![]() |
|
Telewizja Polska S.A. - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dystrybutorzy (https://forum.filmozercy.com/dzial-dystrybutorzy) +--- Wątek: Telewizja Polska S.A. (/watek-telewizja-polska-s-a) |
RE: Telewizja Polska S.A. - MarianPaz - 12-10-2019 Dziś sobie zacznę oglądać "Noce i dnie" na 100 calach, więc ten znaczek będzie dosyć spory, niemniej mi on aż tak bardzo nie przeszkadza. Z chęcią kupiłbym ów serial na Blu-ray, ale nie wiem czy doczekam tej chwili. Może w TVP wraz z końcem projektu digitalizacji i rekonstrukcji (pod koniec tego miesiąca), pomyślą o dystrybucji na nośnikach. Aczkolwiek już wkrótce ma wystartować nowy projekt TVP - rekonstrukcja 28 tytułów w 4k i podobno na liście jest "Hydrozagadka". Nie wiadomo tylko do końca jak liczą te tytuły, ale prawdopodobnie jest to jeden film fabularny lub odcinek serialu. (12-10-2019, 12:58)Pai-Chi-Wo napisał(a): Podczas ogladania na ekranie 16:9 sa pasy po lewej i prawej stronie ale jak przesune ten sam obraz na ekran 15cala to mam czarne pasy dookoła. Ktos wie dlaczego?Może ten ekran jest w proporcjach 16:10. RE: Telewizja Polska S.A. - Pai-Chi-Wo - 12-10-2019 (12-10-2019, 13:09)MarianPaz napisał(a): Może ten ekran jest w proporcjach 16:10.Zle sie wyraziłem. ten 16:9 full HD wyswietla dobrze. A pytanie dotyczy drugiego monitora starego grata 15" na ktorym ogladam filmy z DVD. I on ma Image Aspect Ratio 4:3 Image Contrast Ratio. To oznacza ze powinien wyswietlic bez pasow dookoła..chyba? RE: Telewizja Polska S.A. - MarianPaz - 12-10-2019 Jeżeli monitor ma proporcje 4:3, to nie wyświetli on na pełnym ekranie filmów 4:3 z VOD TVP czy Blu-ray. Będziesz miał czarne pasy dookoła obrazu. Zresztą 15 calowy ekran, zwłaszcza starej daty, nadaje się raczej na elektrośmieci a nie do oglądania na nim filmów.
RE: Telewizja Polska S.A. - misfit - 12-10-2019 Problem rozwiąże madVR -> processing -> zoom control i włączenie opcji automatically detect hard coded black bars. RE: Telewizja Polska S.A. - Nfsfan83 - 12-10-2019 VLC Player polecam RE: Telewizja Polska S.A. - Pai-Chi-Wo - 20-10-2019 (12-10-2019, 13:59)misfit napisał(a): Problem rozwiąże madVR -> processing -> zoom control i włączenie opcji automatically detect hard coded black bars. (12-10-2019, 14:12)Nfsfan83 napisał(a): VLC Player polecam Najbardziej full wypasowy byłby chyba Advanced MPC-HC: https://www.avsforum.com/forum/26-home-theater-computers/1357375-advanced-mpc-hc-setup-guide.html (08-10-2019, 14:13)j.jacek napisał(a): "WinX HD Video Converter Deluxe" Zasysam , troche to potrwa ale grunt ze działa.Jak zaznaczy sie jakosc 1080 mp4 to pobiera domyslnie wersje OAR. Swoja droga ciekawe jak długo działa wersja trial tego programu? Z rekonstrukcji seriali mam juz co chcialem, Zmiennicy, Tulipan, Janosik. Szkoda jedynie ze nie zrobili Akwarium jako serialu a tylko jako film. Ogladalem zgrany z telewizji serial i o wiele lepiej sie to oglada. RE: Telewizja Polska S.A. - pred895 - 30-10-2019 Chyba będzie trzeba zainwestować w większy dysk bo takie np. Siedem Życzeń bardzo fajnie odświeżyli. Jakoś w dzieciństwie ominął mnie ten serial, ale na studiach kumpel polecił mi do piwka i od tamtej pory polubiłem tego kultowca, a teraz to wogóle bajka się ogląda w takiej odnowionej wersji.
RE: Telewizja Polska S.A. - Marioo - 30-10-2019 Polecam WD My Passport 4TB USB 3.0. Dostaniesz go poniżej 500 zł. Nie ma chyba nic lepszego za taką cenę. RE: Telewizja Polska S.A. - Gieferg - 30-10-2019 Są nawet "Przyłbice i Kaptury" w których Karewicz powtórzył rolę Jagiełły <zaciera ręce>(12-10-2019, 12:13)Nfsfan83 napisał(a): mam leda 16:9, ale tak się nie robi, wyobrażasz sobie film 4:3 na dvd tak wydany. Moje wydanie ma bardzo dobry obraz nawet jeżeli jest przed rekonstrukcją... Dokładnie tak się robi. Filmy w HD prezentowane w 4:3 są standardowo w ramce 16x9 bo obraz HD jest zawsze w takich proporcjach. Na DVD nie pakowano 4:3 w ramkę, bo 4:3 było jeszcze podstawowym standardem, a filmy szerokoekranowe miały tę samą rozdzielczość co 4:3 ale były wyświetlane "ściśnięte" w pionie. Cytat: bardzo złe rozwiązanie"Bardzo złe" bo na DVD tak nie robili? To JEDYNE słuszne rozwiązanie. RE: Telewizja Polska S.A. - Nfsfan83 - 30-10-2019 A co przeszkadza aby był anamorficzny 1:33??? w HD, chyba że HD jest jakieś ułomne pod tym względem ![]() "a filmy szerokoekranowe miały tę samą rozdzielczość co 4:3 ale były wyświetlane "ściśnięte" w pionie." chyba w poziomie, tzn po bokach? |