Filmozercy.com | Forum
misfit - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja)

misfit - kolekcja - RylandGrace - 15-10-2025

No i Mnie namówiłeś. Zastanawiałem się nad kupnem od dłuższego czasu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: misfit - kolekcja - misfit - 27-11-2025

Dobra, trzeba coś wrzucić bo zaraz się nie wygrzebię...

[Obrazek: 5Jddb64.jpeg][Obrazek: CK0DlIV.jpeg][Obrazek: 8lqaeRv.jpeg][Obrazek: 8KSgG98.jpeg]

Barry Lyndon - dzięki dla preda za info o chwilowej obniżce u Włochów, bo od Francuzów bym sobie pewnie jeszcze długo czekał na swoją sztukę. Najważniejsze info - jestem w 95% zadowolony z obrazu, a jak na mnie to dużo Big Grin Więcej napiszę wkrótce w odpowiednim temacie.

M:I - ostatnie dwie części niezbyt mi podeszły scenariuszowo, no i wiadomo, w trakcie oglądania należy wyłączyć myślenie, ale mam sentyment do Tomka i tej serii, więc... Smile Tyle dobrego, że kupione za 1/3 tego co sobie życzy Galapagos.

Lot nad kukułczym gniazdem - a tutaj dałem zarobić polskiemu dystrybutorowi, a co tam niech stracę. Muszę jednak pochwalić Galapagos, że mam już od nich co nieco steelbooków i jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się aby przyszły z jakimiś defektami, czyli zupełne przeciwieństwo Amazonów czy dvdmax. Co do transferu - bardzo dobry remaster, który pod każdym względem jest lepszy od BD z 2010 roku,  oczywiście najbardziej ucieszyła mnie poprawa w wyglądzie ziarna i Warnerowi nawet udało się niczego specjalnie nie zepsuć kodowaniem w tej kwestii, nie licząc dodatków, które zostały tragicznie potraktowane praktycznie na każdym polu. Szczęśliwie jest dołączone BD i to z niego można obejrzeć dodatki, przynajmniej te które się powtarzają i do tego z polskimi napisami, których na UHD z kolei nie ma.

Outland - remaster robiony przez ludzi od Arrow i wszystko jasne. Kodowanie nie od FiM, lecz od The Engine House, ale to też osoby dobrze znające się na swoim fachu i nie mam praktycznie żadnych uwag. Chwilo, trwaj jak najdłużej...

[Obrazek: Xp4CW5X.jpeg][Obrazek: l0GqnHP.jpeg][Obrazek: a3XpuZt.jpeg][Obrazek: FxOMaAn.jpeg]

Lew w zimie - można brać śmiało od SC, nie ma żadnych istotnych jaj z kodowaniem.

Substancja - zastanawiające są duże różnice w kolorystyce pomiędzy BD, a UHD i biorę pod uwagę, że z przestrzenią kolorów coś tutaj mogło być namieszane (nie byłby to pierwszy raz w przypadku tego dystrybutora), ale na UHD w innych krajach jest podobnie, więc sam już nie wiem...

Harmonie Werckmeistera, czyli całkiem ciekawy i świetnie nakręcony film od naszych węgierskich bratanków. Tym razem od Curzona obraz w SDR, czyli wyjątkowo tak samo jak u Criteriona Smile

Mistrz kierownicy ucieka faktycznie tylko z płytą UHD, ale to żadna strata gdyż są na niej wszystkie dodatki z BD.

RE: misfit - kolekcja - HAL 9000 - 28-11-2025

Outland  Heart

Mistrz kierownicy miał ładne ciepłe kolorki, z tego co pamiętam, zwłaszcza brązy i zielenie przypadły mi do gustu - była tam jakaś scena w lesie  Tongue

RE: misfit - kolekcja - misfit - 28-11-2025

Właśnie przygotowuję się do oglądania Mistrza kierownicy - jest już dorobione DV, pozostało jeszcze znaleźć ścieżkę Mono. Czyli jednak płyta BD by się przydała Big Grin

Oglądałem UHD chyba ponad 4 lata temu i niewiele już z niego pamiętam, poza tym, że podobał mi się remaster. A przypomniałem sobie o filmie po seansie Konwoju.

EDIT: Zapomniałem jeszcze wspomnieć, że dostałem od Second Sight płytę Nice Guys z poprawioną synchronizacją w Atmosie.

[Obrazek: wXrFlGEm.jpeg]

Jeśli też chcecie, należy wysłać maila z prośbą i dowodem zakupu na enquiries@secondsightfilms.co.uk. Pozytywne rozpatrzenie sprawy u mnie wiązało się z tym, że przy odbiorze musiałem uiścić haracz 11,50 dla PP Wink

RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 28-11-2025

No to dobrze wiedzieć, że kolejna płyta spartolona. Rozumiem, że tak jest we wszystkich, czy już w międzyczasie wrzucili poprawione?

RE: misfit - kolekcja - misfit - 28-11-2025

Nie wiem, ja zamawiałem w pre-orderze. I też nie bardzo widzę jakiekolwiek różnice po nadruku na płytach, aby można było łatwo rozpoznać jaką ma się płytę.
Na komputerowym napędzie UHD jednak od razu widać co i jak po dacie utworzenia plików.
Spartolona płyta = 2025-04-23
Poprawiona płyta = 2025-07-29

Błąd synchronizacji jest na poziomie 100ms i dotyczy tylko Atmosa, na DTS-HD MA 5.1 jest ok pod tym względem. Biorąc pod uwagę, że trzeba zapłacić haracz, niech każdy sam sobie zdecyduje czy dla niego ma to sens.