Filmozercy.com | Forum
Sztuka teatralna "Mulholland Drive" - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie)
+--- Wątek: Sztuka teatralna "Mulholland Drive" (/watek-sztuka-teatralna-mulholland-drive)

Sztuka teatralna "Mulholland Drive" - Kirek - 16-03-2018

[Obrazek: mulholland_drv2_v2_net.jpg]

Film ,,Mullholand Drive” zanurza nas w pogmatwanym, intrygującym, pełnym tajemnic i erotyzmu świecie. Kolejne obrazy zabierają nas w niepokojącą i wciągającą podróż po tajemnicach kobiecej duszy oraz świecie zdominowanym przez pieniądze i pragnienie kariery.  Poznajemy siłę fascynacji teatrem i aktorstwem. Konfrontujemy się z prawdą i kłamstwem, iluzją i rzeczywistością oraz zatracamy granicę pomiędzy tymi pojęciami. Lynch wciąga nas w intymny świat swoich bohaterów. Zainspirowani tym procesem chcemy w Teatrze Horzycy wprowadzić widzów w zakamarki teatru, które na co dzień często ukryte są przed ich spojrzeniem.  Sceny spektaklu będą odbywały się w kameralnych przestrzeniach, w kulisach, w salach prób, na korytarzach teatru. Do projektu zaprosiliśmy troje młodych  reżyserów filmowych, którzy swoje doświadczenie, wizję i wrażliwość artystyczną skonfrontują z przestrzenią teatru. Katarzyna Trzaska, Edyta Wróblewska i Maciej Marczewski wraz aktorami Teatru Horzycy przygotują sceny inspirowane trzema wątkami z ,,Mulholland Drive”. W spektaklu zostaną podjęte zarówno wątki kryminalne, jak i miłosne oraz temat badania granic pomiędzy prawdą a fikcją,  rzeczywistością a teatrem.

Widzowie zostaną podzieleni na trzy grupy liczące po 40 osób, a następnie powędrują za przewodnikami w korytarze teatru. W różnych pomieszczeniach,  pełniących na co dzień rolę zaplecza teatru, będą odbywały się dłuższe i krótsze sceny, instalacje, performance. Wszystkie grupy spotkają się podczas finału, który odbędzie się na Dużej Scenie.

Czas trwania: 2 godziny 30 minut (z przerwami na przejście na kolejne części spektaklu)

TEATR im. WILAMA HORZYCY
87-100 Toruń, Plac Teatralny 1

Pełne info o spektaklu na stronie teatru.
Recenzja na portalu teatralny.pl

RE: Sztuka teatralna "Mulholland Drive" - Kirek - 11-09-2018

Z różnych przyczyn losowych nie udało mi się wybrać na spektakl w okresie kiedy pisałem powyższy post, w każdym razie przypomniałem sobie ostatnio o nim ale nie mogłem znaleźć go w najbliższym repertuarze. W związku z tym wysłałem zapytanie do teatru na które, otrzymałem odpowiedź
przedstawiciel Teatru Toruń napisał(a):...spektakl „Mulholland Drive” już nie będzie grany, otrzymaliśmy zgodę tylko na 20 spektakli.
Słabo, zakładam że w przygotowanie takiego przedstawienia jest angażowane dużo pracy i później można to wykorzystać 20 razy? Nie zdawałem sobie sprawy że, tak to jest określane, choć jak wynika z książki Terrego Gilliama to przypuszczalnie standard ogólnoświatowy. W swoim dorobku ma on reżyserię opery i wspomina to między innymi tak
Terry Gilliam napisał(a):Pięciogwiazdkowe recenzje, wyprzedane bilety - i tylko osiem przedstawień. Opera nie ma sensu!
Nie precyzuje wprawdzie dlaczego było ich tylko osiem ale po mailu od teatru tak mi się skojarzyło że, może chodzić tak samo o jakieś sprawy licencyjne.