![]() |
|
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? (/watek-tv-czy-projektor-na-czym-ogladacie-filmy) |
RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - misfit - 20-05-2024 Koper ma projektor, a także jak widzę czarny prostokąt na ścianie. To tak jak do niedawna ja. Gdybym miał 4-5m od ekranu i mógł sobie pozwolić na cały pokój na czarno to pewnie też poszedłbym w JVC, choćby tylko dla treści SDR. Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35 CIH + maskownice. (20-05-2024, 11:38)afflux napisał(a): Dodam ten film autorstwa Macieja Kopera, na potwierdzenie wszystkich słów misfit. Ogólnie ciekawy materiał dla osób zastanawiających się nad wyborem TV czy projektor. Polecam Ano, ładne podsumowanie tego wszystkiego o czym cały czas pisałem w kontekście telewizor vs projektor. Czyli jeśli mowa o jakości obrazu, a przede wszystkim treściach HDR, nie ma sensu ich porównywania i nawet jeśli przeznaczymy 50 tysi na sam projektor to i tak będzie to przepaść na korzyść telewizora. Również pisałem o ogromnej przewadze OLED w scenach mieszanych, nawet vs JVC w jaskini Batmana, a także jeśli chodzi o ostrość obrazu vs projektor w natywnym 4K. Od pewnego czasu istnieją projektory konsumenckie z obiektywami, które są w stanie dorównać telewizorom pod względem ostrości obrazu, ale mowa tutaj o urządzeniach w sześciocyfrowej kwocie. Pozostaje kwestia wielkości ekranu, więc jeśli dla kogoś jest to główne kryterium to przy dużych przekątnych, ~120 cali wzwyż, na ten moment nie ma telewizorowej alternatywy w ludzkiej cenie. Ale to tylko kwestia czasu... RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - Daras - 21-05-2024 Cytat: Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35... Na temat podobnego rozwiązania myślę od kilkunastu lat. Do tej pory przechowuję papierowe magazyny rozpisujące się o wszelakich kompromisach w doborze ekranu. Może coś zmienię po przejściu na projektor laserowy (?). Na marginesie. Drzewiej Philips wypuścił TV z proporcjami kinowymi. Cytat: Pozostaje kwestia wielkości ekranu, więc jeśli dla kogoś jest to główne kryterium to przy dużych przekątnych, ~120 cali wzwyż, na ten moment nie ma telewizorowej alternatywy w ludzkiej cenie. Ale to tylko kwestia czasu... Ano. Przypomnę - "wychowałem" się w kinach. Wielkość ekranu była i jest dla mnie świętością. Ale jeśli nawet powstanie telewizorowa alternatywa w przystępnej cenie, pozostanę przy ekranie projekcyjnym. Nie wyobrażam sobie czarnego prostokąta w pokoju na ścianie. Nawet jeśli sam Koper (poniekąd konfrontując ze sobą własne poglądy) tak właśnie ma. W dyskutowanej kwestii nie ma między nami nieporozumień. Ceny najlepszych rzutników również kiedyś spadną. Ale to tylko kwestia czasu... RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - misfit - 22-05-2024 Czyli myślisz od kilkunastu lat nad białym prostokątem na ścianie (ekran ramowy 2.35), a czarnego prostokąta sobie nie wyobrażasz. Masz jakiś problem z czarnym kolorem?
RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - JVC 4K - 22-05-2024 (20-05-2024, 18:35)misfit napisał(a): Koper ma projektor, a także jak widzę czarny prostokąt na ścianie. To tak jak do niedawna ja. Gdybym miał 4-5m od ekranu i mógł sobie pozwolić na cały pokój na czarno to pewnie też poszedłbym w JVC, choćby tylko dla treści SDR. Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35 CIH + maskownice. Co ty piszesz JVC 2100 czy 3100 pokona każdego OLEDA pod względem kontrastu i czerni i przekątnej oczywiście, no trochę może być gorzej z pokryciem palety DCI BT2020 ale to różnice rzedu kilka procent wiec laik tego nie wychwyci. A ekran tak tylko ramowy żaden rozwijany z sufitu tylko z taką róźnicą że nie 2:40 tylko 1:78 bo więcej mam kontentu z TV czy sportu piłki nożnej w 1:78. A co do wielkości to nie ma to znaczenia ja mam 99 cali Stewarta z JVC 8K i żaden TV nawet 100 calowy nie ma startu. A film Kopera to jedne wielkie brednie on sam ma RS540-tkę a jest to dużo gorszy projektor od RS2100 czy RS3100. Jak by zamienił 540-tke no nowe JVC to wiedział by o czym pisze. RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - misfit - 22-05-2024 (22-05-2024, 14:30)JVC 4K napisał(a): JVC 2100 czy 3100 pokona każdego OLEDA pod względem kontrastu i czerni
RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - JVC 4K - 22-05-2024 A co Koper to jest dla ciebie jakieś Bożyszcze? Może misfit zobacz gdzieś w jakimś sklepie audio JVC RS2100 to wtedy przestaniesz takie zdjecia dawać, jak się nie ma pojęcia o modulowaniu światła lasera i 100 stopniowej regulacji płynności przejścia tej modulacja/kontroli światła to można takie farmazony wypisywać, zobacz soft 3.00 do najnowszych JVC. I Zmień tego infantylnego awatara na zdjęciu z tą głupią chińską lalunią, bo chińskie to lubię tylko ryż, a nie jakieś d... RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - Daras - 22-05-2024 Misfit napisał: Czyli myślisz od kilkunastu lat nad białym prostokątem na ścianie (ekran ramowy 2.35), a czarnego prostokąta sobie nie wyobrażasz. Eeee, cytaty dobieram bardzo starannie. Zauważ, że przywołując Twoją wypowiedź zastosowałem wielokropek i na tym cytatę zakończyłem. Nadto podkreśliłem o co mi konkretnie chodzi. Po trzecie - napisałem, iż myślę o podobnym rozwiązaniu, zatem nie identycznym. Podsumowując: miałem na uwadze ekran zwijany. No! JVC 4K, to miłe, że bronisz projektorów. Czy robiłeś jakieś testy porównawcze? Może więcej konkretów? RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - Mefisto - 22-05-2024 (22-05-2024, 14:44)JVC 4K napisał(a): I Zmień tego infantylnego awatara na zdjęciu z tą głupią chińską lalunią, bo chińskie to lubię tylko ryż, a nie jakieś d... Zluzuj poślady. Wiesz w ogóle co to za film? Podejrzewam, że nie. RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - JVC 4K - 22-05-2024 Pewnie jakiś gówniany ten film że zachwyca się Azjatkami. Ale mowa o argumentach więc proszę, argument transportowo-montażowy, ciekawe jak wyobrażacie sobie wniesienie 100 calowego TV który jest wielki i ciężki do mieszkania w bloku na którymś tam piętrze bez windy (tak jeszcze takie bloki istnieją w PL) na wąskich i krętych schodach którymi ciągle ktoś łazi. Albo do domu jednorodzinnego na poddasze czy na piętro też wąskimi i krętymi schodami, Co Koper chyba tego nie przewidział. Już widzę te tłumy co biegną i rzucają się aby kupić okazjonalnie 100 calowy TV w mediaku i w różnych innych miejscach, myślę że zainteresowanie taką przekątną nie wzrośnie o 1 % nawet jakby te telewizory rozdawali na pół darmo trudno Polacy mają takie warunki mieszkaniowo-lokalowe a nie inne i tego nie przeskoczymy to nie USA gdzie mają wszystko większe Na nasze mieszkania domy przewidziano maks 65-75 cali TV jak ktoś chcę więcej to ekran projekcyjny i proj. O wiele łatwiej jest wnieś projektor w pudełku i ekran projekcyjny nawet większej przekątnej jak 100 cali ale jednak pudełko z takiego ekranu jest cienkie i wielokrotnie lżejsze od takiego TV z taką przekątną. RE: TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy? - sebas - 22-05-2024 (22-05-2024, 19:40)JVC 4K napisał(a): Ale mowa o argumentach więc proszę, argument transportowo-montażowy, ciekawe jak wyobrażacie sobie wniesienie 100 calowego TV który jest wielki i ciężki do mieszkania w bloku na którymś tam piętrze bez windy (tak jeszcze takie bloki istnieją w PL) na wąskich i krętych schodach którymi ciągle ktoś łazi. Albo do domu jednorodzinnego na poddasze czy na piętro też wąskimi i krętymi schodami,Wyobrażam sobie tak: dwóch chłopa bierze pudło trzymając po przeciwnych bokach (najłatwiej tych krótszych, ale nie ma musu) i wnosi. Może być i trzeci chłop do koordynacji. Do swojego mieszkania wnosiłem na piętro schodami o szerokości 110cm (od ściany do ściany) i w dodatku tzw. zabiegowymi (czyli w pewnym momencie masz zakręt o 90 stopni) rzeczy o porównywalnych wymiarach do pudła z ekranem o 100-calowej przekątnej. I jakoś się dało... |