Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - lis22 - 01-06-2021

Czyli trzeba mieć dekoder a biorąc ten C+ przez internet tego TVP 4K nie będzie?
Ja posiadam kablówkę z Telpol i jedyny program nadający w 4K to Ileven Sport 4K i nic więcej, nie wiem, czy mają w ofercie TVP 4K. Sprawdziłem i nie ma tego w ofercie kablówki.

RE: Format 4K/Ultra HD - piti198 - 01-06-2021

Z tego co tu inni napisali wcześniej to będzie za darmo w naziemnej tv cyfrowej.
Wychodzi na to, że mój tv wspiera ten HEVC, tylko musiałem szukać tego na brytyjskiej stronie LG, bo na polskiej jest brak info na ten temat.

RE: Format 4K/Ultra HD - lis22 - 03-06-2021

Jeszcze raz poruszę ten problem:
Po zakupie amplitunera Denon AVR-X1600H i po podłączeniu doń odtwarzacza UHDBD Samsunga ( pierwszy model na rynku ) a amplitunera do tv Sony Bravia XE93 poprzez HDMI 2.0 do złącza HDMI3 / ARC podczas oglądania filmów, nie ważne, czy z nośnika Blu-Ray czy 4K UHDBD mam ciągle pojawiający się u góry ekranu pasek informacyjny z tv: tv: HDMI3 / ARC 3840 × 2160p po lewej i aktualna godzina po prawej stronie ekranu. Ten pasek potrafi pojawiać się ze dwa razy na minutę, co odbiera przyjemność z oglądania filmu, czy to oznacza, ze jest jakiś problem podłączeniowy pomiędzy tv a amplitunerem? Wszystkie sprzęty ( odtwarzacz 4K UHDBD, PS5 i Xbox Series X ) są podłączone do amplitunera poprzez HDMI 2.0, tylko Nintendo Switch jest na zwykłym HDMI ale tam jest 720p skalowane przez tv, amplituner do tv też jest podłaczony poprzez HDMI 2.0.

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 03-06-2021

Wyłącz ARC w amplitunerze i po problemie Smile hehe

RE: Format 4K/Ultra HD - lis22 - 03-06-2021

Tzn?
Wtedy chyba nie będzie w ogóle obrazu, bo wszystko jest podłączone do amplitunera a amplituner do tv przez HDMI ARC i inaczej się nie da. Jeśli coś piszę nie tak to mnie poprawcie Wink
Gdy odtwarzacz był podpięty bezpośrednio do tv problemu nie było ale wtedy nie będzie dźwięku 5.1 z amplitunera.

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 03-06-2021

Arc jest od dźwięku nie od obrazu, gdy dźwięk pochodzi z tv lub źródeł do niego podpiętych.
Masz google możesz swoją wiedzę zweryfikować w minutę.

Audio return channel = arc

RE: Format 4K/Ultra HD - djgromo - 03-06-2021

Jeśli ten pasek pojawia się tylko przy oglądaniu filmów na odtwarzaczu, a nie pojawia się podczas grania na konsolach to problem musi być gdzieś w sofcie/połączeniu pomiędzy odtwarzaczem i amplitunerem. Zacznij od updatu oprogramowania odtwarzacza i amplitunera, przy amplitunerze może to zająć ok 30 min. Potem spróbowałbym reset tych urządzeń do ustawień fabrycznych i na koniec posprawdzać czy w samym odtwarzaczu w ustawieniach wyjścia dźwięku można coś pozmieniać. Wstępnie obstawiam, że chodzi o opcję żeby zrzucić na amplituner dekodowanie dźwięku, żeby nie odbywało się to samo na poziomie odtwarzacza. Możesz też posprawdzać czy dla wszystkich urządzeń w ciągu (odtwarzacz, amplituner, TV) dla tych portów HDMI masz włączone zaawansowane funkcje HDMI, u różnych producentów różnie się to nazywa.

Możesz jeszcze spróbować podmienić kable HDMI i użyć tych od xboxa i ps5 żeby połączyć nimi odtwarzacz z amplitunerem i amplituner z tv. Słabej jakości kable mogą mieć problem z utrzymaniem połączenia, tylko na ogół by się to objawiało brakiem sygnału lub zgliczowaniem obrazu (coś jak śnieg na całym ekranie).

RE: Format 4K/Ultra HD - lis22 - 04-06-2021

Zaawansowane dałem ogólnie w amplitunerze bo wcześniej nie było 4K i HDR a teraz jest. W odtwarzaczu zmieniłem dźwięk na kino domowe:

wyjście cyfrowe PCM
próbkowanie PCM włączone
dynamiczna kontrola zakresu auto
downmixing mode zgodne z trybem dźwięku przestrzennego ( można wybrać stereo )
tryb DTS Neo;6 włączony
synchronizacja dźwięku 0 ms

Aktualizacji dla obu sprzętów obecnie nie ma, amplituner od razu się zaktualizował. Pasek informacyjny z tv wyskakuje nie tylko podczas oglądania filmów ale także w menu odtwarzacza UHDBD, choć z mniejszą częstotliwością.

RE: Format 4K/Ultra HD - djgromo - 04-06-2021

Spróbuj zmienić Digital Output Selection z PCM na Bitstream (uncompressed).

[Obrazek: H2rxtxN.png]

RE: Format 4K/Ultra HD - lis22 - 05-06-2021

Czy znaczenie ma w jakie wyjście w amplitunerze podłączyłem odtwarzacz?
Tam niby każde jest podpisane i odtwarzacz BD ma swoje, podobnie jak konsola ale konsole mam trzy, wiec i tak nie mogłem postępować zgodnie z sugestiami producenta Wink Wszystkie sprzęty podłączyłem w pierwsze lepsze wolne HDMI.