Filmozercy.com | Forum
Gwiezdne wojny - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Gwiezdne wojny (/watek-gwiezdne-wojny)

RE: Gwiezdne wojny - Mefisto - 17-03-2024

A to smuteczek Sad

RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 17-03-2024

Mając pod ręką fanowskie rekonstrukcje oryginalnej trylogii, brak porządnego wydania aż tak bardzo mnie nie boli, ale jednak mogłoby ono wyglądać zdecydowanie lepiej.
Ale skany 35mm mają swój urok i klimacik, a skoro Disney nie chce mojej kasy, to się nie będę narzucał (oficjalnie mam SW tylko na DVD i tak już pewnie zostanie), ale jak kiedyś postanowią mnie zaskoczyć i wydadzą to, co trzeba, I'll be there Wink

RE: Gwiezdne wojny - Juby - 18-03-2024

Mnie boli, że oryginalna wersja Mrocznego widma dostępna była tylko w kinach, na VHSach i w TV (w tym ostatnim nie wiem czy tak jest do dziś). Te +3 minuty zbędnych wstawek w scenie pościgu i w stolicy są strasznie wybijające mnie z seansu, zbyt wiele razy w latach 1999-2009 oglądałem TPM w oryginale.

RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 18-03-2024

Zrobiłem sobie kiedyś DVD przemontowane pod audio z TVripa z dubbingiem, docięte do postaci wersji kinowej ale nie mam pojęcia gdzie się ono podziało (mogłem dać znajomemu fanatykowi SW, gdy uznałem, że i tak nie będę tego oglądał), anyway - w necie są zarówno fanowskie rekonstrukcje wersji kinowej jak i fajny skan 35mm (czas trwania 132m47s, poniżej screenshoty) więc spokojnie jest to do dostania w sensownej jakości (z tym, że wersję PL trzeba sobie we własnym zakresie zorganizować)

[Obrazek: MESKWWW_t.png] [Obrazek: MESKWWX_t.png]
[Obrazek: MESKWWY_t.png] [Obrazek: MESKWWZ_t.png]
[Obrazek: MESKWX1_t.png] [Obrazek: MESKWX2_t.png]

Z ciekawości - na Blu-ray jest ten sam dubbing z którym TPM oryginalnie wyszło, czy jakiś nowy?

RE: Gwiezdne wojny - Juby - 18-03-2024

Jest ten sam co na VHS, tylko w dodatkowych scenach ma dograne teksty - nie pamiętam czy przez tych samych aktorów, czy przez innych, ale nawet jeśli przez tych samych to słychać różnicę.

RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 19-03-2024

Ogarnięte. Muszę przyznać, że ten film ogląda mi się o niebo lepiej ze skanu 35mm, nawet niewyczyszczonego, niż z tego nieszczęsnego przefiltrowanego Blu-raya.

PS. skany wersji z 1997 też są.

RE: Gwiezdne wojny - Bender - 12-03-2025

Z ciekawosci, czy ktoś posiada to fizyczne wydanie Star Wars Project 4K?

https://www.ebay.co.uk/itm/197097990390?_skw=star+wars+project+4k&itmmeta=01JP4PQGJY4FADFA2S3KGWQB6E&hash=item2de3f4a8f6:g:55gAAeSw33JnyKeE&itmprp=enc%3AAQAKAAAA8FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1eqA9JYLV%2Bh1i9ydbCa0agoWsL%2FwoD58p7​%2BIysLMCCQb0cxIecXCyU--AtMiihraar0otTqvMMnekkW3cf3gvoi6G8LB5n6ly%2F6ejtYH5wQJZ9IWrJBu2OzQ6MlHt1l0Mb2spi​uuoEF2l91leXEHXoeWGey49V0tRXsm%2BfOnSpOivAlhju0Ehq0gJQYSAtl%2BYuxXj0Gou89MMiCLoV​FVe9t491ieU0rkZn859%2BOdG0CaVioR8pVtZYqQxmStm5uAWXZZQv%2FPLwMiCU8GPQlF77XdIZPmiK​EdnkQmYmZVMhYCg%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR9CJ3paxZQ

RE: Gwiezdne wojny - Gieferg - 13-03-2025

Za sam fakt, żerowania na cudzej pracy włożonej w przygotowanie tych wersji należy się wyłącznie kop w dupę, a nie kupowanie tego.

RE: Gwiezdne wojny - prodarek - 13-03-2025

i @ Gieferg wykupił wszystko Big Grin

RE: Gwiezdne wojny - Juby - 13-03-2025

Okładka bardzo fajna Wink

Wczoraj skończyłem pobierać skany taśm 35mm trylogii z 1997, więc może w tym roku będzie powtórka najmojszych Gwiezdnych wojen, jakich nie wiedziałem z 17 lat Smile No chyba, że jednak będą mi przeszkadzać wszelkie zabrudzenia i pęknięcia taśmy + uznam, że już przyzwyczaiłem się do Despecialized Edition, w takim wypadku mam już wszystko* gotowe do powtórki sagi, z którą ruszam w przyszłym miesiącu.

*- Mroczne widmo - skan 35mm z 1999 (133-minutowa wersja oryginalna z dodanym polskim dubbingiem z VHS Blush)
- Atak klonów (Blu-ray)
- Wojny klonów Tartakovsky'ego - rip z Cartoon Network z polskim audio (niestety przycięte do 16:9, ale nie mogłem znaleźć w OAR)
- Zemsta Sithów (Blu-ray)... choć młodszy brat wyciąga do kina, więc jeszcze zobaczymy...
- Rogue One (Blu-ray)
- oryginalna trylogia - wersje Despecialized Editon, lub skany 35mm z 1997

Nie widziałem większości tych filmów ponad 9 lat odkąd leciałem z powtórką sagi przed premierą The Force Awakens. Kiedy to minęło? Huh