Filmozercy.com | Forum
Koronawirus - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Pozostałe (https://forum.filmozercy.com/dzial-pozostale--16)
+--- Dział: Na luzie (https://forum.filmozercy.com/dzial-na-luzie)
+--- Wątek: Koronawirus (/watek-koronawirus)

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wolfman - 28-04-2020

(28-04-2020, 18:39)Mefisto napisał(a):  - ani razu jeszcze nie miałem żadnej na ryju odkąd to się zaczęło
Ja też, tak offtopowo.
[Obrazek: pUtIYbT.jpg]

RE: Koronawirus - Mefisto - 28-04-2020

(28-04-2020, 19:33)Nfsfan83 napisał(a):  zonk faktycznie to ma niby blokować tych co to mają

Mogłoby, gdybyśmy mówili o sterylnym środowisku - np. ja mam, Ty nie masz i mieszkasz w super wyizolowanym mieszkanku. Wchodząc do niego musiałbym założyć maskę. Ale na dworze? W tramwaju? To tak nie działa, bo to nie magiczna tarcza ochronna, tylko kawałek materiału (zresztą wedle nowych przepisów wystarczy czymkolwiek owinąć ryja, a jeśli masz problemy zdrowotne to w ogóle nie musisz - i już ten zapis świadczy, że nakaz noszenia maseczek jest dla lemingów). Podobnie zresztą jak te durne odstępy co 2 metry - tak jakby przy ruchu powietrza miało to jakikolwiek wpływ. To wirus - zarazisz się albo nie, 50-50 szans, ale raczej nie możesz temu zaradzić obowiązującymi obostrzeniami. Myj ręce zwykłym mydłem, nie kaszl na innych (co nie jest trudne), nie przytulaj się do każdego w zasięgu wzroku, a raczej nic ci nie będzie. No ale nie, trzeba było spieprzyć ludziom życie odgórnie, bo coś tam lata w powietrzu. Cały sęk w tym, że zawsze coś w tym powietrzu lata. A koronawirus jest z nami od jakichś 50 lat od odkrycia.

(28-04-2020, 19:33)Nfsfan83 napisał(a):  jednak 12 tys u nas i 1 mln w USA te różnice z czegoś wynikają

Wynikają z wielu rzeczy - od samego faktu, że populacja NY to 1/4 populacji całej Polski, przez fakt, że jest tam więcej nielegalnych emigrantów a na FATALNEJ kondycji miejskiej służby zdrowia i zakłamywaniu statystyk kończąc (bo szpitalom się bardziej opłaca teraz napisać, że gość zmarł na koronę niż na cokolwiek innego).

RE: Koronawirus - Nfsfan83 - 28-04-2020

No to też fakt, zastanawia mnie czy to gdzie mieszkamy jaki rejon, świata ma jakiś wpływ? Skandynawowie silni i dobrze odżywieni itp a południowcy kobiety, wino i śpiew Smile

A myślicie, świat będzie chciał odszkodowań od chinoli za to?

RE: Koronawirus - Wolfman - 28-04-2020

(28-04-2020, 20:46)Nfsfan83 napisał(a):  A myślicie, świat będzie chciał odszkodowań od chinoli za to?
Masz twarde dowody, że to oni to zrobili? Już świat obiegła informacja, że na szczepionki są potrzebne trzy składniki : miliardy, miliardy i jeszcze więcej miliardów. Kto na tym zarobi?
A potem całe "bydło" będzie się pod przymusem szczepić.

RE: Koronawirus - Daras - 28-04-2020

Uwaga, to nie jest post dla osób wrażliwych. Użytkowników z bujną wyobraźnią proszę o nieczytanie. Dodgy
Przez kilka tygodni starałem się znaleźć choć jeden plus tej całej sytuacji. Chyba mam. Rolleyes

Trochę powyrywałem z kontekstu, sorry:
(25-04-2020, 16:25)Wolfman napisał(a):  Tym prymitywnym ludziom potrzeba edukacji.
(25-04-2020, 17:30)Pablo0909 napisał(a):  Edukacja, zawsze, obojętnie w jakim okresie ludzkości, była i jest wrogiem wszelkiej maści szamanów, purpuratów wszelkiego rodzaju religii, kacyków, dyktatorów itp. kreatur. Ciemne, niewykształcone masy, to jest to, co ich utrzymuje przy życiu...
(28-04-2020, 20:34)Mefisto napisał(a):  Myj ręce zwykłym mydłem, nie kaszl na innych (co nie jest trudne)...

