Filmozercy.com | Forum
"Poprawianie" wyglądu filmów - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: "Poprawianie" wyglądu filmów (/watek-poprawianie-wygladu-filmow)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 10-12-2015

Na pewno. Będę kombinował dalej ale nie wiem, czy coś wymyśle.

---

Take 1
[Obrazek: 40c11b451961529.jpg]

Teraz kombinuję z kolorystyką, bo oryginalna w tym wypadku jest, no cóż... jaka jest.

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 10-12-2015

No widać poprawę mimo tego błędu.

Skrypt odwołuje się do pliku "rgtool.dll".
"s" na końcu nie zjadłeś ?

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 10-12-2015

Tutaj tak, ale wcześniej za każdym razem kopiowałem to co wrzuciłeś. Nie wiem nawet czemu to się wyświetla, bo w ogóle wywaliłem ze skryptu tę linijkę.

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - pred895 - 22-12-2015

Panowie potrzebuje jakiś łatwy w obsłudze program, którym będę mógł przerobić plik mkv do DVD z napisami pl. Please Help

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 09-03-2016

To nie ma nic wspólnego z tym wątkiem.

--------------------

Blinddehalo3 pięknie sobie poradził także z nieszczęsnym transferem "Tremors" Smile

EDIT:

No i obejrzałem w całości TDK wykadrowane ujęcie po ujęciu do 2.39:1 z zaaplikowaną poprawką Blinddehalo3 i małym bonusem w postaci muzyki (Molossus) wstawionej do sceny z pościgiem za furgonetką (od chwili pojawienia się Batmana do rozwalenia Tumblera) - oglądało się o niebo lepiej, zmiękczenie nie dawało się we znaki, a po obwódkach prawie nie ma śladu. Ale i tak przydałby się solidny remaster.

Zastanawiam się, czy nie zafundować podobnej kuracji (tylko w mniejszej dawce) Jurassic Park, które też ma problemy z ostrością.

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 10-03-2016

Tak z ciekawości - ile czasu tak mniej więcej zeszło Ci na wykadrowaniu tych scen 1.78:1 ? Posiłkowałeś się kadrowaniem z dvd czy może robiłeś pod swój gust ?

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 10-03-2016

Miałem zamiar posiłkować się DVD, ale odechciało mi się po pierwszych ujęciach i robiłem wg własnego uznania (kilka razy tylko zerknąłem jak powinno być, gdy miałem wątpliwości). A ile zajęło? Hmm, parę godzin (4-5?) + potem poprawki, ale już nie pamiętam dokładnie. Nie z każdego ujęcia jestem w 100% zadowolony, ale jest na tyle dobrze (poza jednym przeskokiem klatki, którego w porę nie wyłapałem), że raczej nie będę się już więcej z tym filmem bawił.

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 13-03-2016

Kiedyś na pewno zabiorę się za Interstellar jeśli chodzi o ten zmienny AR - czyli wychodzi na to, że w ~10h może się wyrobię biorąc pod uwagę, że tam jest ~2.5x więcej scen IMAX w stosunku do TDK. Zakładając oczywiście, że będę to robił w podobnym tempie do Twojego, zobaczymy... Smile

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 10-05-2018

Tylko uważaj, bo przy tym można nabrać do filmu obrzydzenia, a potem oglądając go zamiast się skupić na filmie człowiek się zastanawia czy dane ujęcie dobrze wykadrował. Miałem tak z Avengersami, których przerobiłem w całości na 2.40:1, na szczęście przy TDK obeszło się bez takich "skutków ubocznych", no ale siedziałem nad tym o wiele krócej. W każdym razie za TDKR już się zabierać nie zamierzam.

-----EDIT----

Wrzucam na warsztat T2. Zobaczymy co się uda wyczarować.

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Nfsfan83 - 10-05-2018

Gieferg w czym pracujesz? jaki program? Chciałem kiedyś zrobić z Aliens 1986 - AR 2:35:1 ale chyba się nie da bez obcinania ważnych elementów w scenie (głowa itp)? czy się da Smile bo nie chodzi chyba o zwykłe "ścieśnienie" obrazu