Filmozercy.com | Forum
Kirek - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: Kirek - kolekcja (/watek-kirek-kolekcja)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 24-04-2017

A dziękuję, też mi się podoba Smile

RE: Kirek - kolekcja - Filmożerca Alan - 24-04-2017

Można gdzieś kupić barona na dvd?

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 24-04-2017

Nie wiem. W momencie gdy dowiedziałem się, że wydanie na DVD również posiada tylko napisy, straciłem nim zainteresowanie i nastawiłem się na kupno BD. Swój egzemplarz kupiłem w Saturnie za 29,99 PLN (z wliczoną wysyłką do warszawskiego salonu).

RE: Kirek - kolekcja - Filmożerca Alan - 24-04-2017

To chyba będę miał pierwszego BD. DvD nie idzie dostać nawet na allegro

RE: Kirek - kolekcja - Wolfman - 24-04-2017

(24-04-2017, 19:36)Filmożerca Alan napisał(a):  To chyba będę miał pierwszego BD. DvD nie idzie dostać nawet na allegro
Weź się nie wygłupiaj i nie wyłamuj z szeregu. Tylko kupuj

http://allegro.pl/przygody-barona-munchausena-williams-gilliam-i6790157916.html

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 28-04-2017

Aktualizacja kolekcji Oliver Stone (filmy fabularne) i Darren Aronofsky o dodatki w postaci soundtracków na CD do filmów "Aleksander" i "Czarny łabędź"

[Obrazek: 51bgU-RNJCL._AC_US218_.jpg]  [Obrazek: 51twLUnpKrL._AC_US218_.jpg]
[klikając w okładkę przejdziecie do strony ze specyfikacją płyt]

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 02-05-2017

Można powiedzieć, że kolekcjonowanie filmów mi się spodobało więc wprowadziłem nowy typ zbiorów - TEMATYCZNE OTWARTE czyli nie kupuję wszystkiego z danej tematyki a tylko to co mi się podoba. Będą to tematy dość ogólne a ja będę do nich wrzucał tytuły, które nie kwalifikują się do wcześniejszych zbiorów czyli trochę taki pomysł jak pochwalić się pozostałymi kupionymi filmami Wink. Pierwszy taki temat to mini zbiór i raczej już się nie powiększy ponieważ nie jestem zbytnio fanem takiego kina a zakupione tytuły to w 2/3 wycieczka sentymentalna.

KINO KOPANE

1973 Wejście smoka (Enter the Dragon) reż. Robert Clouse [UHD brak PL]
Jeden z dwóch filmów, na który nie zostałem wpuszczony do kina ze względu na wiek (byłem jeszcze w podstawówce). No i ta cała otoczka związana z filmem. Punkty ksero chyba większy utarg miały ze sprzedaży kserówek z różnych zagranicznych gazet ze zdjęciami Bruce Lee niż z podstawowej swojej działalności, w klasie co drugi miał zeszyt z powklejanymi zdjęciami i pełno siniaków od ćwiczeń z nunczako Smile

1988 Krwawy sport (Bloodsport) reż. Newt Arnold [UHD brak PL]
To z kolei początki przygody z VHS i grupowe spotkania u osób, które już posiadały odtwarzacz oraz pierwszy film z Jean-Claude Van Damme, który może nie hipnotyzował już tak jak Bruce Lee ale wypadał przekonująco.

2004 Dom latających sztyletów (Shi Mian Mai Fu) reż. Yimou Zhang [BD L+N]
To już czasy kiedy seansy filmów z pod znaku kina kopanego omijałem a tym bardziej produkcje azjatyckie gdzie bohaterowie potrafią robić cuda jak amerykańscy superbohaterowie i nie potrzebują do tego specjalnego stroju. Seans przypadkowy w TV i zonk zostałem kupiony. Muzyka oraz plastyka obrazu są rewelacyjne i z przyjemnością wracam do tego filmu.

[Obrazek: thumb-lg-36768629-wejscie-smoka.jpg] [Obrazek: thumb-300x300-22466-front.jpg] [Obrazek: thumb-lg-69316-dom-latajacych-sztyletow.jpg]
[kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania]

Rozszerzeniem kolekcji jest soundtrack na CD do 'Dom latających sztyletów'.
[Obrazek: 61rQxBAGmcL._AC_US218_.jpg]
[klikając w okładkę przejdziecie do informacji o wydaniu]

Tematy na forum o wydaniach: Bruce Lee | Krwawy sport (Bloodsport)

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 06-05-2017

KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI
FILMY FABULARNE
1973 Przejście podziemne [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1975 Personel [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1976 Blizna [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict")
1976 Spokój [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1979 Amator [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict")
1981 Krótki dzień pracy [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1981/1987 Przypadek (wersja bez cenzury) [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict")
1984 Bez końca [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict")
1988 Krótki film o zabijaniu (wersja kinowa) [BD]
1988 Krótki film o miłości (wersja kinowa) [BD]
1988 Dekalog [5xBD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1991 Podwójne życie Weroniki (La Double vie de Veronique) [UHD brak PL]
1993 Trzy kolory. Niebieski (Trois Couleurs. Bleu) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1993 Trzy kolory. Biały (Trois Couleurs. Blanc) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1994 Trzy kolory. Czerwony (Trois Couleurs. Rouge) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")

[Obrazek: thumb-lg-6927621-cinema-of-conflict-four...lowski.jpg] [Obrazek: thumb-lg-108917-dekalog.jpg] [Obrazek: thumb-lg-2545551-krotki-film-o-zabijaniu.jpg] [Obrazek: thumb-lg-2545550-krotki-film-o-milosci.jpg] [Obrazek: thumb-lg-30512768-podwojne-zycie-weroniki.jpg] [Obrazek: thumb-lg-30512766-trzy-kolory-niebieski-...erwony.jpg]
[klik w okładkę=szczegóły wydania]

