Filmozercy.com | Forum
HAL 9000: Archiwum - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: HAL 9000: Archiwum (/watek-hal-9000-archiwum)

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 19-04-2026

Po okładkach naliczyłem 7 wydań z tej serii, więc nie czuję się kompetentny żeby oceniać całość, ale nie czytałem wcześniej żadnych skarg, wręcz przeciwnie.

Mam 2 filmy Larsa von Tiera, które są minimalną zmianą w stosunku do BD, ale to już nie jest wina wydawcy, tylko źródła, no i w sumie dobrze że nie majstrowali żeby coś więcej wyciągnąć z tych filmów np. AI - to mogłaby być epicka katastrofa  Tongue

Ja się obawiam, że potencjalny sukces "Piratów" może zachęcić do dalszych eksperymentów.
Tutaj chyba pierwszy drzwi otworzył James Cameron, tyle że tam wydania BD były już dość solidne jak dla mnie, oprócz "The Abyss" oczywiście.

Jest wiele filmów, na które ludzie czekają, a być może dostęp do oryginału jest utrudniony, bądź wymaga olbrzymich nakładów finansowych i będzie pokusa żeby pójść na skróty.

W przypadku "Piratów" spodziewam się skrajnych reakcji od 9/10 do 1/10 w zależności od widza i jego podejścia, ustawień itd.
Jak ktoś ma ustawiony jakiś agresywny tryb w TV to pewnie słabego kontrastu czy czerni nie doświadczy, najwyżej sceny w słońcu mu "eksplodują" i powie ale czad Big Grin

AI działa tak że wyostrza detale, struktury geometryczne, ale nie wie co ma zrobić jak coś jest słabo zdefiniowane, więc masz obok siebie wyrazistego Kapitana Reda (zarost, kostium) i rozmazaną Żabę (wymiętolona koszula).

RE: HAL 9000: Archiwum - Altair - 19-04-2026

Dzięki za odpowiedź. U mnie narazie brak filmów wydanych w ramach 4Kult.

Włoskie wydania bywają zbawienne dla źle zakodowanych filmów od dużych wytwórni jak Paramount, jednak często nie mają angielskich napisów, a jeżeli korzystasz ze swoich, to najczęściej trzeba zmienić ilość klatek z 23.976 na 24.

RE: HAL 9000: Archiwum - kłapouchy - 19-04-2026

(18-04-2026, 19:47)HAL 9000 napisał(a):  Kilka słów o "Piratach".

Obraz oceniam na 5/10 w scenach dziennych dobrze nasłonecznionych - tutaj można się nabrać, jak ktoś nie będzie wnikał w detale (wyostrzenia itd.).
Natomiast w scenach nocnych, zaciemnionych (pod pokładem), jest dużo gorzej, bo do AI dojdzie jeszcze brak czerni i słabiutki kontrast. Myślę, że ta część filmu nie znajdzie żadnych entuzjastów, niezależnie od tego jakie wydanie mieli wcześniej.
Ja to oceniam na 2/10.

BD nie sprawdzałem, nie miałem siły się w to zagłębiać.

Nie zdążyłem obejrzeć bluray, więc film znałem tylko z polskiego wydania dvd. Dosyć nisko to oceniasz. Ja bym temu wydaniu dał 7/10. Boję się więcej po tym co piszesz  Smile  Jest kilka nocnych scen, powiedzmy sobie, problematycznych, gdzie dzieją się dziwne rzeczy. Czasami widoczny jest brak czerni. Na chwilę odpalałem bluray zobaczyć jak to tam wygląda, to jest przepaść. Sceny dzienne prezentują się dużo lepiej, to się zgadzam. Duża szczegółowość.

Chętnie obejrzę jakieś obrazki porównawcze jak się tylko pojawią. Sam film bardzo fajny, Walter Matthau wybitny.

(19-04-2026, 20:52)kłapouchy napisał(a):  Walter Matthau wybitny.

Tu się zgadzam w 100% Smile

RE: HAL 9000: Archiwum - Altair - 20-04-2026

(19-04-2026, 20:13)HAL 9000 napisał(a):  Włoskie wydania bywają zbawienne dla źle zakodowanych filmów od dużych wytwórni jak Paramount, jednak często nie mają angielskich napisów, a jeżeli korzystasz ze swoich, to najczęściej trzeba zmienić ilość klatek z 23.976 na 24.

Coś mi świta, że Misfit chyba kiedyś wspominał o filmach z serii Rambo, że te z 4Kult są lepsze od innych wydań.

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 20-04-2026

Zgadza się, ale jeżeli interesuje Cię ta seria, to za miesiąc wychodzi nowe wydanie i założenia oraz oczekiwania są takie, że będzie to lepsze, więc radzę poczekać Smile

Zainteresowany serią jestem, ale nie wiem kiedy się zakup zrealizuje Smile Dość napięta lista zakupowa Smile

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 20-04-2026

I dobrze, tutaj czas działa na Twoją korzyść Tongue

Coś w tym jest. Zobaczymy, co ostatecznie dostaniemy.