![]() |
|
misfit - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja) |
RE: misfit - kolekcja - misfit - 30-09-2017 Daras, powiem Ci, że dużo bardziej zakrząta moją głowę kwestia żywotności naszych pięknych nośników. Odtwarzacz padnie - mówi się trudno, kupi się nowy, a co jeśli tzw. disc rot trafi na jakąś cenną płytę w kolekcji, która w dodatku tego jest już OOP ? Niestety nie znamy dnia, ani godziny, przykładowo większość płyt HD DVD od Warnera jest już nie do odczytu, taki Criterion też zaliczył wpadkę z felerną tłocznią i część ich filmów (chodzi o BD) służy teraz jako podstawka pod kwiatek. Na płytach BD-100 z kolei mamy trzy warstwy więc nie powiem - mam obawy jak będzie z ich żywotnością po czasie, szczególnie tych kupionych początkowych partii... Cały czas w głowie chodzi mi pomysł na NAS i przerzucenia na niego całej kolekcji jako zabezpieczenie, ale przy dzisiejszych cenach dysków twardych i mojej ilości płyt w posiadaniu jest to na razie nierealne. Póki co trzymam na dysku kopie zapasowe droższych filmów oraz tych, które w ogóle już nie są dostępne w sprzedaży. Dzięki temu śpię spokojniej ![]() O Oppo na pewno coś jeszcze wspomnę w jego wątku gdy nadarzy się okazja do większych testów np. w kwestii skalowania BD do 2160p. Jeśli będzie to robił gorzej od mojego HTPC (MPC-HC z rendererem madVR) to na Oppo będę oglądał tylko UHD. RE: misfit - kolekcja - Kirek - 30-09-2017 W temacie niezawodności odtwarzaczy to ja mogę dodać historię na minus. Mój Panasonic DMP-BDT500 odmówił posłuszeństwa po dwóch latach użytkowania. Do wymiany poszedł cały układ optyczny co kosztowało prawie 1/3 nowego. W każdym razie zdecydowałem się na naprawę i obecnie mija kolejne 2 lata użytkowania. Mam nadzieję, że tym razem pochodzi trochę dłużej. RE: misfit - kolekcja - Mierzwiak - 30-09-2017 (30-09-2017, 05:56)wolfman napisał(a): Czym się tak ekscytowałeś ostatnio? Blade runner , w Uk niecałe 100 zł, w Polsce prawie 150, Mumia trylogia 150 na premierę w Uk , w Polsce po 150 za film.Spoko, wiem, ale jednak jak spojrzysz na ceny nowości w UK to moim zdaniem, może się mylę, 25£ przeważają. No ale już, koniec. Swoją drogą trylogia Mumii jest teraz na zavvi za 46,99, nie będę nawet pisać jak bardzo żałuję że wtedy nie zamówiłem
RE: misfit - kolekcja - paniron - 30-09-2017 (30-09-2017, 11:21)Mierzwiak napisał(a): Swoją drogą trylogia Mumii jest teraz na zavvi za 46,99, nie będę nawet pisać jak bardzo żałuję że wtedy nie zamówiłem The Mummy Trilogy 4K - 29 funtow + 3 za przesylke RE: misfit - kolekcja - Wolfman - 30-09-2017 Udało się może z Lone wolf odpalić dźwięk na wszystkich głośnikach? Tam jest mono i brzęczy mi tylko w jednym głośniku. Z SBX7 poradziłem sobie, współpracuje nawet z konsolami, oferuje niesamowity dźwięk. RE: misfit - kolekcja - Daras - 30-09-2017 Misfit, do płyt póki co mam szczęście. Najstarsze (oryginalne) DVD leżą u mnie od początku lat 2000. Wszystkie śmigają jak nowe. Ba, nawet chodzi mi płyta Kodak CD-R wypalona w roku 2001. Niedługo potem zgrałem unikalne VHSy na TDK DVD+R, i dziś, po kilkunastu latach nie mam problemów z odczytem krążków. Jestem dziwnie spokojny o swoją kolekcję BD. Mam wrażenie, że ta przeżyje moją skromną osobę. Prawdopodobnie należę do grona jednych ze starszych użytkowników tego forum. Tak przynajmniej wnioskuję po niektórych wpisach, choć w żadnym razie nie chcę wchodzić w razgawory na temat wieku filmożerców. Na marginesie. Wcześniej padło pytanie dotyczące tego co serwisował człowiek, o którym wspomniałem. Hmm, np. jakiegoś Pioneera za 8000 zł., bo padł w nim laser... Kirek, jako kolejna osoba potwierdza moje obawy dotyczące trwałości współczesnego sprzętu. Cały czas odczuwam wątpliwości: przepłacać, czy nie? RE: misfit - kolekcja - Sokal - 01-10-2017 (30-09-2017, 07:17)Kirek napisał(a): W temacie niezawodności odtwarzaczy to ja mogę dodać historię na minus. Mój Panasonic DMP-BDT500 odmówił posłuszeństwa po dwóch latach użytkowania. Do wymiany poszedł cały układ optyczny co kosztowało prawie 1/3 nowego. W każdym razie zdecydowałem się na naprawę i obecnie mija kolejne 2 lata użytkowania. Mam nadzieję, że tym razem pochodzi trochę dłużej.Mialem to samo z