Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mr.Hankey - 26-11-2019

Jeśli nie katujesz kanałów informacyjnych, albo nie grasz non stop w jeden tytuł, to nie bardzo jest się nad czym zastanawiać. C9 da Ci lepszy obraz w każdym elemencie, szkoda jedynie tych 10 cali, ale osobiście wolałbym mniejszy ale jednak zdecydowanie lepszy TV. Jaka odległość od ekranu?

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - malin1976 - 26-11-2019

Jak masz za duży pokój np pięć na pięć metrów to postaw telewizor na środku na dywanie a jeśli to niemożliwe bo często odkurzasz to chociaż daj telewizor normalnie na ścianę a kanapę daj na środek tak aby mieć 2 metry odległości tv od kanapy bo tak mówią wszelkie tabele odległości .

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Pablosss - 27-11-2019

(26-11-2019, 22:11)Mr.Hankey napisał(a):  Jeśli nie katujesz kanałów informacyjnych, albo nie grasz non stop w jeden tytuł, to nie bardzo jest się nad czym zastanawiać. C9 da Ci lepszy obraz w każdym elemencie, szkoda jedynie tych 10 cali, ale osobiście wolałbym mniejszy ale jednak zdecydowanie lepszy TV. Jaka odległość od ekranu?

No właśnie mam 2 z kawałkiem.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Uatu_TheWatcher - 04-12-2019

Dwie do trzech stron w tym dziale forum wyżej, pisałem o ustawieniach mojego telewizora OLED 65 cali, model: LG E8. Wspominałem również o moich eksperymentach z ,,osobistą" kalibracją obrazu przy tym modelu, która niestety nie była przemyślana, co powoduje, że skorzystanie z usług profesjonalnej kalibracji matrycy odbiornika TV od "skalibrujtv" będzie kwestią czasu: góra do 2 lub 3 miesięcy od teraz, po Świętach Bożego Narodzenia. Pomijając te moje preferowane wybory wyświetlanego obrazu - liczne ustawienia itp. - chciałem się Was zapytać forumowicze, jakie byłyby najlepsze, najbardziej optymalne ustawienia wyświetlanego obrazu na LG OLED E8 65 podczas oglądania filmu "Matrix" w jakości 4K, emitowanego z płyty UHD na odtwarzaczu Blu-Ray 4K? Oryginalnie "Matrix" zanurzony jest w lekko zielonkawym filtrze obrazu, dlatego nie wiem, jak ustawić telewizor pod ten film, aby uzyskać taki efekt, jaki pierwotnie przekazywali nam twórcy tego filmu.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - djgromo - 04-12-2019

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/e8-oled/settings

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Gieferg - 04-12-2019

Cytat:Oryginalnie "Matrix" zanurzony jest w lekko zielonkawym filtrze obrazu

Oryginalnie nie jest.
Zielenina była tylko na Blu-ray i reedycji DVD, celem upodobnienia filmu do sequeli. Na UHD z tego zrezygnowano.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Uatu_TheWatcher - 11-12-2019

"Matrix" w wersji 4K, puszczany na odtwarzaczu Sony UBP - X500, został przeze mnie obejrzany, i to dobre kilka dni temu. Zachowałem normalny, standardowy format obrazu, z paskami czerni u dołu i góry ekranu, mimo iż nie lubię takiego sposobu wyświetlania filmu, dla samej jakości dzieła; zdecydowanie wolę, gdy kadr zajmuje cały ekran z oddanymi proporcjami obrazu. Więcej wyświetlanego materiału na LG OLED E8 65, to lepszy odbiór filmu - przynajmniej jak dla mnie, na tym telewizorze. "Matrix", fakt, nie był ,,zielonym" filmem; cały film, sprawiał wrażenie celowo niedoświetlonego, a w sekwencjach miejskich chyba aż nadto oświetlonego, ale niczym przez jakieś zmatowione światło. Razem pogłębiało to wrażenie, że film jest ,,nierzeczywisty", jak sama idea Matrixa. Dzieło Wachowskich w formacie filmu 4K prezentowało się cudownie!

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mateusz - 30-12-2019

OLED w 48 calach od LG w przyszłym roku.

http://filmozercy.com/wpis/znamy-nazwe-linii-telewizorow-lg-oled-4k-i-8k-na-2020-rok-bedzie-model-48-cali

RE: Hobbit & Władca pierścieni (seria) - Kris - 10-01-2020

OLED masakruje plazmę, ale zwykły LED już niekoniecznie ;-)
Jak będę zmieniał swego panasa, to raczej tylko na OLED.

RE: Hobbit & Władca pierścieni (seria) - MrEcuador - 10-01-2020

Uuu widzę że pełna "kultura" Confused

Ja się "nie spuszczam" jak to napisałeś nad moim Kuro.. po prostu jestem bardzo zadowolony

Kupiłem go za ułamek ceny z dnia premiery (wtedy kosztował 3300 funtów) i trafiłem na wersję produkowaną w Japonii

Ja nie widzę spadku czerni nawet po 12 latach

Po kalibracji będe miał wyniki to chętnie sie podziele - ale to na wiosne dopiero

To co zdecydowało że wymieniłem nowszy na starszy to czerń i głębia obrazu jakiej nie widziałem na żadnym ekranie - idealnie to widać w senach górskich w filmie Planeta Ziemia 2

Ten sam film widziałem w Euro Rtv na jakimś drogim oledzie Sony.. po powrocie do domu wrzuciłem płytkę odpaliłem odcinek dżungle i nie widziałem 10 krotnej różnicy

Jedyny Oled jaki by mnie interesował to Panasonic FZ950 - przy rozdzielczości 4K i odległości z jakiej oglądam filmy 2,5 m - to musiał bym wydać 11.000 zł na 65 cali
Jak kogoś stać na taki ekran to tylko pogratulować i się cieszyć Smile

Mnie nie było dlatego wybrałem ten

Wiem że za 1500 zł kupisz szrota z mnóstwem niepotrzebnych bajerów a nie ekran do oglądania filmów

Wątpię żeby oled za 4-5 tys był lepszy od tego pionka

Wiem też że większość ludzi nie stać na sprzęty z górnej półki dlatego to napisałem a nie żeby się chwalić - ja nie z tych

Sprzęt sprzed dekady jest aż tak zły ?

Ciekawe dlaczego jest taka moda na vintage w audio ?

Przykład: wzmacniacz zintegrowany Luxman L410/L430 vs nowe do 2-3 tys.

Kolumny, gramofony z lat 80-90 - to samo

Dziś już nie stosują takich dobrych podzespołów jak wtedy

Te sprzęty przeżyją nie jeden nowy Smile

Miłego dnia bez zbędnych emocji Smile