Filmozercy.com | Forum
Słuchawki do TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Słuchawki do TV (/watek-sluchawki-do-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Słuchawki do TV - Gieferg - 24-05-2018

A wystarczyłoby czasem sprawdzać wysłane posty Tongue

RE: Słuchawki do TV - Daras - 24-05-2018

(23-05-2018, 21:16)kondzioff napisał(a):  (...) Mimo tego, przy spokojniejszych scenach, dialogach nie miałem wrażenia "przykrywania" wysokich tonów o czym wspominał kolega Daras(...).

Poniższy cytat tłumaczy Twoje zadowolenie. Cool

Górne pasmo przykryto kocykiem, co łatwo zauważyć i zmiana źródła niewiele tu dała. Kocyk ten wprawdzie niezbyt na mrozy, cienki i ze szlachetnego materiału, więc przepuszcza słuszne ilości przyjemnych dźwięków, no ale wciąż nie jest to pełnia muzycznego…

https://uchempofali.blogspot.com/2014/10/sony-mdr-xb950ap.html

RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 01-07-2018

U mnie, rok temu, zawitały słuchawki SONY MDR-DS6500. Zakładam je tylko do filmów i to niektórych, bo jednak, jak pisał o tym @Daras, nie zastąpią dźwięku i efektów z kina domowego. Gdybym miał jeszcze raz wybrać słuchawki, to kupiłbym je jeszcze raz, choćby ze względu na cenę (są chyba o połowę tańsze niż MDR-HW700DS), bo i tak dla mnie nie ma wielkiej różnicy (mowa o słuchawkach) czy dźwięk jest 7.1 czy 9.1. Na głośnikach już tak, ale nie na słuchawkach.

RE: Słuchawki do TV - Daras - 02-07-2018

Daras napisał:
(...)
c. Największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki docierające spoza pleców. Pod tym względem stawiam znak równości pomiędzy Sony VPT a Dolby Headphone.
(…)
W wolnej chwili wymienię kilka plusów oraz minusów zestawu. Teraz spadam do roboty.

Rozważałem kiedyś zakup SONY MDR-DS6500. Ostatecznie zdecydowałem się na droższy model MDR-HW700DS. Przekonało mnie kilka „drobiazgów”:

1. Możliwość odsłuchiwania różnych standardów HD.
2. Trzy wejścia HDMI.
3. Sposobność wyświetlania ustawień na odbiorniku (telewizor, ekran projekcyjny) oraz sporo możliwości do „majstrowania” dla audiofilów. Dla przykładu, u siebie podgłośniłem kanał centralny.

Gwoli rzetelności dodam coś jeszcze. Rywalizują ze sobą co najmniej trzy systemy słuchawkowego dźwięku przestrzennego. W czołówce na pewno mamy Sony VTP i Dolby Headphone. W tym drugim zestawie zużyły mi się nauszniki i z tego powodu dokonałem nowego zakupu. W szafie trzymam tylko nadajnik Heaphone do ewentualnego podpięcia słuchawek za pomocą kabla. W DH lepsza jest lokalizacja źródeł dźwięku i zdają się być one wyraźniej odseparowane niż w VTP. No, ale jeden ze speców od kinowych efektów audio wspomógł Sony, także finalnie nie jest źle. Niezależnie od wszystkiego dźwięki dochodzące spoza pleców brzmią bardzo podobnie w obu systemach (samoloty, wybuchy, strzały itp.).

Dlaczego jako posiadacz kina domowego kupiłem słuchawki?

1. Lubię w wolne dni oglądać filmy w środku nocy.
2. Niekiedy żona oczekuje ciszy np. z uwagi na pracę wykonywaną w domu.
3. Sony MDR-HW700DS to  alternatywa na czas ewentualnej naprawy zestawu home cinema.

RE: Słuchawki do TV - Pai-Chi-Wo - 13-08-2018

W klasie 500+ polecam dwa modele:

bezprzewodowe:
Sennheiser HD 4.40BT - niedługo kupuję na prezent - jako najlepsze z bluetooth do domu, do muzyki i telewizji, z aptX kodekiem na pokładzie

na kablu:
SENNHEISER PC 363D - mam

P.S.
Skoro płyta bluray ma na ścieżce audio jakość wyższą od CD, to na zakupie słuchawek nie da się przepłacić Big Grin

RE: Słuchawki do TV - Daras - 13-08-2018

(13-08-2018, 11:23)Pai-Chi-Wo napisał(a):  (...)
P.S.
Skoro płyta bluray ma na ścieżce audio jakość wyższą od CD, to na zakupie słuchawek nie da się przepłacić  Big Grin

Może doprecyzuję…

Płyta BD może zaoferować między innymi:

1. LPCM – bezstratny i nieskompresowany dźwięk, który spotykamy na płytach CD.
2. Dolby True HD – dźwięk bezstratny i skompresowany.
3. DTS HD Master – jw.

