Filmozercy.com | Forum
Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz (/watek-faraon-1965-rez-jerzy-kawalerowicz)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - slavekg - 23-05-2025

(22-05-2025, 22:44)Daras napisał(a):  Jeśli w mono - odpadam.

Dlaczego, skoro to oryginalna ścieżka?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - prodarek - 23-05-2025

To już lepiej przycisnąć przycisk zmiany prezentacji dźwięki na dolby surr lub dts neural x, dts neo:6 czyli upmixery które robią ze ścieżki mono/stereo rozszerzenie do naszej konfiguracji kina domowego. Niż wierzyć w "profesjonalność" upmixów zrobionych kiedyś przez studia.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Daras - 26-05-2025

Panowie, w latach 70. przekopiowywano spektakularne polskie produkcje na szerokie taśmy(65 mm.) z jednego powodu – aby upchać na nich ścieżki dźwięku przestrzennego. Tak było np. z „Potopem” (1974) czy „Westerplatte” (1967). Na dawnym forum Kino Polska jeden z dyskutantów opisał swoje wrażenia z kinowego odbioru tego drugiego filmu. Dźwięk surround był aranżowano bardzo profesjonalnie! Rozprowadzano go po tak zwanych reglach. Tak też było z „Ziemią obiecaną” (1974). A. Wajda osobiście zadbał o to aby polska edycja BD nie została tej przestrzeni pozbawiona. Posiadacze rzeczonego krążka z pewnością docenili precyzyjne ulokowanie odseparowanych od siebie dźwięków. I to jedyna traka perełka dotycząca dawnych produkcji robionych z rozmachem wydanych w wersji BD.

Mix, o którym wspomniał Prodarek wystąpił w przypadku „Potopu” na DVD. Z fatalnym skutkiem. Na zawsze utraciliśmy pierwotne audio surround.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - czarodziejmarx - 26-05-2025

Ten dobry miks jest na wydaniu polskim czyli digibook od DMMS?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Cisek - 26-05-2025

(22-05-2025, 22:44)Daras napisał(a):  Czyli to będą pierwsze polskie filmy w 4K na płytach.

"Trzecia część nocy" Żuławskiego wyszła na początku maja na nośniku 4K UHD. Możemy ją uznać za pierwszy polski film w tym formacie czy coś wcześniej już dostaliśmy?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - pik - 27-05-2025

Wydaje mi się, że jeśli chodzi o Żuławskiego to " Na srebrnym globie" i to dopiero wyjdzie w stanach 31 maja
A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Daras - 27-05-2025

Czarodziejmarx napisał:

Ten dobry miks jest na wydaniu polskim czyli digibook od DMMS?

Tak. Książeczka zawiera kilka ciekawostek. Moja jest o tyle cenna, gdyż widnieje na niej autograf jednego z głównych bohaterów. Cool

Przykładowo – płyta od Di Factory posiada ścieżkę mono. Wygląda na to, że 5.1 znajdziemy tylko na DVD (pomijając BD od DMMS).

Pik napisał:

A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

Nie wiedziałem.

EDIT:
Czy znany jest kod regionalny "Na srebrnym globie" (1987)?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Cisek - 28-05-2025

(27-05-2025, 13:43)pik napisał(a):  Wydaje mi się, że jeśli chodzi o Żuławskiego to " Na srebrnym globie" i to dopiero wyjdzie w stanach 31 maja

Wyszło wyszło, wydawca zaczął wysyłkę na początku maja. Mam już swój egzemplarz.

(27-05-2025, 13:43)pik napisał(a):  A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

Sam nie wiem czy brać "Pianistę" pod uwagę. To jednak koprodukcyjny składak Huh

(27-05-2025, 14:48)Daras napisał(a):  Czy znany jest kod regionalny "Na srebrnym globie" (1987)?

Jeśli pytasz o region płyty to dyski 4K nie mają blokady regionalnej.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - misfit - 28-05-2025

Wbrew pozorom pytanie Darasa nie jest tak totalnie od czapy. W teorii masz rację, jednak w praktyce zdarzają się płyty 4K z blokadą regionalną, wykorzystujące buga w sofcie do authoringu. Poniżej część takich przypadków wyłapana przez userów z forum-blu-ray.com.
https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=334606

Tak w ogóle czy ktoś próbował kontaktować się z dvdmax w sprawie Faraona, z pytaniem czy faktycznie nowe wydania, w tym UHD, pojawią się w sprzedaży w niedalekiej przyszłości? Bo jak wiadomo, różnie z tymi zapowiedziami bywało...

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Daras - 28-05-2025

Cisek napisał:

Wyszło wyszło, wydawca zaczął wysyłkę na początku maja. Mam już swój egzemplarz.

Gdzie kupiłeś? Czy płyta była porządnie zapakowana? Kto był doręczycielem?

Misfit - obstawiam, że "Faraona" w 4K ktoś wyda na pewno. To zapewne kwestia czasu. Mam wrażenie, iż na Zachodzie zapanowała jakby moda na ten film (?).