Filmozercy.com | Forum
Słuchawki do TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Słuchawki do TV (/watek-sluchawki-do-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Słuchawki do TV - kondzioff - 21-05-2018

(21-05-2018, 13:37)Sokal napisał(a):  A te?

Sony MDR-XB950AP

Wspominałem o nich w moim pierwszym poście, za dużo ich nie "obsłuchałem" ale wydawały się bardzo wygodne. Też się nad nimi mocno zastanawiam zwłaszcza że na brytyjskim Amazonie są za 220 zł.

Słuchawki do TV - Sokal - 22-05-2018

Panowie i w szczególności Sebas,

A jak wypadają te dwie w porównaniu?

Sony MDR-XB950AP
PHILIPS SHL3175

Te drugie nawet tańsze, a grają podobnie. Dziś robiłem odsluchy w Saturnie na swoim Galaxy S6.

Co sądzicie?

Edycja:
Ewentualnym odpowiednikiem cenowym tych drugich byłyby Sony XB550. Też basowe, ale z mniejszym przetwornikiem: 30mm vs 40mm.

RE: Słuchawki do TV - sebas - 22-05-2018

(22-05-2018, 11:25)Sokal napisał(a):  Co sądzicie?
Z porównania parametrów ( a to tylko mogę zrobić) wynika niewiele. Grunt, że obie konstrukcje mają impedancję "przyjemną" dla zwykłych wyjść słuchawkowych we wzmacniaczach. Parametry techniczne nie powiedza Ci jak to gra. To trzeba posłuchać i stwierdzić, czy sie taki dźwięk podoba, czy nie. To co Ci mogę poradzić, to posłuchanie słuchawek z Twoim Onkyo. Jeżeli nie ma opcji wypożyczenia słuchawek do domu, to spróbuj znaleźć w Saturnie amplituner Onkyo jaki używasz lub możliwie najbliższy model i z nim posłuchaj. Niech Ci podłączą jakiś CD, albo najlepiej BD i przesłuchaj fragment jakiegoś filmu. Skoro tak zależy Ci na basie, to sprawdź, czy z basem  "filmowym" dane słuchawki sobie poradzą. Bas w muzyce, a bas w filmie to dwa różne światy. Standardowo kanał Suba będzie wmiksowany w dźwięk dwukanałowy, który usłyszysz w słuchawkach (ale warto sprawdzic, czy tak jest w tym Onkyo). Posłuchaj jak te słuchawki wytrzymają taki filmowy bas. Obie konstrukcje mają jakies firmowe rozwiązania w tej kwestii, jakieś tam "polepszacze". Zobacz, czy nie zgubia przez nie selektywności w tej części pasma. Może się okazać, że zamiast mocnych punktowych uderzeń wszystko się rozwlecze i zamuli. Taki dźwięk będzie na dłuższą metę męczący.

RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 22-05-2018

(22-05-2018, 11:25)Sokal napisał(a):  A jak wypadają te dwie w porównaniu?
Sokal serio nie masz jak pójść do sklepu i posłuchać? Jakbyś brał coś z górnej półki to może i mógłbyś bazować na opinii ludzi posiadających podobny sprzęt, ale jak kupujesz coś takiego to lepiej poświęć się i posłuchaj jak brzmi dźwięk. To jest za darmo. W przypadku takiej taniochy zawsze są różnice z reguły na minus. Osobiście nic bym z nich nie polecił do filmów.

Wolfman, wyżej napisałem, że dziś je odsluchiwalem w Saturnie (tyle, ze na telefonie). Okulista potrzebny?

Ja nie chcę wydać więcej, niz 600 zl, bo:
- nie zamierzam uzywac dedykowanego wzmacniacza,
- to jest tylko tymczasowa alternatywa póki w domu jest male dziecko; z pierwszym bylo tak, ze po roku, moze półtora, nie obudziloby go trzesienie ziemi.

Wiec co Ty bys mistrzu polecil w takim ukladzie?

Sebas, dzieki. Na placu boju pozostaja:
- Sony 550
- Sony 950
- Philips 3175
- Sennheiser 569.

Te ostatnie na pewno ogolnie najlepsze, ale basu w filmie moze byc malo.
Te drugie maja basu duzo, ale tez impedancja jest w tym gronie najwyzsza.
Pozycje 1 i 3 są budzetowe... i to tez mnie troche martwi Wink

Pozostaja faktycznie odsluchy, tym razem w domu

(22-05-2018, 13:16)Sokal napisał(a):  Wiec co Ty bys mistrzu polecil w takim ukladzie?
Grasz sporo? Sony droższe słuchawki tworzy z myślą o graczach również. Jest też pełna kompatybilność z Playstation. Z drugiej strony ja , aż tyle basu na dłuższą metę nie używam, bo mnie męczy walenie w uszy Smile. Jeśli wg Ciebie ostatnie najlepsze to bym brał, z drugiej strony jak grasz na playstation to bym pomyślał nad Sony.

RE: Słuchawki do TV - Daras - 22-05-2018

Sokal, jeśli można. Zakup słuchawek to (jednak) poważna inwestycja. Zarówno dla fanów muzyki, jak i kina domowego. Zgodzę się z Sebą, że teraz nastał dobry moment na dłuższe testy. Próby „organoleptyczne” doradziliśmy Kirkowi przed zakupem telewizora. Skutkowało to trafnym wyborem odbiornika.

Co mi mówi intuicja? Wink Philips jest porządną europejską firmą wiedzącą cokolwiek o audio. Natomiast ostatnio dwa razy zostałem mile zaskoczony przez Sony. MDRy XB950AP wyglądają na fotkach dość solidnie i mniej „plastikowo” niż produkt Philipsa. Same nauszniki przypominają te z modelu HW 700 DS, a są one wysoce komfortowe. Nadto, po rysunkach wnioskuję, że kwestia basów w modelach XB950 i HW 700 DS została rozwiązana podobnie, choć chyba nieidentycznie.  Wyraziste niskie tony to jeden z ważniejszych atutów posiadanych przeze mnie słuchawek.

Daj znać co ostatecznie kupiłeś i napisz kilka słów.

EDIT:
Zapomniałem. Jakiś czas temu kumpel chciał kupić słuchawki w Markecie. Byłem z nim tam. Wszystkie wyglądały „pięknie”, jednak tylko te droższe grały jak trza (znajomy do każdej pary podłączał MP3).

Też tak uważam, jak brać to tylko górną półkę - o czym wspomniałem. Co do Sony , to też moje pytanie czy grywa, bo kompatybilność z plejszrotem jest zacna i można się wczuć w klimacik gierek. Przyznaję też, że to dzięki słuchawkom, lepiej mi się ogląda niektóre seriale , aniżeli mam je oglądać w kinie. Dobre słuchawki lepiej skupiają moją uwagę na tym co oglądam.

Od kilku lat nie gram. Konsola sie kurzy

Dam znac jak odsluchy Smile

RE: Słuchawki do TV - Daras - 22-05-2018

(22-05-2018, 14:26)wolfman napisał(a):  ...Co do Sony , to też moje pytanie czy grywa...

Czy grywa? Jeśli pytanie jest też do mnie, to nie grywa. Ale za to sporo ogląda ze słuchawkami na głowie. Kiedy kupił swoje?

Obaj mamy Sony o zbliżonych właściwościach (np. dźwięk 7.1).
Jak ogarnę sprawy zawodowe to chętnie wymienię z Tobą uwagi na temat odczuć podczas oglądania filmów.