mi .mkv z poprawką audio.

RE: Oppo UDP-203 - engajner - 06-01-2020

Czy ktos z Was wie dlaczego nie moge zmienic koloru napisow? Wczytuje napisy .srt z penda wchodze w ustawienia i opcja koloru, czcionki jest niedostepna. Wiecie co to moze byc? Czy aby zmienic kolor napisow itp musza one byc w formacie pgs? Zmienilem kodowanie na UTF8 w subtitle edit aby miec polskie znaki ale za nic nie moge zmienic koloru ani innych ustawien

RE: Oppo UDP-203 - Wolfman - 06-01-2020

W menu głównym na pulpicie Oppo nie możesz zmienić koloru czcionki napisów? Jakaś bzdura, fakt, że jaki kolor nie wybiorę to i tak jest żółty, ale zmienić się da.

RE: Oppo UDP-203 - misfit - 06-01-2020

(06-01-2020, 10:48)engajner napisał(a):  Wczytuje napisy .srt z penda wchodze w ustawienia i opcja koloru, czcionki jest niedostepna.

W jakie konkretnie ustawienia wchodzisz ?
W trakcie odtwarzania filmu naciskasz przycisk "option" na pilocie i wchodzisz w Ust. napisów. Wsio.
Nie da się zmienić koloru napisów pgs, tylko srt.

(06-01-2020, 11:00)Wolfman napisał(a):  Jakaś bzdura, fakt, że jaki kolor nie wybiorę to i tak jest żółty

LOL.

RE: Oppo UDP-203 - Wolfman - 06-01-2020

Pewnie wchodzi tak jak napisałeś tylko w trakcie filmu, a w trakcie filmu napisów z pena też zmienić nie mogę. Napisy mam po konwersji w programie subtitle workshop jedna z ostatnich wersji