Filmozercy.com | Forum
Płyta nie chce się odtworzyć - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Płyta nie chce się odtworzyć (/watek-plyta-nie-chce-sie-odtworzyc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Pablo0909 - 14-08-2018

Można i tak. Dbam o płyty, staram się je wyjmować z pudełka ostrożnie, więc irchowej ściereczki używam bardzo rzadko, może raz lub dwa razy w roku i nie do tej samej płyty. Pewnie, gdybym to robił za każdym wyjęciem płyty, to może i byłaby różnica. Z pewnością każdy z podanych sposobów jest dobry, byle nie uszkodzić powierzchni.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - misiek222 - 29-09-2018

Kupiłem płytę DVD z filmem "Cicha noc" (wersja która była z gazetą). 8-letni odtwarzacz DVD Sony nie ma z nią problemów (można obejrzeć cały film), DVD w laptopie również. Natomiast 3-letni odtwarzacz Blu-ray Sony w rozdziale między 53-56 minutą (przypuszczam, że to rozdział w którym zmienia się warstwa płyty) robi "ciach" i obraz dosłownie zamarza, co chwilę przeskakuje, trzeba kilka razy przyciskać pilota żeby wyłączyć płytę. Potem żeby oglądać dalej trzeba zacząć od kolejnego rozdziału (czyli gdzieś ok 57 minuty). Czy jest ktoś kto miałby jakiś pomysł o co może chodzić?Smile

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - adamga89 - 29-09-2018

Ten sam problem miałem z Dunkierką na dvd, też się zacięła i nie chciało ruszyć, kilka razy uruchamiałem odtwarzacz i trzeba było ustawić na następny rozdział aby ruszyło ( też sony blu-ray). Mam cichą noc i teraz jestem ciekaw czy bedzie jak u Ciebie...

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - misiek222 - 02-10-2018

A czy "Dunkierkę" też masz z wydania kioskowego?

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - adamga89 - 02-10-2018

Zgadza się, wydanie z gazety.

RE: Oppo UDP-203 - KaMario - 11-10-2018

Zakupiłem film BRAVEHEART 4k z polskiej dystrybucji i mój OPPO nie chce odtwarzać płyty 4k.
Odtwarzacz się wiesza po załadowaniu płyty, pokazuje same zera na wyświetlaczu i nic... płyta obraca się w napędzie (to słychać) po czym po upływie dłuższej chwili zatrzymuje się, a odtwarzanie się nie rozpoczyna, nawet menu się nie wyświetla. W zasadzie potem, żeby wyjąć płytę trzeba wyłączyć odtwarzacz i ponownie włączyć go poprzez otwarcie napędu. Inaczej się nie da, bo odtwarzacz na nic nie reaguje.
Co może być powodem - wadliwy egzemplarz płyty 4K (zwykły blu-ray BRAVEHEART chodzi idealnie) czy też niedostosowanie oprogramowania odtwarzacza do tej płyty (jakieś nowe zabezpieczenia na płycie, itp.)?
Dodam tylko, że inne płyty 4k są odtwarzane bez zarzutu.

RE: Oppo UDP-203 - misfit - 11-10-2018

Po opisie raczej płyta uwalona, ale może któryś z OPPOwiczów też kupił i potwierdzi lub też nie.

Przy okazji możesz napisać czy ten Braveheart ma dwie czy trzy warstwy ? Poniżej podaję przykładowe zdjęcia jak to rozpoznać:

[Obrazek: 43a282998954434.jpg] [Obrazek: b46cbb998954474.jpg]

Płyta jest dwuwarstwowa, ma takie 2 pierścienie z kodami kreskowymi (rozumiem, że po tym się rozpoznaje ilość warstw).

Czy tak się zdarza, że płyty trójwarstwowe są bardziej podatne na defekty?

RE: Oppo UDP-203 - sydney33 - 11-10-2018

U mnie podobna sytuacja na Oppo. Odtwarzacz się wiesza po załadowaniu płyty, pokazuje same zera na wyświetlaczu.
Ta sama płyta uruchomiła się bez problemu na odtwarzaczu Panasonica UB700. Nie mam pojęcia co jest przyczyną tego ,że Oppo nie odczytuje płyty.

Może płyta ma jakieś nowsze zabezpieczenia... czyli skoro mamy drugi przypadek na OPPO to chyba wina odtwarzacza.