![]() |
|
kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD (/watek-kryst007-moja-kolekcja-dvd-i-bd) |
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 09-05-2016 Za "McCabe i pani Miller" dałem 69 zł, a za "Wystarczy być" 59 zł Pytałem się sprzedawcy czy może obniżyć cenę, a zamiast tego zaproponował mi darmową wysyłkę. Oczywiście wstawię foty na Filmoskopie. Ostatnio to nieco się zmieniły moje kryteria kupowania filmów. Jestem obecnie tak szalonym kolekcjonerem, że za rzadki film na którym mi bardzo zależy jestem gotów dać najwyżej 90 zł, jeśli sprzedający nie będzie hojniejszy przy wymianie emalii. Świadczy to o nieco dłuższych przerwach pomiędzy update'ami. ![]() Co do reakcji rodziny to mieszkam od blisko 3 lat sam. Moja rodzina nie interesuje się tym ile potrafię wydać na jeden film, ale potrafi narzekać na to, ile mam tych filmów. Szczególnie ojciec, który uważa że tylko marnuję pieniądze na jakieś "bzdety" i mówi ciągle, że w dzisiejszych czasach przecież mogę ściągnąć film z internetu za darmo O wiele lepiej na moją kolekcję reagują znajomi, którzy nawet od czasu do czasu pożyczają ode mnie jakieś DVD i podziwiają moje zbiory.Za BOX musicali dałem ok. 60 zł. Widzę, że szybko nakład się wyczerpuje, bo teraz jedyna okazja jest na DVDMAX gdzie kosztuje 100 zł. "Jazz Singer" jest na spokojnie dostępny nawet w Saturnach czy Media Marktach, "Viva Las Vegas" widzę że też ostatnio potaniał - wcześniej to kosztował co najmniej 40 zł, "Narodziny gwiazdy" są dostępne, ale tylko na Blu-ray'u i to jeszcze wersja z Streisand, nie Garland. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - accept2 - 11-05-2016 Przyglądam się Twojej kolekcji i stwierdzam, że jest idealna. Świetnie, że nie zamykasz drogi przed dvd. Tytuły jak i wydania pozazdrościć. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 11-05-2016 Thx. Ostatnio to mam plany pozbyć się swojego odtwarzacza na rzecz sprzętu do BD i postawić na półce parę niebieskich krążków. Oczywiście nie znaczy to że zakończę swoją przygodę z DVD - nadal będę je zbierał, a tych, które uzbierałem dotąd się nie pozbędę.
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - Gieferg - 11-05-2016 Cytat: Oczywiście nie znaczy to że zakończę swoją przygodę z DVD - nadal będę je zbierał Pogadamy jak już obejrzysz trochę filmów na BD. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - matwiko - 11-05-2016 Oczywiście ze nadal będziesz zbierał dvd bo podejrzewam że filmów które Cie interesują nie wydano na BD i pewnie nigdy nikt nie wyda z polskimi napisami (Almodovar, Allen, Kubrick, Lynch itd.) ;P Pozostałe oczywiście na BD, nawet jak obraz nie jest dla Ciebie istotny te wydania mają więcej dodatków czy lektora. Szczególnie klasyka wydawana na BD ma często atrakcyjniejsze dodatki i wydania po rekonstrukcji. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 12-05-2016 Miałem na myśli pisząc te słowa to co powyżej napisał mat. Z DVD będę zbierał jedynie (ewentualnie jak skuszą mnie jakieś promocje to złamię zasadę) filmy/twórców, których cenię sobie, ale nie doczekali się nigdy swoich filmów na BD. Poza wymienionymi powyżej to ile wydano filmów Polańskiego? Jeden, dwa (Frantic, zagraniczne wydania "Noża w wodzie")? A takiego Kurosawy czy innych azjatyckich reżyserów to nigdy nie widziałem na półkach z blu ray'ami, a tego typu kino mnie zaczyna interesować. Co do zachowanych do tej pory DVD to na 90% co najmniej większość zostawię, bo trochę mi szkoda wydanych do tej pory pieniędzy oraz tylu lat kolekcjonowania Już teraz w przypadku serii takich jak "Alien", "Indiana Jones", "Star Wars" czy "007" waham się czy w przyszłości nie zrobić zamiany na BD, a już kilka wydań mam na oku (choćby BOX Spielberga czy klasyki pokroju "Okna na podwórze" czy "Portu Lotniczego", które na DVD są obecnie rzadkością, a jak już to chodzą za ponad dwa razy więcej jak na blu). Cóż, przekonam się czy kolekcjonowanie niebieskich krążków zniechęci mnie do DVD, ale nawet jak tak to filmy, których nigdy inaczej nie wydano będę kupował i tak
RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - Wolfman - 12-05-2016 Myślę , że zniechęci pod warunkiem , że masz już dobry tv. Filmy Kurosawy są na niebieskich krążkach, jeśli nie szukasz koniecznie z PL napisami, to rynek masz otwarty na wszystko. W dodatku niższe ceny niż w Polsce RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - mk1976 - 12-05-2016 (12-05-2016, 16:20)kryst007 napisał(a): A takiego Kurosawy czy innych azjatyckich reżyserów to nigdy nie widziałem na półkach z blu ray'ami, a tego typu kino mnie zaczyna interesować.Ten film Kurosawy na polskie napisy RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - kryst007 - 26-07-2016 Po dłuższej przerwie wracam z dosyć dużym upem: "Ace Ventura" - obydwie części wałkowałem dosyć często w dzieciństwie. Niedawno powróciłem do tych filmów i nadal się ogląda z bananem na twarzy ![]() Komedia, którą też wielokrotnie męczyłem w kółko. "Akademia policyjna" trochę z pobladłą okładką, ale cieszę się że dostałem takiego rarytasa i to za niską cenę (10 zł + wysyłka) "Ucieczka gangstera" ze Stevem McQueenem. Wstyd przyznać, ale nigdy nie widziałem Będę musiał nadrobić zaległości w najbliższym czasie. 2x Steven Seagal - "Liberator 2" oraz "Wygrać ze śmiercią". Na wydaniu tego drugiego filmu mocno się zawiodłem, bo dopiero po kupnie zorientowałem, że to jakaś dupna wersja z cenzurą Film widziałem dawno temu, ale już się boję o to jak wiele z tego poszło Wydanie z dwoma formatami obrazu na jednym krążku. Snapper, na który trochę czasu polowałem i dostałem nawet za przyzwoitą cenę. "Zielona pożywka" - specyficzne i trochę zapomniane kino futurystyczne z lat 70. Na DVD są nawet ciekawe dodatki. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu Po tych kilku 9 miesiącach kolekcjonowania półka ze snapperami prezentuje się tak (uporządkowane od najstarszego tytułu, jedynie Kubrick upchany na końcu): QDVD - słynne już dwupłytowe wydanie "Dnia sądu". Wcześniej była marna gazetówka z Wyborczej i się jej pozbyłem. Ten digipack, jak i zawartość krążków rzeczywiście robią wrażenie, choć sporo tych dodatków do oglądania. "Autostopowicz" z Hauerem nawet nie gorzej wydany, ale nie rozumiem jednego: co na płycie z dodatkami DO AUTOSTOPOWICZA robią dokumenty o "Absowencie" oraz "The Doors"? Naprawdę nie kumam Mało znany w Polsce musical z Douglasem "Chór". Ogólnie moje pierwsze wydanie "Legend kina" w kolekcji, naprawdę podoba mi się ta seria i na jednym nie zakończę z nią przygody. "Człowieka słonia", "Lwa w zimie", "King Konga" oraz "Buffalo Billa" też jak nadarzy się okazja to dokupię. "Buntownik bez powodu" - miałem jednopłytówkę, ale oddałem go koledze i kupiłem sobie wydanie z dodatkami. Na drugiej płycie kilka ciekawych dokumentów o samym Deanie. "Wejście smoka" - doskonale pamiętam jak zachwycałem się tym filmem, scenami walki oraz Brucem Lee za szkraba i siadałem przy każdej kolejnej powtórce przed telewizorem. Ostatnio znowu powróciłem do tego klasyka i nadal mi dostarcza tyle rozrywki. Coś tu z nieamerykańskiego kina. "Harakiri" jeszcze nie widziałem, a powoli zaczynam się angażować w kino samurajskie. Na płycie z dwa materiały dodatkowe o filmie. "Moonrise Kingdom", czyli już trzeci Wes Anderson na mojej półce. Będę polował na jego pozostałe filmy, bo co raz bardziej jestem zachwycony pomysłowością tego twórcy. "Big Lebowski" Coenów - muszę przyznać że jako komedia ten film mnie rozwalił Miałem plany poczekać z kupnem tego filmu na blu-ray, ale promocja w moim najbliższym MM mnie zaślepiła. 1szy Cronenberg do kolekcji. Nie widziałem ani "Muchy", ani żadnego innego jego filmu, ale muszę przyznać że ten kanadyjczyk zaczął mnie naprawdę interesować. Czy jego filmy są tak samo dziwaczne jak Lyncha, czy jeszcze bardziej? Kieślowski, promocja w Saturnie - 10 zł za sztukę. Tutaj też taki sentyment z wczesnego dzieciństwa - "Zakochany kundel" i to nawet w oryginalnej szerokoekranowej wersji. Do dziś pamiętam jak się wypożyczało od sąsiadów z dołu kasety z filmami Disney'a i się biegło do siebie na górę odpalać film. "Frantic" Polańskiego, 20 zł w MM "Mój tydzień z Marilyn" od kolegi z forum w wymianie. Dzięki, Alan! A na koniec gazetowe wydania otrzymane za grosze, choć "Zakochany bez pamięci" otrzymany kosztem tygodni. RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD - matwiko - 26-07-2016 Jakbym oglądał swój update ![]() Paru snapperów Ci zazdroszczę. Półeczka prezentuje się okazale. Legendy kina i Qdvd to dobry trop, te wydania robią wciąż dobre wrażenie. Że tak pięknie kiedyś wydawano filmy. Na tym Dresed to kill, wersja 4:3 to przeciętny kadr czy widać wiecej na górze i dole? |