![]() |
|
Mefisto - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Mefisto - kolekcja (/watek-mefisto-kolekcja) |
RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 14-11-2025 (14-11-2025, 16:31)Mefisto napisał(a): Pattona w końcu też udało się dorwać bez wosku - wygląda spoko, ale nie pogardziłbym uhatką. W sumie pewnie zaraz ogłoszą, skoro kupiłem UHD jest już w streamingu od kilku miesięcy, ale jeszcze nie zerkałem czy jest na co czekać... (14-11-2025, 16:31)Mefisto napisał(a): Zimowe kocisko kupione po taniości, ale z jakichś przyczyn czekałem prawie miesiąc na wysyłkę. Nie jestem pewien czy te artefakty obrazu to kwestia kodowania, ale nie dziwi mnie, że ich nie dostrzegłeś - jak już się one pojawiają to tylko na 1/24 sekundy ![]() Czyli Drabiny od Lionsgate nie da się normalnie kupić, to dobrze... będzie mniejszy odczuwalny ból, że kupiłem SC. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 14-11-2025 (14-11-2025, 20:28)misfit napisał(a): UHD jest już w streamingu od kilku miesięcy Dobrze wiedzieć. Pytanie na ile to prawdziwe 4K, a na ile upscale, no i właśnie - czy nie ma takich kwiatków jak przy pierwszym wydaniu blu ![]() (14-11-2025, 20:28)misfit napisał(a): zyli Drabiny od Lionsgate nie da się normalnie kupić Zdefiniuj "normalnie" Zawsze możesz przeczesać ebay czy coś w ten deseń.
RE: Mefisto - kolekcja - Mierzwiak - 14-11-2025 (14-11-2025, 22:58)Mefisto napisał(a): Dobrze wiedzieć. Pytanie na ile to prawdziwe 4K, a na ile upscale, no i właśnie - czy nie ma takich kwiatków jak przy pierwszym wydaniu bluWygląda na jak najbardziej prawdziwe 4K. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 06-12-2025 Czarny update (oczywiście nie wszystko doszło, bo nie wszystko wciąż wysłane i pewnie w lutym będę jeszcze dostawał jakieś ogony xD ): ![]() Pieczątka i Usypiacze już dodruki, bez dodatków fizycznych. W przypadku tego drugiego wciąż czekam na "misfit cut" U Bergmana jakiejś gigantycznej różnicy w jakości nie odnotowałem względem crita, bo to w sumie chyba ten sam skan, ale obrazek zdecydowanie bardziej soczysty. ![]() Ubezpieczonko faktycznie dość ciemne - szczególnie na samym początku i w scenie kuchennej odrobinę przesadzili. Poza tym zjada na śniadanie dotychczasowe transfery. Jedyny minus to pseudo książeczka dołączona do wydania. Takich bzdur już dawno nie czytałem, a z lewackim bełkotem zza ocenu spotykam się w tych wszystkich wydankach praktycznie każdego dnia. Tutaj jednak przekroczono wszelką normę i ledwo dobrnąłem do końca. Napiszę więc tylko, że za "esej" odpowiada czarna laska, która pod pretekstem pisania o filmie z lat 40 ubiegłego stulecia forsuje BLM, a która podpisała się w pięknie stereotypowy dla obecnej yntelygencyi sposób: "lives with her two cats" Kurtyna. Dla porównania obszerna książeczka z wydania Eureki posiada wywiad z Chandlerem, dwa konkretne teksty na temat filmu i fragment scenariusza z wyciętą sceną. Progres, mówili...![]() ![]() ![]() ![]() Radiance powoli staje się moim ulubionym dystrybutorem. Fantastyczne są te wydania, transfery i jakość adekwatna do ceny (zwłaszcza promocyjnej ).![]() ![]() ![]() ![]() Pan od fortepianu kupiony trochę wbrew chęci patrzenia na te lucasowe zmiany, ale wychodzę z założenia, że już lepiej mieć niż nie mieć. Nocny jagermaister w ramach dodatku do Eureki - cieszy nieco inny AR oraz świetny transfer, który zostawia w tyle poprzedni. Mozart szczęśliwie zmieścił się do digibooka z dir cutem, więc win-win ![]() Limbo wcześniej nie