![]() |
|
misfit - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja) |
RE: misfit - kolekcja - fire_caves - 11-11-2024 Gratulacje fajnego update'u, Misfit. "Under the skin" nabyłeś w związku z polską, spóźnioną o ledwie 13 lat kinową premierą filmu? ![]() Szybkie pytanko - widzę, że jesteś jedynym na Filmoskopie posiadaczem "Utalentowanego pana Ripley'a". Akurat tak się składa, że masz wydanie UK, które jak widzę, jest mocno krytykowane w porównaniu do amerykańskiego (tak w recenzji na stronie jak i w opiniach na forum). Nie zgadzasz się z tymi opiniami czy jakbyś miał okazję to wymieniłbyś na inne wydanie? Widzisz szanse na wydanie 4k? RE: misfit - kolekcja - kulcikriu - 11-11-2024 Gratulacje ja czekam jeszcze z tym vol 5, moze cos spadnie cena za jakis czas![]() Under the skin widziaem w kinie Pod Baranami, w Krakowie, lata temu, chyba z okazji Off Camera, swietny zakup - jak obraz? RE: misfit - kolekcja - misfit - 11-11-2024 Dzięki. Obraz ujdzie w Under the Skin - w części nocnych ujęć jest nieprzyjemny szumik robiący efekt tak jakby oglądało się go z zajechanej taśmy, ale pewnie ten film po prostu tak ma. W wydaniu US jest to samo + dodatkowo dużo częściej występująca posteryzacja (i inne kwiatki wynikające z kiepskiej kompresji obrazu) niż w niemieckim wydaniu. Edycji UK nie znam, na papierze wygląda to jednak tak, że UK ma średni bitrate ~22,64 Mbps, a DE - ~36 Mb. (11-11-2024, 16:11)fire_caves napisał(a): "Under the skin" nabyłeś w związku z polską, spóźnioną o ledwie 13 lat kinową premierą filmu?LOL, serio? Nawet nie wiedziałem ![]() Co do Utalentowanego pana Ripley'a - sorry, mam włoskie wydanie, dawno temu kupowane. Już poprawiłem filmoskop. ![]() Jak teraz patrzę to gdzieniegdzie jest trochę black crusha + wyskakujące co jakiś czas zabrudzenia, ale ogólnie tragedii nie ma. Obecnie jednak wstrzymałbym się z zakupami tego filmu i szczerze mówiąc dziwię się, że jeszcze w tym roku nie doczekaliśmy się świeżego remastera, także na UHD (25 rocznica, serial, itd.). Liczę na Ciebie, Arrow. (11-11-2024, 13:49)Mefisto napisał(a):Tak się złożyło, że nigdy wcześniej nie miałem tego filmu w kolekcji, ale gdybym miał BD to pewnie też wahałbym się czy robić upgrade do UHD. Martwi mnie to 5/5 od Sveta, ale może będzie dobrze...(11-11-2024, 13:05)misfit napisał(a): Seans African Queen jeszcze przede mną. Wiem, że UHD bazuje na masterze z 2010 roku, ale ponoć i tak daje radę.Czekam na wrażenia. Choć po wrzuceniu ostatnio blu do odtwarzacza stwierdzam, że to jeden z tych tytułów - obok Ceny strachu - których update mi już niepotrzebny, bo prezentuje się rewelacyjnie. ![]() Co do Warner Archive - Fury standard £14.99 minus 5 (kodzik). Caged i wcześniejsze Night of the Iguana (też obraz petarda) z amazon.pl odpowiednio za 46,16 zł i 53,94 zł. RE: misfit - kolekcja - fire_caves - 11-11-2024 (11-11-2024, 18:11)misfit napisał(a): LOL, serio? Nawet nie wiedziałemJak na nasze warunki, to lepiej poźno niż wcale ? https://film.interia.pl/recenzje/news-niesamowita-scarlett-johansson-ten-film-wchodzi-do-polskich-,nId,7846275 (11-11-2024, 18:11)misfit napisał(a): Obecnie jednak wstrzymałbym się z zakupami tego filmZ drugiej strony, jakbym kupił, to na pewno ogłoszą nowe wydanie, więc może warto
