![]() |
|
Cyberlink PowerDVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Cyberlink PowerDVD (/watek-cyberlink-powerdvd) |
Cyberlink PowerDVD - misfit - 26-02-2017 Cichaczem na serwerach Cyberlinka pojawił się PowerDVD 17 z obsługą UHD Blu-ray, na razie w wersji bez triala, dla subskrybentów edycji Live. Wymagania takie kozackie jak zapowiadano, czyli dla UHD Blu-ray trzeba składać praktycznie nowego kompa na bazie architektury Kaby Lake i z płytą główną koniecznie z obsługą SGX. Na stronie Cyberlinka pojawił się też Advisor UHD więc w łatwy sposób można sobie sprawdzić czy nasz sprzęt jest gotowy do odtwarzania UHD BD. ![]() Słabo to u mnie póki co wygląda, ale o tym wiedziałem ![]() Niedrogi napęd LG BH16NS55, który widzi zawartość UHD BD nie jest supportowany w PowerDVD przynajmniej wg. tego Advisora - wymagany jest oficjalny napęd UHD, czyli póki co Pioneer BDR-S11J-BK oraz BDR-S11J-X, które na razie dostępne są tylko w Japonii. Cena tego tańszego modelu w przeliczeniu na złotówki wynosi ~800 zł, jest też takm dołączona specjalna wersja PowerDVD 14 z obsługą płyt UHD BD. Bardzo ciekawe są też możliwe błędy na jakie możemy się natknąć w nowym PowerDVD. Często spotykane słowo to online activation, a poniżej inne ciekawe kwiatki: Cytat:Error code 21206, 21302, 21312, 21403: Czyli teoretycznie rzecz biorąc dostawcy treści mają możliwość nałożenia blokady na nasz napęd czy nawet cały komputer. Czas chyba zbierać kasę na Oppo... :E RE: Cyberlink PowerDVD - Wolfman - 26-02-2017 Masz jeszcze gorszy wynik niż ja. Z tym oppo to będzie tylko zabawa z przesuwem napisów i z pewnością taniej to wyjdzie niż zakup nowego kompa. Nic dziwnego, że nie ma uhatków w 3D. To by dopiero pobierało mocy zapewne. Po premierze Avatar 2,3,4 to kto wie
RE: Cyberlink PowerDVD - misfit - 27-02-2017 Te wymagania są głównie podyktowane ekstremalnymi zabezpieczeniami sprzętowymi mającymi zapobiec złamaniu nowego formatu - gdyby nie to, to wystarczyłoby dokupienie do posiadanego komputera karty graficznej z HDMI 2.0a i HDCP 2.2, która bez problemu poradziłaby sobie z 2160/60p HEVC + HDR (koszt 400-500 zł) + dowolny napęd, który czyta BD-66 i BD-100. No, ale wybrali jak wybrali czyli de facto uśmiercili UHD Blu-ray'a na komputerach. RE: Cyberlink PowerDVD - Wolfman - 27-02-2017 Od zarania wieków wszystkie zabezpieczenia szkodziły tylko konsumentowi. Niczego się nie nauczyli przez lata. Dostałem lata świetlne temu Kajko i kokosza na Amigę jak byłem mały w oryginale. Siedziałem i ślęczałem nad szukanie kodów we Flashback i Cytadela, a koledzy już grali sobie spokojnie w piraty bez potrzeby męczenia się z czarnymi karteczkami i przekopywaniem instrukcji
RE: Cyberlink PowerDVD - wojo134 - 28-02-2017 E tam, w niedługim czasie jak na UHD będzie wydawane więcej filmów pewnie wyjdą nowe wersje anydvd czy dvdfab passkey które obejdą te zabezpieczenia i powerdvd będzie śmigał z płytami UHD