znałem - dobre, świetna scenografia i super dźwięk, a i zdjęciowo jest wciągający. Tobruk i Hable espanol to niestety archaiczne transfery, ale musiałem spróbować. Liczę, że Almodovary doczekają się w końcu jakiś nowszych transferów, o uhatkach nie wspominając, bo zasługują, a zwłaszcza ten. Co prawda u niemiaszków wydali stosunkowo niedawno większy box, ale nie widzę wiarygodnego info o jakości. RE: Mefisto - kolekcja - HAL 9000 - 06-12-2025 Ładnie i jak na "Czarny Piątek" przystało klimatycznie ![]() (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): Czarny update (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): dość ciemne (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): czarna laska (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): BLM (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): Nocny jagermaister RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 06-12-2025 (06-12-2025, 03:56)Mefisto napisał(a): Tobruk i Hable espanol to niestety archaiczne transfery, ale musiałem spróbować. Liczę, że Almodovary doczekają się w końcu jakiś nowszych transferów, o uhatkach nie wspominając, bo zasługują, a zwłaszcza ten. Co prawda u niemiaszków wydali stosunkowo niedawno większy box, ale nie widzę wiarygodnego info o jakości. Właśnie miałem pytać czemu kupiłeś akurat to stare wydanie Talk to Her z 2009 roku. Od 2016 roku mam taki zestawik: Eleganckie remastery, ale były robione ze skanu 2K, więc niewykluczone, że kiedyś pojawi się coś jeszcze lepszego. Z ciekawości zerknę na te niemieckie czy to jest coś nowszego od tych francuskich, ale nie sądzę. Tutaj porównanie francuskiego BD do polskiego DVD. RE: Mefisto - kolekcja - Bender - 06-12-2025 @misfit Fajny boksik, ale jak rozumiem angielskich napisów brak? EDIT: zobaczyłem, że obrazek klikalny i widać, że nie ma, thx a na tym talk to her są angielskie? @mefisto RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 06-12-2025 Z angielskimi napisami jest chyba tylko z Korei, ale raczej jest tam starszy transfer. Sprawdziłem Niemców - nowszy transfer, dokładnie ten sam co w moim francuskim zestawie. RE: Mefisto - kolekcja - Mefisto - 06-12-2025 (06-12-2025, 09:39)misfit napisał(a): Właśnie miałem pytać czemu kupiłeś akurat to stare wydanie Talk to Her z 2009 roku. Rzuciło mi się w oczy jak dobierałem rzeczy do koszyka. Stwierdziłem, że zaryzykuję. Ten box francuski to widziałem, ale to jest od lat wyprzedane przecież. A poza tym mam box brytyjski. Ale dobra, trzeba się będzie zainteresować tym niemiaszkiem. (06-12-2025, 10:21)Bender napisał(a): a na tym talk to her są angielskie? Nie ma. W ogóle nic tam nie ma, prócz filmu
RE: Mefisto - kolekcja - misfit - 06-12-2025 No dobra, ale są też indywidualne wydania francuskie, włoskie, skandynawskie, dlatego zdziwiło mnie, że szarpnąłeś się akurat na tego hiszpańskiego starocia. IMO warto polować na te nowsze transfery - jeśli piszę, że są eleganckie tzn. że jest duża szansa, że komuś innemu z wrażenia kapcie pospadają z nóg ![]() Francuzi z TF1 je remasterowali w 2015-2016 roku i z czasem część z nich pojawiła się u Criteriona czy Studio Canal. Jeszcze info dla osób, które oglądają filmy na stacjonarkach z oryginalnym firmware - wydania francuskie mają wymuszone napisy po włączeniu hiszpańskiego dźwięku, w UK angielskie napisy są wymuszone lub wklejone. W Talk to Her od Niemców widzę, że niemieckie napisy można spokojnie wyłączyć, pewnie podobnie jest w innych filmach, ale 100% pewności nie mam. |