Filmozercy.com | Forum
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość (/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Format 4K/Ultra HD - Wolfman - 24-05-2018

(24-05-2018, 09:24)Sokal napisał(a):  Co ciekawe PS3 mam od 10 lat i działa bez zastrzeżeń.
Tylko pierwsze modele, swoje kosztowały 2400 zł na premierę (z dyskiem 40gb i 60 gb). Były droższe niż obecne Ps4. Chodziły niezawodnie bez problemów i miały pełną sprzętową kompatybilność z Psx i Ps2. Później wypuścili tańszą serię, która miała mnóstwo problemów z laserami i zaczęła się sypać jak xbox360 (czerwony pierścień mocy)

(23-05-2018, 21:52)Daras napisał(a):  laser mi siadł w odtwarzaczu flagowym.
Rozumiem Twoje obawy, ale na forum , ani na necie nie ma za bardzo wzmianki o sypaniu się sprzętu. Masz link do forum o ewentualnych spotkanych usterkach, z reguły rzeczy, które nowy soft naprawiał.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - ifeelveryblah - 24-05-2018

Chciałeś napisać "Czerwony pierścień śmierci" Wink I tylko te z pierwszej generacji miały tę przypadłość, MS szybko poprawił X360.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wolfman - 24-05-2018

(24-05-2018, 13:11)ifeelveryblah napisał(a):  I tylko te z pierwszej generacji miały tę przypadłość, MS szybko poprawił X360.
Ta, akurat to kupiłem następne z większym dyskiem i ponoć bez wad. Ogólnie 5 kloców wymieniłem

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Daras - 24-05-2018

Sebas, tak jak wspomniałem prędzej czy później zajdę do tego serwisu i zapytam o lasery. Nie zawsze jest mi po drodze.
Czytając różne posty wnioskuję, że problem żywotności może dotyczyć nowszych modeli, a marka jakby nie ma znaczenia (?). To jest bardzo ciekawa sprawa. Zgodnie z Twoimi sugestiami warto zapodawać tu nazwy odtwarzaczy oraz czas poprawnego działania lasera. Dla porządku przypomnę, że mój Philips BDP 9600 przestał czytać filmy Filmostrady po trzech latach. Poprzedni produkt tej firmy zachował się identycznie. Skończyłem z Philipsami, przynajmniej jeśli chodzi o odtwarzacze.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - ifeelveryblah - 24-05-2018

(24-05-2018, 13:14)wolfman napisał(a):  
(24-05-2018, 13:11)ifeelveryblah napisał(a):  I tylko te z pierwszej generacji miały tę przypadłość, MS szybko poprawił X360.
Ta, akurat to kupiłem następne z większym dyskiem i ponoć bez wad. Ogólnie 5 kloców wymieniłem

A ja miałem jednego, z początku produkcji, tego z RROD, przez 8 lat. Wymieniłem od razu na Xbox One Smile

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pablosss - 24-05-2018

Ja miałem jednego i jeszcze działa po 9 latach. A co do Ciebie wolfman, no cóż peszek.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - sebas - 24-05-2018

(24-05-2018, 14:22)Daras napisał(a):  Zgodnie z Twoimi sugestiami warto zapodawać tu nazwy odtwarzaczy oraz czas poprawnego działania lasera.
Zaprowponowałem, żeby zrobić to w innym wątku:

http://forum.filmozercy.com/watek-plyta-nie-chce-sie-odtworzyc?pid=39928#pid39928

ale faktycznie może kontynuujmy tutaj. Będzie ciągłość  dyskusji no i wątek dotyczy jakości odtwarzaczy, a to one są zapewne przyczyną problemów. Dla porządku przypomnę moje propozycje dotyczące tego jak usystematyzować wprowadzane informacje:

(23-05-2018, 23:33)sebas napisał(a):  Ponieważ na forum często powraca problem płyt konkretnych wytwórni, które nie chcą się odtwarzać na zdawałoby się sprawnym sprzęcie, to proponuję zgromadzić jakieś w miarę miarodajne dane na ten temat. W postach wrzucajmy następujące informacje:

1. Tytuł filmu (lub filmów) plus info o wydaniu np. PL, <nazwa dystrybutora>.
2. Marka i model odtwarzacza (i jego wiek).
3. Objawy np. płyta nie jest odtwarzana, wolne przeskakiwanie do kolejnych rozdziałów, głośna praca napędu w odtwarzaczu, itp.
4. Uwagi np. odtwarzacz był serwisowany z tego powodu, stwierdzono następującą usterkę.

Aby baza problematycznych filmów była w miarę ograniczona ( co pomoże wyciągnąć jakieś sensowne wnioski ) proponuję, żeby przestrzegać następujących zasad.
1. Z własnej inicjatywy wpisujemy tylko te filmy które są problematyczne. Przykładowo, jak mamy problem z filmem "xxx" to go wpisujemy i opisujemy problem tak jak zaproponowałem powyżej. Jak z "xxx" nie mamy problemu to nie piszemy tego, chyba, że:
2. Ktoś wcześniej wpisał "xxx" jako film problematyczny. Wtedy my dajemy "kontropinię" opisujemy jak powyżej, ale w punkcie 3. "Objawy", zaznaczamy, że "brak problemów z odtwarzaniem".

To powinno pokazać nam:
1. Czy problem dotyczy konkretnych filmów(wytwórni) i wszystkich odtwarzaczy.
2. Czy problem dotyczy konkretnych filmów(wytwórni) i konkretnych odtwarzaczy.
3. Ewentualnie inne zależności jakie da się zauważyć.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wolfman - 24-05-2018

(24-05-2018, 15:32)Pablosss napisał(a):  Ja miałem jednego i jeszcze działa po 9 latach. A co do Ciebie wolfman, no cóż peszek.
Mój i tysięcy innych osób, było ich tyle, że wysyłali pod dom kuriera , byle klient się nie wkurzył i w ciągu tygodnia dawali nowego.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pablosss - 24-05-2018

(24-05-2018, 17:41)wolfman napisał(a):  
(24-05-2018, 15:32)Pablosss napisał(a):  Ja miałem jednego i jeszcze działa po 9 latach. A co do Ciebie wolfman, no cóż peszek.
Mój i tysięcy innych osób, było ich tyle, że wysyłali pod dom kuriera , byle klient się nie wkurzył i w ciągu tygodnia dawali nowego.
Dalej dają kuriera bo taka gwarancja. Oczywiście, że na początku to był problem, ale spokojnie sobie z nim poradzili.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - ifeelveryblah - 25-05-2018

(24-05-2018, 17:41)wolfman napisał(a):  

MS to nie Sony, mają porządną gwarancję door-to-door. Wydali wadliwą konsolę to cały problem wzięli oczywiście na siebie, wydali wówczas ponad 1 mld $ na walkę z RROD. Sony wyda wadliwą konsolę to oczywiście koszty przerzucają na klienta.