Filmozercy.com | Forum
Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach (/watek-star-trek-seriale-i-filmy-dyskusja-o-wydaniach)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 26-03-2022

Aż tak źle jak z Lucasem to nie jest (chociaż na razie nie wiemy, czy jakiś głupich zmian w stylu Lukasa nie ma).
Ale dla mnie to już nie jest ta sama wersja, co reżyserska, więc nie powinna być tak nazywana.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Wolfman - 27-03-2022

Jestem napalony jak świnia na pełne koryto. Czy serial też mogliby tak wydać tzn w 4k z HDR? Do tych , które zgubli źródła i są na dvd, to nie zobaczymy już w lepszej formie?
Lubię zmiany i odświeżane filmy. Fanem SW nie jestem i nie przeszkadzają mi dodatkowe pluszaki, czy dodatkowe sceny.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 27-03-2022

"Zgubili źródła"? O czym Ty piszesz?

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Blade - 27-03-2022

Z tego co kojarzę to do "Voyagera" i "Deep Space Nine" przepadły źródłowe efekty specjalne. Mają w archiwum nagrania z planu z green screenem i już zmontowaną całość z efektami w SD. Dla Full HD i 4K Paramount musiałby na nowo wygenerować efekty komputerowe do wszystkich odcinków a to "wór kasy". Do tego nie zarobili na wydaniach BluRay zremasterowanego "The Next Generation" tyle ile się spodziewali. Z tych powodów nie wydano Voyagera i DS9 na Blu.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 27-03-2022

Nie słyszałem nigdy, żeby coś zgubili. Po prostu efekty specjalne były do tych seriali robione w SD - bo to seriale telewizyjne i nikt nie przewidywał większej rozdzielczości.
Więc żeby przyzwoicie wyglądały one w HD, konieczne było zrobienie ich od nowa (upscale daje słabe rezultaty). I tak się stało w przypadku TNG. A ponieważ dochody z tych nowych wersji okazały się niższe, niż szacowali, mało prawdopodobne, że szarpną się na to samo dla DS9 i Voyagera.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 05-04-2022

TMP został wypchnięty do kin w wersji szalenie surowej bo geniusze z Hollywood zaplanowali premierę i nikt nie odważył się jej przesunąć. Robert Wise nigdy nie był zadowolony z efektu końcowego. To nie jest taka sytuacja jak z wspomnianymi tu Blade Runnerem czy Star Wars. Ti nie tak, że reżyser się nagle obudził i powiedział że Han powinien strzelać drugi.

Co do DS9 ❤️ i VOY w Fully HD to problem polega na tym, że efekty robiono tak już na kompie (gdzieś od połowy DS9) i trzeba by je robić od zera (choć tu i ówdzie pliki źródłowe są podobno u niektórych ludzi). Ja jestem optymistą, bo w sobie wojen o "content" obydwa seriale wkrótce będą bardzo cenne dla Paramount+. Releasy fizyczne na dłuższą metę są nieistotne.

----

Nowy wywiad z producentem remastera TMP: Director's Cut zawierając nieco technicznych szczegółów na temat podejścia do całej operacji i samego procesu:
https://trekmovie.com/2022/04/03/interview-producer-david-fein-on-bringing-star-trek-the-motion-picture-the-directors-edition-to-4k/?fbclid=IwAR14oUXz-9RPWy5lqkTlau3IPJFwgUUXEPG6FuOWccjbu5XQkmZqjdBPfe4

----

I już po premierze TMP Director's Edition 4K. Wszystkie opinie podkreślają, że jest to o wiele lepszy film niż wersja kinowa, leszcz to już wiadomo od 2001 roku, kiedy ta wersja ukazała się na DVD. Tymczasem chwalony jest przede wszystkim dźwięk, zarówno jeśli chodzi o dialogi jak i nowy mix muzyki Goldsmitha. Niepokoi przewijający się wątek nadmiernej redukcji ziarna, wynikający z prób wyostrzenia niektórych ujęć nakręconych zbyt "miękko". Są też podobno miejsca, w których czarna obwódka powstała w wyniku kluczowania postaci i modeli statków jest boleśnie widoczna. Konsensus jednak wydaje się być taki, że wersję kinową można już spokojnie wyrzucić do kosza. No cóż, czekamy.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 05-04-2022

(05-04-2022, 17:51)fire_caves napisał(a):  Konsensus jednak wydaje się być taki, że wersję kinową można już spokojnie wyrzucić do kosza.
Prawdziwy fan o czymś takim nawet nie pomyśli Wink

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 30-05-2022

Pojawiła się informacja, że brakujące kinowe Star Treki z oryginalną załogą (czyli V i VI) a także TMP w Wersji Reżyserskiej ukażą się w Europie na UHD kolejno w dniach: 12/09, 19/09 i 26/09. Będą to jak widać, oddzielne pudełka, co zapewne zamartwi nieco osoby, które już zaopatrzyły się w zestaw I-IV, ale ucieszy wrogów "The Final Frontier", gdyż będzie go można w kolekcji pominąć.

Wydania filmów "z tym łysym" spodziewane są jeszcze w tym roku, w okolicach Bożego Narodzenia, ale to jak na razie spekulacja.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 30-05-2022

Bardzo dobra wiadomość. To teraz czekam na box I-VI.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 17-06-2022

Czysto z kronikarskiego obowiązku, bo gorąco nie polecam tracić czas na oglądanie tej porażki.

Limitowany steelbook drugiego seazonu "Picarda" zostanie wydany 4 października przez Paramount Home Entertainment.
[Obrazek: MEBAQH6_t.jpg]