Filmozercy.com | Forum
Remastery - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Remastery (/watek-remastery)

RE: Remastery - Danus - 19-07-2024

(19-07-2024, 10:55)Mierzwiak napisał(a):  Są, materiał je pokazujący był wklejany na forum.

To moze ja inaczej bo sie nie zrozumielismy. W tym jednym scrennie jest wiecej dziwnych twarzy niz w calym Aliens.

RE: Remastery - Juby - 20-07-2024

Policzyłeś? Big Grin w Aliens nie ma scen z setką statystów, więc dupne usprawiedliwienie.

RE: Remastery - Mefisto - 21-07-2024

Recunia Rozmowy

RE: Remastery - Ash-9001 - 22-07-2024

Jak dobrze pójdzie (i kurier dostarczy) to jutro wieczorem zrobię sobie seans Der Dialog Wink

Edit: Obejrzane. Bardzo ładny remaster, do niczego się nie mogę przyczepić.

RE: Remastery - pred895 - 26-07-2024

Twister UHD Oooo >>
https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=18833&d2=16266&s1=223102&s2=174013&i=3&l=0

RE: Remastery - Ash-9001 - 01-08-2024

(01-08-2024, 10:31)misfit napisał(a):  
(01-08-2024, 10:08)Ash-9001 napisał(a):  Bo akurat Carpentery od Shout są lepsze od tych z SC i tylko takie chcę.

Zależy które... np. They Live od Shout ma zwaloną przestrzeń kolorów. Prince of Darkness chyba też.
Nad The Fog jednak nie ma co się zastanawiać, tutaj Shout zdecydowanie wygrywa obrazowo (szczególnie w HDR10) i dźwiękowo (w SC PAL Speedup, a ścieżka 2.0 Mono to w praktyce nie OG lecz downmix z 5.1).

Ale z opisów wygląda, że mają lepszy dźwięk, w opisach mają Atmosa a te od SC nie i to mnie zawsze blokowało przed zakupem. Czy to jest jakimś marny upmix? Brzmienie filmów Carpentera jest dla mnie ważne, szczególnie muza Wink

Czy jest gdzieś lista, które Carpentery brać od SC a kótre od Shout? Smile Bo widzę, że żyję w niewiedzy.

RE: Remastery - misfit - 01-08-2024

Na Atmosa mam generalnie wywalone w starszych filmach, więc Ci nie odpowiem czy jest to jakaś samoróbka zlecona przez dystrybutora, czy może coś sensownego nad czym warto się pochylić.

Co do pozostałych kwestii... Z czwórki Carpenterów, czyli The Fog, They Live, Prince of Darkness i Escape From New York, w każdym z tych filmów od SC w HDR10 miejscami obecna jest fatalna kompresja obrazu, przypominająca czasy nie tyle dvd, co vcd. W The Fog jest procentowo tego najwięcej. DV jednak tutaj sporo poprawia, więc problematyczność tych wydań od SC jest uzależniona od tego czy ktoś ma sprzęcik z obsługą DV, czy też nie i wtedy albo Shout będzie obrazowo w części filmu nieco lepszy (DV) lub sporo lepszy (HDR10).
Z drugiej strony w Shout mamy zwaloną przestrzeń kolorów w They Live i Prince of Darkness.
O dźwięku Mono i 5.1 w The Fog już pisałem - Shout zdecydowanie wygrywa. W Escape From New York także, w Shout jest odnowiona ścieżka Mono, która brzmi lepiej niż w SC.

Więc każdy musi sobie sam odpowiedzieć co dla niego jest większym priorytetem, ale bezsprzecznie The Fog i Escape From New York lepiej wziąć od Shout. A pozostała dwójka? Osobiście wybrałbym jednak edycje od Studio Canal.

RE: Remastery - Mefisto - 01-08-2024

A co z Eagle Pictures w tej sprawie? Smile

RE: Remastery - Ash-9001 - 01-08-2024

Właśnie spojrzałem na wydania od Eagle i dla mnie odpadają bo mają jeszcze mniejsze opcje audio niż wydania od SC. They Live po angielsku tylko w stereo... To u mnie nie przejdzie, nawet jak mają ciut lepszą kompresję.

Dzięki misfit za podsumowanie. Chyba zrobię dokładnie tak jak piszesz czyli They Live i Prince of Darkness wezmę od Studio Canal (może jeszcze będą chodzić w promocjach 2 za 30). A na resztę bedę polował w wydaniach od Shout. Jeszcze pierwszy Halloween od Shout muszę mieć bo malutki głos z tyłu głowy nie dałby mi spokoju i ciągle przypominał: "Istnieje wydanie Halloween z Atmosem a ty go nie masz." Wink

RE: Remastery - misfit - 01-08-2024

Eagle Pictures jest tylko w HDR10, ale to nie szkodzi - nie ma w nich takich szokujących spadków jakości obrazu jak w SC, nie ma też problemów z przestrzenią kolorów jak w Shout. Ale tak jak Ash pisze, u Włochów są dość ograniczone opcje dźwięku - w The Fog, Escape From New York i Prince of Darkness jest tylko 5.1, a w They Live tylko 2.0 - i nie wiem czy poza tym coś tam z nimi nie jest namodzone np. z tonacją, tak jak w The Fog od SC. Zostaje jeszcze kwestia dodatków, nie wiem jak pod tym względem wypadają włoskie edycje, ale podejrzewam, że startu do SC/Shout tutaj nie ma.