TEATR TELEWIZJI
1972 Szach królowi - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD
1972 Pozwolenie na odstrzał - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD
1976 Dwoje na huśtawce - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD
1979 Kartoteka [DVD]

[Obrazek: thumb-lg-166209-kartoteka.jpg]

FILMY DOKUMENTALNE
1966 Urząd (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1966 Tramwaj (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1967 Koncert życzeń (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1968 Zdjęcie - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa"
1969 Z miasta Łodzi [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1970 Fabryka [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1970 Byłem żołnierzem [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1971 Przed rajdem [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1972 Robotnicy 1971: Nic o nas bez nas [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1972 Refren [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1972 Podstawy BHP w kopalni miedzi - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa"
1972 Między Wrocławiem a Zieloną Górą - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa"
1972 Gospodarze - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD
1973 Murarz [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1973 Prześwietlenie [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1974 Pierwsza miłość [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works")
1975 Życiorys [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1975 Legenda - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa"
1976 Nie wiem [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1976 Klaps [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista")
1977 Szpital [BD] (w ramach wydań "Three Colours Trilogy")
1977/1979 Z punktu widzenia nocnego portiera [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1978 Siedem kobiet w różnym wieku [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1980 Gadające głowy [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy")
1980 Dworzec [BD] (w ramach wydań "Three Colours Trilogy")
1988 Siedem dni tygodnia - Warszawa - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD
[Obrazek: thumb-300x300-97680-kieslowski-dokumentalista-front.jpg]
Niektóre z powyższych filmów dokumentalnych występują jako dodatki też w innych wydaniach, wymieniłem te w których mamy najlepszą jakość.

Rozszerzeniem kolekcji są:
1. Filmy dokumentalne o Krzysztofie Kieślowskim
a) "Im so, so..." (1995) [DVD] - w ramach wydania 'Podwójne życie Weroniki'
b) "Still Alive" (2007) [BD] - w ramach wydania "Dekalog and other television works"

[Obrazek: thumb-lg-153762-podwojne-zycie-weroniki-im-so-so.jpg]

2. Książki o Krzysztofie Kieślowskim
a) "O sobie" Krzysztof Kieślowski
b) "Kieślowski po latach. W zwierciadle opinii i wspomnień"
c) "Kieślowski. Zbliżenie" Katarzyna Surmiak-Domańska
[Obrazek: 352x500.jpg] [Obrazek: kieslowski_okladka_ksiazka-300x287.jpg] [Obrazek: 716805-352x500.jpg]

3. OST na CD do których muzykę tworzył Zbigniew Preisner
a) "Dekalog"
b) "Podwójne życie Weroniki"
c) "Trzy kolory: Niebieski, Biały, Czerwony" 3xCD
[Obrazek: dekalog-p-iext103904423.jpg] [Obrazek: double-vie-de-veronique-podwojne-zycie-w...607465.jpg] [Obrazek: f-preisner-zbigniew-trois-couleurs-bleu-...ory-cd.jpg]

Ulubiony film fabularny: "Dekalog" traktowany jako całość lub "Amator" jeżeli patrzeć przez pryzmat pojedynczych filmów.
Ulubiony film dokumentalny: "Życiorys"
Najmniej lubiany film fabularny: "Krótki dzień pracy". Trudna decyzja. Każdy tytuł ma w sobie to coś i wpisując go tutaj mam wrażenie, że robię mu krzywdę Smile
Najmniej lubiany film dokumentalny: "Klaps". Sympatyczna impresja ale nie wnosząca za dużo do dorobku reżysera.
Najładniejsze/Najciekawsze wydanie: "Three Colours Trilogy". Filmy w 4K UHD ładnie się prezentują, płyta z dodatkami zawiera również odrestaurowane filmy dokumentalne. Strona estetyczna wydania również elegancka.

Jeżeli znacie jakieś inne ciekawsze wydania filmów Krzysztofa Kieślowskiego, które mógłbym dołączyć do kolekcji to dajcie znać. Ja wiem o istnieniu:
"Kieślowski - antologia filmowa" [DVD] - zawiera między innymi filmy dokumentalne "Zdjęcie", "Podstawy BHP w kopalni miedzi", "Między Wrocławiem a Zieloną Górą" i "Legenda". Cena za wydanie kosmiczna a brakuje mi tylko tych kilku dokumentów więc odpuszczam to wydanie.

Tematy na forum o wydaniach:
Blizna | Amator | Przypadek | Bez końca | Dekalog | Podwójne życie Weroniki | Trzy kolory - trylogia

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 26-05-2017

W ramach przygotowań do oglądania 3 sezonu "Twin Peaks" oprócz przypomnienia sobie poprzednich sezonów i "Ogniu kracz ze mną" postanowiłem przeczytać "Sekrety Twin Peaks" Marka Frosta.

[Obrazek: SekretyTwinPeaks.jpg]

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 29-05-2017

Kolejna aktualizacja bez filmów.
Tym razem dodatki do kolekcji David Cronenberg w postaci CD z soundtrackami do filmów "Nierozłączni", "Nagi Lunch" i "Crash".

[Obrazek: 51HDdVsV4tL._AC_US218_.jpg] [Obrazek: 51-RkWp9R+L._AC_US218_.jpg] [Obrazek: 51RcyjN-kzL._AC_US218_.jpg]
[klikając w okładkę przejdziecie do strony ze specyfikacją płyt]

Są to wydania zremasterowane dłuższe od pierwszych wydań o kilkanaście minut, opakowane w ładne digipacki.