W innym temacie napisałem:
(...)
Nie wchodząc w szczegóły napiszę krótko: audio HD mogę obecnie usłyszeć wyłącznie po HDMI, zatem nie mam sposobności na eksperymenty.
(…)

Dlaczego o tym wspomniałem? Ciekawi mnie kwestia audio DD + oraz DTS HD High Resolution po SPDIF.  W wielu miejscach przeczytałem, że np. złącze optyczne przepuści taki sygnał bez problemu, ewentualnie nastąpi zamiana Dolby Digital Plus na PCM (co też uważam za interesujące). Niestety, nie będę kupował innego sprzętu aby to zweryfikować (patrz cytat). Zatem zdany jestem wyłącznie na opisy zamieszczone w sieci, a te są skrajnie odmienne.
Myślę też, że różne sprzęty mogą różnie reagować. Być może kiedyś uzyskam kompendium informacji ad vocem.
Nabrałem sporo dystansu wobec wypowiedzi zwolenników oraz przeciwników zapodanej przeze mnie w innym wątku tezy...

Wracając do meritum. Zakup słuchawek to z pewnością poważna inwestycja w kino domowe. Cool

RE: Słuchawki do TV - Daras - 24-09-2018

Co prawda w innym miejscu koledzy napisali, że światem zawładnie Dolby Atmos, ale…

Pozyskując filmy ze swojej listy zakupowej cierpliwie czekam na promocje. Zatem dopiero kilka dni temu wzbogaciłem kolekcję o „The Big Short” (2015). Ku swojemu zaskoczeniu zauważyłem na okładce taką oto informację: audio – DTS X i DTS Headphone X.
Jakiś czas temu zachwalałem słuchawki Sony MDR HW700 DS (dźwięk 9.1). Obsługują one „wymarły” format DTS Neo X. A tu proszę, „Big Short, który jest filmem stosunkowo nowym oferuje audio DTS X.

Jeszcze nie zgłębiłem sprawy dokładnie, lecz nasuwają mi się pierwsze wnioski. Kolegów „audiofilów” proszę o ewentualne korekty / uzupełnienia. Jak to napisał klasyk w innym wątku - zajarałem się. Smile

1. Wygląd na to, że DTS X jest „następcą” DTS Neo X, choć być może pomiędzy formatami nie ma różnic (?). Zabieg marketingowy?

2. Czyżby „The Big Short” stanowił jedyną edycję BD w PL z audio DTS X?

3. Z tego co zrozumiałem, aby cieszyć się dźwiękiem 3D na zwykłych słuchawkach wystarczy pobrać stosowną aplikację (na komputer?) i włączyć z płyty opcję Headphone X (?).

Postawiłem sporo znaków zapytania. Sprawa jest dla mnie świeża.  Natomiast z całą pewnością sprawdzę jak płyta gra na słuchawkach HW700.

EDIT:
Ludzie! Jest tego więcej w PL...

http://poral.eu/fate_of_the_furious_blu-ray.php

http://poral.eu/jason_bourne_blu-ray.php

http://poral.eu/huntsman_winter_s_war_3d.php

http://poral.eu/american_made_blu-ray.php

RE: Słuchawki do TV - Pai-Chi-Wo - 25-09-2018

(24-09-2018, 21:17)Daras napisał(a):  3. Z tego co zrozumiałem, aby cieszyć się dźwiękiem 3D na zwykłych słuchawkach wystarczy pobrać stosowną aplikację (na komputer?) i włączyć z płyty opcję Headphone X (?).
Tak to jest kwestia sterownika do komputera, dołączonego razem ze słuchawkami. W przypadku SENNHEISERa PC 363D jest to karta dźwiękowa dołączona do zestawu
+ sterowniki. Zatem nie chodzi o budowę samych słuchawek a o wsparcie hardware. Nie twierdzę, że to dobrze, wspomniana przeze mnie karta jest w 7.1 ale działa tpod Windowsem
i pod niego ma wsparcie, pod Linuxem ta sama karta daje tylko dwa kanały o jakości radia wolna europa Wink jest dla mnie bezużyteczna.
Tak wogóle to nie patrze na te formaty audio, licza się oparametry źródła dźwieku, jak chodzi o odsłuch to decyduje technologia budowa głośników i komfort odsłuchwania na uszach reszta to bzdety. Czy 9.1 lepsze od 5.1 myslę że to taka różnica jak 10 a 14 megowa fotka czyli żadna. Acha, co do mojej opinii, ja nie jestem audiofilem ale dawno już wyrosłem z mp3jek i niskim bitracie. Tylko wymagający amator...
P.S.
Musiałbym bardzo lubić komercję aby szukać DTSa X(?) na blurayach. A ja całym sobą wykazuję że jest ona do oddychania niepotrzebna. A jesli chodzi o koncerty na BD to oferta sklepowa nie spełnia moich oczekiwań. Więc wychodzi na to samo. Pozdrawiam.

