Filmozercy.com | Forum
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość (/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Blackwood07 - 25-05-2018

Mnie microsoft załatwił bez mydła z 360, miesiąc przed końcem gwarancji, konsola padła. Skorzystałem z gwarancji, konsole przysłali "rzekomo" naprawioną - mówię ok wszystko chodzi. Minął miesiąc gwarancja się skończyła - konsola padła, żaden ROD, nic po prostu umarła. No to zgłaszam awarię w MS, powiadamiają mnie, że naprawa będzie odpłatna i poinformują mnie po diagnozie problemu o ewentualnych kosztach... i poinformowali 750zł(uszkodzenie płyty głównej i podzespołów). Podziękowałem i odmówiłem naprawy, konsola po 2 tygodniach wróciła do mnie i udałem się z nią do serwisu konsol, okazało się, że podczas wcześniejszej naprawy wymieniono płytę główną na wadliwą/uszkodzoną z innego X. Zgłosiłem sprawę w obsłudze klienta, oraz u rzecznika praw konsumenta, ale bez efektu. Wróciłem do Sony i w duchu się przeprosiłem za tą zdradę Japończyków bo byłem im lojalny od 98 roku, ale w końcu wygrały również gry bo te od S są w moim zdaniu klasę wyżej. Smile

Moje konsole ze stajni Sony hulają, że aż miło(PSX i PS2 po jednej wymianie laseru) i oby jak najdłużej Smile

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Użytkownik usunięty - 04-10-2018

A ma ktoś jakieś doświadczenia z Xbox One jako odtwarzaczem filmów 4K UHD? Wiele lat temu zdecydowałem się na PS3 jako odtwarzacz BR i do dziś jestem z tego wyboru bardzo zadowolony, ale niestety PS4 nie dysponuje odtwarzaczem 4K UHD, więc moja uwaga skierowała się na Xboxa.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - meaner - 04-10-2018

Odtwarzacz jak to odtwarzacz działa jak na razie idealnie. Smile

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mateusz - 04-10-2018

Xbox jest trochę głośnym odtwarzaczem, a oprócz tego nie obsługuje Dolby Vision i przekłamuje nieco kolor zielony, ale tak to spisuje się nieźle i w połączeniu z konsolą stanowi dla wielu najlepszy wybór.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mr.Hankey - 04-10-2018

Długo korzystałem z Xboxa jako odtwarzacza, sprawował się nieźle, ale trzeba mieć na uwadze, że nie wyświetla kolorów idealnie, jednak dla większości użytkowników będzie to zapewne nie do wychwycenia. Poza tym, miewa problemy z odtworzeniem niektórych płyt, zwykle odpalały za drugim razem, choć nie zawsze i czasem trochę to trwało zanim konsola zaskoczyła. Sam spotkałem trzy problematyczne tytuły, problemy miały z nimi moje modele zarówno S jak i X. Poza tym, pad to nie ten komfort co pilot, no i tylko jedno wyjście HDMI na pokładzie, co również może stanowić problem. Szkoda też, że nie ma opcji zmiany jasności napisów, co jest znakomitym udogodnieniem w przypadku filmów UHD. Jednak pomimo wad uważam, że ze względów na cenę, może to być dobra alternatywa dla mniej wymagającego odbiorcy.
Co do głośności, o której wspomniał Mateusz, to wersja S jest paradoksalnie zdecydowanie cichsza, ale i w modelu X problem znika, kiedy tylko odpowiednio podkręcimy wzmacniacz.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mateusz - 04-10-2018

A właśnie, przypomniałeś mi o tych problematycznych płytach. Ja odnotowałem problemy podczas odtwarzania płyty 4K UHD z filmem Suicide Squad, która na Xboxie zacina się przy konkretnym rozdziale i to przy każdym odtworzeniu. Sprawdzałem na kilku innych odtwarzaczach i problem się nie pojawiał. Z ciekawości, przy jakich płytach miałeś problemy?

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mr.Hankey - 04-10-2018

U mnie nigdy nic nie przycinało, po prostu filmy nie startowały za pierwszym razem. Na pewno problematyczne były Nowy początek, Siedmiu wspaniałych i Liga Sprawiedliwości.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - pmmazz - 04-10-2018

W kwestii Xboxa jako odtwarzacze UHD, to nie tyle płyty są problematyczne,  co akurat dane egzemplarze konsoli. Kupiłem X1X i na posiadane 30 tytułów, bez problemów odbywało się z 5. Tylko,  że ja nie uznałem tego za problem po stronie płyt, sprawdziłem na innym egzemplarzu X1X oraz X1S i okazało się iż wszystkie były normalnie odtwarzane. Skutkiem tego  było zgłoszenie konsoli do naprawy gwarancyjnej,  a w efekcie wymiany na inny egzemplarz e ramach gwarancji. Na obecnej konsoli nie zauważyłem jakichkolwiek problemów, wszystko odtwarzane jest jak należy.  Co do głośności, jest na zbliżonym poziomie do hałasu jaki wydaje PS3 Superslim przy odtwarzaniu BD. W kwestii wygody obsługi, można zakupić pilota,  najlepiej oryginalnego m$ I jest ok. Problemy z kolorami z tego co czytałem zostały już dawno skorygowane aktualizacjami.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Użytkownik usunięty - 09-10-2018

Dzięki za informacje, temat generalnie do przemyślenia. W sumie na samej konsoli mi nie zależy, ale jeśli kosztuje tyle samo, co odtwarzacz, to lepiej mieć, niż nie mieć. Tym bardziej, że warto sobie w takiej sytuacji od czasu do czas pograć w jakąś ładną grę na dużym telewizorze w jakości 4K. Tyle że Xbox nie ma gier na wyłączność, a ja z kolei zdecydowanie do gry wolę używać myszki i klawiatury, niż pada. Co innego PlayStation, tam jest sporo fajnych gier na wyłączność, w których brak możliwości pogrania trochę mnie boli. PlayStation 3 znakomicie się zatem sprawdziła, bo miałem odtwarzacz BR i fajne gierki, do których bez konsoli nie miałbym dostępu. Szkoda, że PS4 nie ma tego odtwarzacza 4K. Ale tu pojawia się nadzieja, bo wśród plotek nt. rychłego lub odległego w czasie debiutu PS5, trafiłem na coś takiego:

https://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=111489

To może jednak warto trochę poczekać, bo nie wyobrażam sobie, żeby PS5 odtwarzacza UHD 4K nie miała. W najgorszym wypadku za kilka miesięcy może będzie wiadomo coś więcej nt. daty premiery PS5.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mr.Hankey - 09-10-2018

Wielu nie wyobrażało sobie żeby i PS4 Pro nie posiadało odtwarzacza UHD, więc nigdy nic nie wiadomo. Na PS5 poczekasz pewnie do 2020 roku, nie lepiej wcześniej wejść w świat UHD?