modelem 460 ![]() Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka RE: misfit - kolekcja - misfit - 06-01-2018 Mijają kolejne trzy miesiące od ostatniej aktualizacji więc wypadałoby w końcu nadrobić zaległości... ![]() ![]() Contratiempo z Hiszpanii (polecam obejrzeć jak ktoś nie widział, jest jeszcze na Netfliksie) podobnie jak Dark Passage, czyli ostatni brakujący film Bogart & Bacall w mojej kolekcji na BD. I Origins z USA czyli kolejny po Another Earth, Sound of My Voice i The East film z panią z mojego avatara. Miałem kupować wydanie niemieckie bo na papierze ma wyższy bitrate dla obrazu i są tam jakieś dodatki, których brak w wydaniu amerykańskim, ale na szczęście caps-a-holic na czas przestrzegł mnie przed zrobieniem tego błędu (m.in. przeraźliwy aliasing). ![]() Słynne na cały świat steele Studia TOR + Przypadek w amarayu.![]() Miałem nie kupować Arrival na UHD, ale Geoff mnie przekonał, że jednak jest sens ku temu. No i faktycznie jest ogólnie nieco lepiej względem BD, głównie jeśli chodzi o kolorki i czernie nie straszą aż tak szarościami. Powyższy francuski pakiecik Arrival, Life i Passengers zawiera polską wersję językową na płytach UHD (Life - tylko lektor). Bourne'y z kolei na UHD w ogóle miałem sobie odpuścić bo Bourne Identity, na którym mi najbardziej zależało jeśli chodzi o upgrade z BD, to ponoć kaszana, ale cena czyni cuda (28 EUR za całość, poza tym wszystko z pl wersją na płytach UHD) i zdecydowałem się sam przekonać jak to jest... Jednak po otwarciu paczuszki w środku pojawiła się taka niespodzianka: ![]() Czyli wszelkie siły, włącznie z tymi nadprzyrodzonymi, komunikują mi abym jednak dał sobie siana z tym Bourne Identity ![]() Ale nie ma tego złego - po sprzedaży zdublowanego Bourne Legacy i po otrzymaniu od zavvi rekompensaty wyszło ogólnie prawie na 0. A Bourne Identity zadowolę się już wcześniej posiadanym wydaniem BD. ![]() Wydania hiszpańskie wyrwane po taniości z okazji Black Friday. Wszystkie filmy powinny posiadać pl wersje zarówno na UHD jak i dołączonym BD, ale w przypadku Labiryntu tak nie jest - Sony Hiszpanom (i przy okazji mi) zrobił psikusa i w rzeczywistości w środku znajduje się płyta BD ze starego wydania, a nie remaster, co oznacza brak m.in. nowych dodatków w tymże wydaniu. ![]() Starship Troopers z USA. Ludziska nie kłamią - kolejne świetne wydanie UHD od Sony. Porównanie do płyty BD to jak niebo a ziemia. Pierwszy sezon Westworld z Niemiec - również jest pl wersja na płytach UHD oraz BD. Jako, że na płytach UHD są te same dodatki to długo się nie zastanawiałem i wystawiłem płyty BD na sprzedaż. W końcowym rozrachunku wyszło prawie na zero - i jak tu nie lubić tych wydań UHD ? ![]() Unforgiven z Francji - posiada pl wersję na płycie UHD oraz BD (remaster). Również w tym przypadku płytę BD już odsprzedałem. Kilka filmów jeszcze wpadło mi pod koniec grudnia, ale je sfotografuję pod koniec miesiąca gdy mam nadzieję dojdzie reszta zaległości. RE: misfit - kolekcja - Mateusz - 06-01-2018 Świetny update. Miałeś okazję porównać obraz BD i UHD w Westworld? Zastanawiałem się nad zakupem tej puszki, ale ostatecznie odpuściłem. RE: misfit - kolekcja - misfit - 06-01-2018 Całość przypomnę sobie zaraz przed następnym sezonem, tak jak to mam w zwyczaju, ale tak zerknąłem pobieżnie na pierwszy odcinek i obraz jest poprawny (do Gry o Tron startu nie ma ) - oczywiście względem emisji TV (HBO na nc+) to jest niebo a ziemia bo 35mm i 4-5 Mb/s to prawie zawsze jest FAIL. W stosunku do BD powiedziałbym, że pierwsze co się rzuca w oczy to nieco inne kolorki. Obraz na UHD jest trochę cieplejszy, coś a'la zmiana temperatury barwowej z 6500K do 6000K - jednym ta zmiana podejdzie do gustu, innym nie.Serial otrzymał 2K DI więc specjalnie przyrostu detali na UHD nie widać, HDR też powiedziałbym, że jest bardzo subtelny - w jednym z wywiadów Paul Cameron mówił, że robili testy ze skanem 4K i były problemy z ziarnem w HDR. Widać natomiast gdzieniegdzie lepszą kompresję na UHD, głównie jeśli chodzi o ciemne partie obrazu i ogólnie przejścia tonalne. No i na UHD jest Atmos, ale jeszcze nie porównywałem jakie są ewentualne różnice w dźwięku względem DTS-HD MA 5.1 z BD. |