RE: Słuchawki do TV - Daras - 25-09-2018

W wątku o projektorach dość szczegółowo wyjaśniłem z jakich powodów pozostanę przy głośnikowym zestawie 5.1. Dziś kilka zdań, których nie rozwinąłem wcześniej.

1. W typowym (domowym) pomieszczeniu rozmieszczenie siedmiu i większej liczby kolumn może stanowić problem.

2. W swojej kolekcji posiadam niezbyt wiele filmów z audio 7.1 (o Dolby Atmos nie wspomnę). Stare kino to najczęściej 1.0 / 2.0 mono.

3. Teraz clou sprawy. W klasycznym stereo każdy muzyk wychwyci pomiędzy dwoma głośnikami tak zwane pozorne źródła dźwięku (stara jak świat sztuczka opisana już w literaturze z lat 70 – tych). O co chodzi? Siedząc w centrum odsłuchowego mogę palcem wskazać: skrzypki, fortepian, klarnet, wokal itd. Zatem nie potrzebuję większej liczby głośników (ponad dwa).
Nieco z innej beczki. Podobnie percypuję słuchając zestawu 5.1. To nie jest tak, że odgłosy słyszę wyłącznie z czterech miejsc. Nadal obowiązuje zasada „pozornych źródeł”. Przykładowo, lecący samolot  (od głośników przednich do tylnych) odbieram jako długi „dźwiękowy ślad” (podobnie zresztą jak w rzeczywistości). Powiadają, iż Atmos mocniej podkreśla te doznania. Może i tak. Ale w niewielkim pomieszczeniu nie potrzebuję takiej technologii. A już z pewnością wolę 5.1 niż Soundbar Dolby Atmos. Cool

Uważam, że autentyczny miłośnik filmu powinien posiadać choćby zestaw stereo. Audio generowane wyłącznie z głośniczków telewizyjnych odległe jest od doznań kinowych. Lepiej już założyć słuchawki. I tu kolejna kwestia, Pai Chi Wo. Ja słyszę u siebie różnicę pomiędzy 5.1 a 9.1! Podjąłem mnóstwo prób aby to stwierdzić jednoznacznie. Chodzi o pewne subtelności.

a. W przypadku 9.1 dźwięki są bardziej oddalone od uszu, a to w przypadku słuchawek (w kontekście projekcji filmowych) jest istotne.

b. Opcja 9.1 pozwala jakby precyzyjniej zlokalizować pozorne i „rzeczywiste” źródła dźwięku. Takie przynajmniej mam odczucia.

To tyle w telegraficznym skrócie. Ostatnio mało pisuję...  
Mieszam wątki, gdzie się nie odezwę to tworzę jakieś OT. Do dupy z tym. Polskie fora mi nie służą. Ponoć nie ma w szerokim świecie większego problemu z „dygresyjkami” (?). Nie wiem, nie wnikam...

Nadal będę przechodził na czerwonym świetle. Wink Nauczyłem się tego w ścisłym centrum Paryża na oczach policjantów europejskiej stolicy. Swobody francuskich przechodniów zaskakiwały. Nie wiem jak jest obecnie. Nad Sekwaną byłem na początku lat 90 - tych.
Źle znoszę jakiekolwiek gorsety, Pai Chi Wo. Stary pierdziel jestem...
Pozdrawiam.

EDIT:
Pisząc o swoich słuchawkach oczywiście miałem na uwdze Sony MDR HW700 DS.

RE: Słuchawki do TV - Pai-Chi-Wo - 26-09-2018

Daras, grunt że szafa gra...7.1,9.1 tak to są systemy do filmów i gier, moje filmy tego nie mają a gier nie posiadam. Stąd takie moje podejście racjonalne
do potrzeb ... pisz co chcesz fora i tak zdychają że Ci się chce to cud... to dobrze chodzi bo filmami interesują się wszyscy...
w Paryżu do dzisiaj tak jest pieszy ma swój czerwony kolor ;-),w Holandii na zakupach uwitają Cię herbatą i kawą gratis,
a u mnie zobaczysz asfaltowe chodniki. Smile
P.S. O Sony MDR-HW700DS  piszą że nie najlepsze do muzyki w stereo.
     Musze się cofnąć do jednego z Twoich wątków, byłem w gościach i... poraz pierwszy zobaczyłem na ekranie telewizora efekt teatru
     na starym filmie Bitwa o Midway... i przeżegnałem się. Confused