Filmozercy.com | Forum
misfit - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja)

RE: misfit - kolekcja - misfit - 30-09-2025

Graty. Skądś to znam, niecały miesiąc temu wspominałem o podobnym przypadku, także z Amazon UK. Tylko, że mi się nie chciało anulować zamówienia na filmy WAC i zamawiać ponownie, bo zamawiałem w promce, która się skończyła i jeszcze był w użyciu kodzik -£5, więc musiałem odczekać cały okres prawie trzech miesięcy, mimo, że wcześniej filmy nieraz były u nich dostępne dużo wcześniej Smile
Ogólnie z każdym rokiem Amazon coraz bardziej schodzi na psy.

Tak w ogóle jakbyście trafili na jakąś fajną cenę HDD 30TB, bądź w ostateczności 24TB to dajcie znaka. Jednak mam zamiar dodawać/poprawiać DV dla większości moich UHD, a wolnego miejsca już prawie nie ma Big Grin

RE: misfit - kolekcja - Kirek - 02-10-2025

(20-09-2025, 10:31)misfit napisał(a):  w przypadku Nosferatu mam przekonanie graniczące z pewnością, że Second Sight (lub ew. Arrow) otrzyma na niego licencję. Ale to pewnie nie wcześniej niż za kilka lat, więc niewykluczone, że do tego czasu wymięknę i kupię dotychczasowe UHD.
A z tych dotychczasowych masz rozeznanie których unikać albo na które polować czy to obojętne?

RE: misfit - kolekcja - misfit - 02-10-2025

Na wykresach bitrate tak to wygląda:
https://slow.pics/c/MnWq5Eq6

Jak widać jest nieco inne kodowanie obrazu pomiędzy wydaniem amerykańskim, a europejskimi, ale wątpię aby w praktyce robiło to jakąkolwiek różnicę. Mogę sprawdzić jak chcesz, ale to w przyszłym tygodniu...
Różnica w czasie (6 sek) wynika z tego, że w wydaniach europejskich jest na początku dodatkowa plansza:

[Obrazek: sQvG1dUm.png]

Poza tym w obu wydaniach w scenach nieanglojęzycznych wklejone są angielskie napisy.

Skoro jesteśmy przy Nosferatu - coś słyszałem w internetach, że jest spora afera z wersją Herzoga, która wyszła niedawno na UHD od BFI. DNR, posądzenia o AI (co byłoby tym bardziej śmieszne po przeczytaniu tego artykułu) i takie tam, ale nie znam szczegółów - za jakiś czas się dowiem, ale poczekam z porównaniami aż wyjdzie edycja od Shout, która ponoć ma być z innego remastera.

RE: misfit - kolekcja - Kirek - 02-10-2025

Dzięki za odpowiedź. Coś sobie ubzdurałem, że ten film był wydawany przez lokalnych wydawców i może być kilka różnych jakościowo wersji Smile

RE: misfit - kolekcja - misfit - 15-10-2025

Coś tam doszło w ciągu ostatniego miesiąca:

[Obrazek: YCvgdpo.jpeg][Obrazek: dN9MevN.jpeg][Obrazek: V8RIyNZ.jpeg][Obrazek: 0KZChow.jpeg]

Z lewej strony Jacob's Ladder z UK od SC, ale widzę, że tą samą płytę dostali też Niemcy i Francuzi. Kilka razy byłem bliski zakupu niemieckiego BD od Koch Media, ale z różnych powodów się to nie stało - i całe szczęście, gdyż nowy remaster ma obrazek o kilka klas lepszy od starszych BD.
A jak z kodowaniem od SC? Zapytajcie mnie za kilka dni gdy obejrzę całość, na razie mogę napisać, że jest BD66 i po wykresie bitrate oraz faktem, że jest to DV FEL, a nie MEL, wygląda mi to na francuską robotę. Pod względem dodatków dość biednie, jest tylko nowy 28 minutowy dodatek "On the Rungs of... Jacob's Ladder, który znajduje się zarówno na płycie UHD, jak i dołączonym zremasterowanym BD.

Amadeusz - na płycie UHD tylko wersja kinowa, do wersji reżyserskiej już się chyba nie przyznają gdyż nawet nigdzie nie ma wydania UHD  z dołączonym BD z tą wersją Smile Ostatnimi czasy Warner mnie zawodzi ze swoimi remasterami, a to ze zbytnio odziarnionym obrazem i/lub miejscami dziwną korekcją barwną, ale w tym przypadku ogólnie nie mam większych zastrzeżeń, pewnie dlatego, że za remastera nie odpowiadają ludzie Warnera lecz Academy Film Archive & Paul Zaentz. Lot nad kukułczym gniazdem też remasterowała ta ekipa, jest więc spora szansa, że zdecyduję się na upgrade z BD... Wink

Erin Brockovich z Hiszpanii, jeszcze kupiony w cenie sprzed obniżek, czyli za 22 EUR. Mówi się trudno Smile Transfer od Sony. Wydanie amerykańskie od Universal ma ciut lepsze kodowanie, ale przy moim szczęściu pewnie dostałbym płytę potraktowaną przez meksykańskiego Edwarda nożycorękiego, więc wolałem nie ryzykować.

Der Hauptmann z Niemiec - czy warto dopłacić do UHD? Warto, HDR robi różnicę, a wyższa rozdziałka też nieraz w praktyce daje wyraźnie lepszą szczegółowość obrazu.

RE: misfit - kolekcja - Bender - 15-10-2025

Ech no i musze kupić Amadeusa, bo mam tylko rezyserską. :|

A nie wiesz moze czy ta niemiecka nie ma jakiś wymuszonych napisó czy coś? Bo w sumie sporo tańsza

RE: misfit - kolekcja - pred895 - 15-10-2025

Mi też przyszła dziś Drabina. Seans wieczorem, tak więc dam znać co i jak Smile
PS. tradycyjnie wysłali to w papierze, ale steel dotarł w idealnym stanie.

RE: misfit - kolekcja - misfit - 15-10-2025

U mnie tradycyjnie steelbook poobijany, więc ewentualnie mam powód do zwrotu gdyby się okazało, że kodowanie obrazu nie przejdzie mojej kontroli jakości Big Grin
Ale na projektorze raczej będziesz w pełni zadowolony...

Bender - pytasz o Amadeusza? Wszędzie jest ta sama zawartość płyty.

RE: misfit - kolekcja - piti198 - 15-10-2025

Zrobiłem sobie niedawno seans "Drabiny..." w ramach przypomnienia i szczerze mnie ten film nie zachwycił. Scenariusz oparty na starych, oklepanych schematach. Także ja nie będę go kupował na 4K.
Co to jest "Der Hauptmann"? Nie znam tego filmu.

RE: misfit - kolekcja - pred895 - 15-10-2025

(15-10-2025, 16:35)piti198 napisał(a):  Co to jest "Der Hauptmann"? Nie znam tego filmu.

Mocna poje... rzecz. Sadystyczne wojenne gówno polecam Smile