RE: misfit - kolekcja - Ethan - 11-11-2024 Czy kupowałeś już Strefę Interesów, bo nie mam pojęcia od kogo kupować? Gdzieś tam rzuciło mi sie w oczy, że krytykowałes wersje Nniemiecką, a z USA nie uśmiecha mi się zamawiać. RE: misfit - kolekcja - misfit - 11-11-2024 Jeszcze nie kupowałem, ale co nieco wiem. Odradzam niemieckie BD i UHD, jeśli ktoś zwraca uwagę na jakość obrazu. BD jest przeostrzone i ma kiepską kompresję obrazu, a UHD ma zwaloną przestrzeń kolorów. Nie jest to tylko moje zdanie: https://blu-ray-rezensionen.net/the-zone-of-interest-4k-uhd/ Zapiszcie sobie w notatniku aby bez weryfikacji nie kupować niczego od niemieckiego dystrybutora Leonine Films. Oni raz po raz odwalają takie akcje ze skopanymi kolorami, kompresją, black crushem, itd. których nie ma u konkurencji. Wydanie USA jest ok pod względem kolorów i posiada dodatkowo Atmosa, ale ma wklejone w obraz angielskie napisy. Kanadyjskie UHD też ma ok kolory + Atmos i nie ma wklejonych angielskich napisów. O włoskim UHD nic nie wiem, ale dystrybutor Eagle Pictures ogólnie można polecić, nie licząc tego, że często olewają Atmosa - tak jest i w Strefie interesów. RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 11-11-2024 (11-11-2024, 18:11)misfit napisał(a): i wcześniejsze Night of the Iguana (też obraz petarda) Hę? RE: misfit - kolekcja - misfit - 11-11-2024 O co konkretnie chodzi? We wrześniu wrzucałem m.in. Noc iguany od Warner Archive. https://forum.filmozercy.com/watek-misfit-kolekcja?pid=109565#pid109565 RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 11-11-2024 Heh, aż tak daleko, to nie pamiętałem - szukałem tu gdzieś i nie widzę xD RE: misfit - kolekcja - misfit - 06-12-2024 Wpadło trochę nowszych filmów + Point Break (gigantyczny upgrade z BD do UHD). ![]() ![]() ![]() ![]() I trochę starszych: ![]() ![]() ![]() ![]() Dazed and Confused UHD digi-pack + książeczka. Po raz pierwszy w kolekcji gdyż poprzednie wydania nie przechodziły mojej obrazowej kontroli jakości ![]() Truffaut - w środku slipcase znajdują się cztery digi-packi. Świetne remastery, a kompresja obrazu też niczego sobie, czyli znaczna poprawa w stosunku do innego francuskiego zestawu sprzed trzech lat, który także posiadam. Leos Carax - w środku cztery slim amaraye. Holy Motors zdublowany, kilka lat temu już go kupowałem na BD - wysoko sobie go cenię i chciałem się też zaznajomić z innymi filmami tego reżysera, co w końcu się udało. Haxan - wydanie jako takie i zawartość płyt rewelka. Obraz wersji oryginalnej bdb, zważywszy na wiek filmu - szkoda jedynie, że Szwedzi nie naprawili jednoklatkowych uszkodzeń w dolnej części obrazu (i czasami też górnej), widocznych w znacznej ilości zmian sceny. Blu zaległości: ![]() ![]() ![]() ![]() Almodovar i Ostlund z Niemiec gdyż w UK wklejone są angielskie napisy. Box Frank Capra: ![]() Prosiłem Amerykanów aby jak najmniej bolało, ale niestety Meksykanie są bezlitośni. Straciłem rachubę z liczeniem ile płyt jest porysowanych, wyszło tego chyba ok. 70% i niestety większość to nie są jakieś mikro-ryski, a 8 płyt - większość z tego bardziej problematyczne UHD - jest tak zryta, że chce się płakać. Ale spodziewałem się takiego scenariusza, teraz przez kilka najbliższych dni posprawdzam na napędach komputerowych czy wyskoczą błędy odczytu i będę decydował co robić dalej. |