RE: Cyberlink PowerDVD - misfit - 14-04-2017 Może kiedyś... raczej w odległej przyszłości i na pewno nie w wykonaniu DVDFaba, który ogłosił, że nawet nie będzie próbował dobrać się do AACS 2.0. EDIT: I z kronikarskiego obowiązku - PowerDVD 17 jest już oficjalnie w sprzedaży. Niestety wersja trial ma zablokowaną możliwość odtwarzania płyt UHD BD więc przetestowanie jej pod tym kątem jest niemożliwe. Osobiście nie mam zamiaru wymiany płyty głównej i procesora w najbliższych latach więc ode mnie kasy nie zobaczą, chyba, ze z czasem wymagania sprzętowe zostaną poluzowane lub gdy anyDVD lub ktoś inny poradzi sobie z zabezpieczeniami - ale w to wątpię, ze nastąpi w bliższej przyszłości. RE: Cyberlink PowerDVD - Wolfman - 28-04-2017 Z innej beczki. Dla mających wiecznie problemy z winda 10 i cyberlinkiem. Ten filmik + ponowna instalacja pomaga. Dlaczego to się sypie i to dość często to nie mam pojęcia https://www.youtube.com/watch?v=aPX3f90Iqu0 RE: Cyberlink PowerDVD - Mefisto - 20-07-2017 OK, nie wiem o co chodzi, ale może ktoś ma pomysł. Okazjonalnie odtwarzam na tym gównie blu-sraje - i piszę to celowo tak, bo o ile PowerDVD z dvd nigdy problemów nie miał, tak z BD to czasem taka loteria. Enyłej, dotychczas przy pomocy śp. Blu-ray Region Tray Tool (którego nie mogę znaleźć, google zresztą pokazuje, że w pewnym momencie, przy którejś z kolei wersji PDVD się zaczął sam gubić) nie było większych problemów, okazjonalnie pomagało też usuwanie wiadomych plików, które odpowiadają za ilość zmian regionu w playerze. Niby warte wzmianki powinno być to, że jakiś rok temu zmieniłem sam napęd, bo stary zaczął się krzaczyć, ale i z nowym nie miałem problemów. Do dziś. Teraz wrzucam płytę - nieważne czy z pomocą AnyDVD (który swoją drogą jest o kant dupy potłuc jeśli idzie o blu), czy jakichkoleik innych programów (DVDFab Passkey 9 / Blu-ray Ripper) - i bez problemu ją ładuje, ale po osiągnięciu 99% nic się nie dzieje. Tak jakby ładował krążek, ale z jakichś przyczyn go nie odtwarzał. I to niezależnie od regionu wrzuconego filmu i przestawienia regionu w ustawieniach odtwarzacza. Po prostu WTF? Myślicie, że to wina napędu (co nie miałoby sensu, skoro samą płytę rozpoznaje i ładuje bez problemu), czy o co chodzi? Aha, wersję mam 12.0.5522.55 i nigdy nie bylo dodatkowych errorów - aktualizacji brak w menu, tylko do wersji płatnej RE: Cyberlink PowerDVD - misfit - 20-07-2017 Wklej zawartość Ustawienia -> Informacje z Passkey po załadowaniu płyty do napędu. Jaki system ? Sprawdzałeś co się dzieje na nowszej wersji PowerDVD i/lub w innym playerze ? RE: Cyberlink PowerDVD - Mefisto - 20-07-2017 Win 7 nie używam innego playera, bo, jak pisałem, rzadko odtwarzam blu na kompie, z kolei nowszą wersję musiałbym na nowo ściągać i hakować albo kupować, co nie bardzo mi się uśmiecha. Poza tym płyty, które wrzucam nie są jakimiś super nowymi wydaniami, z którymi wiązałby się problem przestarzałego softa. Info for drive [G:\] (DVDFab Passkey 9.2.1.0) Vendor: HL-DT-ST, Product: BDDVDRW GBC-H20N Revision: 1.00, Vendor specific: O Drive region: 2 (RPC II), changes left: 4(user) / 4(vendor) AACS v1, AGIDs: 1, revocation level: MKBv57+ Support: BUS_ENCRYPTION=NO BN_GENERATION=YES Disc media: Blu-ray (BDMV) Volume name: THE_ISLAND_AC Region Code is removed. (Region A, Region Mask 'A ') AACS protection (AACSLA) is removed. (MKBv19) BD+ protection not found. BluPath: full disc copy/play is supported. Main playlist: 00800.mpls |