Nie przepadam za korzystaniem z publicznych toalet. Dlaczego? Co z tego, że goszczę w wypasionej galerii tudzież pizzerii.? Wszędzie zauważam to samo. Niektórzy „strzelają” dupami niczym z CKM. Tu już nie chodzi o „atak” na muszle tudzież sedesy. Obszar rażenia obejmuje czasami pozostałe powierzchnie. Brak mi najmniejszych przypuszczeń w jaki sposób goście to robią. A co dalej? Kazik poprawi gajer oraz krawat, przyczesze włos i w przypływie dobrego humoru przepłucze ręce, choć nie zawsze. Tak, tak – przepłucze. Mydło? A po co?  Naprawdę rzadko widzę w szaletach aby ktoś z niego korzystał. O sprzątnięciu po sobie  nie wspomnę.

Jestem za dezynfekcją dłoni przed wejściem do każdego sklepu, do każdej restauracji itd. Ten właśnie aspekt zaleceń uważam za ważny.
Co rusz ktoś mówi  w TV o myciu rąk. Mnie tej czynności skutecznie nauczono w przedszkolu. Nie kumam ludzi, którzy (po załatwieniu spraw w wychodku) niezmiennie obmacują pieczywo w marketach. A fuj. Rolleyes

Czy napisałem obrazowo? Chyba nie. Język zbyt słaby w zawiasach aby z pietyzmem zilustrować zastane w kabinach scenki.

RE: Koronawirus - Ethan - 28-04-2020

Tylko, że idzie susza i kazali jednak oszczędzać wodę, zatem nie wiadomo już jak się zachować Wink

RE: Koronawirus - Wolfman - 28-04-2020

(28-04-2020, 21:54)Daras napisał(a):  Czy napisałem obrazowo?
Napisałeś, najlepiej by nikt z nikim kontaktu nie miał poza pracą, a dostawy żywności były do domu, stacje paliw automatyczne etc. Filtry powietrza, oczyszczacze wody zamontowane w każdym domu. Możliwy strój astronauty gdyby trzeba było iść na spacer z psem. Dla psa również odpowiedni kask z butlą tlenu, gdyby akurat czystość powietrza w centru miasta spadła, bo jakiś Kowalski zjadł za dużo grochówki.

RE: Koronawirus - Daras - 28-04-2020

(28-04-2020, 22:19)Ethan napisał(a):  Tylko, że idzie susza i kazali jednak oszczędzać wodę, zatem nie wiadomo już jak się zachować Wink

Ha, tu również nasi sobie radzą. Smile Słyszałeś o metodzie „na ślinę”? Przykładowo, sprzedawcy (i nie tylko) dość często otwierają woreczki foliowe korzystając ze zwilżonych palców. Robią to bezwiednie, jakby w nieświadomości, że Daras odnotowuje. A kwestia przyklepania włosów? Ba, technikę popularyzowano już w klasycznych polskich komediach. Rolleyes

Wolfman, mnie tylko chodzi o mycie rąk. Zatem powtórzę – to jedyny pozytywny aspekt jaki dostrzegam w obecnej sytuacji. Wink O reszcie napisałem w dwu poprzednich postach. Nie myśl już o tym.

RE: Koronawirus - Mierzwiak - 29-04-2020

Dla mnie to jednak smutne że w 2020 roku miliony dorosłych ludzi dowiedziały się z telewizji, że trzeba myć ręce. Pytanie brzmi ile z nich robi to dobrze (z obserwacji ludzi w pracy widzę, że niewielki odsetek; standardem jest niemycie ich w ogóle, lub włożenie palców pod wodę na dwie sekundy), a ile wróci do dawnych nawyków ("pielęgnowanych" i przez kilkadziesiąt lat?) gdy cały ten cyrk się skończy?

No ale o czym my mówimy? Odór bijący niekiedy tak od kobiet jak i mężczyzn w sklepie / na ulicy świadczy o tym, że problem jest poważniejszy niż tylko niemycie rąk.

RE: Koronawirus - misfit - 29-04-2020

Akurat obowiązek zakrywania ust i nosa uważam za jeden z najprostszych sposobów na ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa obok częstego mycia rąk tym bardziej skoro znaczny procent osób, które złapały koronę nie ma w związku z tym żadnych objawów. A taki bezobjawowy pacjent zaraża tak samo jak osoba u której wystąpiły objawy COVID-19, choćby w trakcie zwykłej rozmowy w bliskiej odległości od siebie.

Dane pokazują też, że kraje które szybko wprowadziły nakaz noszenia maseczek (np. Czechy, Słowacja, Austria) lub też u których jest to normą (Azja) wygrywają. I szkoda tylko, że u nas wprowadzono go tak o miesiąc za późno bo bylibyśmy prawdopodobnie teraz na takim etapie, że większość ograniczeń można by już poluzować bez większego ryzyka, że nasza służba zdrowia w związku z tym by się zapchała.