Filmozercy.com | Forum
Słuchawki do TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Słuchawki do TV (/watek-sluchawki-do-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Słuchawki do TV - Daras - 29-09-2018

(19-05-2018, 19:11)wolfman napisał(a):  Ja korzystam z Sony MDR-DS6500, no i w sumie jakiegoś guana poniżej 400 zeta nie polecam. Czasem film/serial mocniej mnie wciąga i się wkręcam niż przez głośniki. Ostatnio oglądałem Wikingów na słuchawkach, wkręciłem się w soundtrack to i serial lepiej mi się oglądało Smile

(28-09-2018, 20:33)wolfman napisał(a):  Ja zafundowałem sobie coś mniej wyszukanego jak Sony 7.1 Platinum , w sumie to nie narzekam, są wygodne i nie dźwięk nie najgorszy oferują. Ktoś z nich korzysta?

To korzystasz teraz z dwóch par słuchawek? Jakie wychwyciłeś różnice?

EDIT:
Testujesz? Nie to abym ponaglał. Broń Boże! Po prostu bardzo mnie ciekawią różnice pomiędzy słuchawkami z dźwiękiem przestrzennym. Smile

RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 29-09-2018

Tamta pierwsza się mocno zużyła więc nie było sensu kupować ponownie tego samego. Te drugie mam w fazie testów , zainstalowałem do nich odpowiednie oprogramowanie i bawię się grami, które wykorzystują ich możliwości jak np Uncharted czy nowy Tomb raider. Jest nieźle, w końcu w promocji dałem za nie niecałe 500, a nie 1000+ jak słuchawki z górnej półki. Nie powinieneś się przejmować bulshitem typu brak basu. Jak przedobrzyłem w ustawieniu programu, że aż uszy mnie od niego bolały, bo przeczytałem recenzje użytkowników, że nie mają. Wykonanie jest o wiele lepsze od poprzednich i lepiej leżą na głowie niż poprzednie. Problemem są tu filmy, a raczej brak filmów wykorzystujących w pełni 5.1. Dobrym testerem jest seria Obecność czy Księga ocalenia, ale nie mam przy sobie podobnych im filmów. Ze swojej strony polecam Smile

RE: Słuchawki do TV - Daras - 14-10-2018

Jestem po projekcji „The Big Short” (2015) z audio DTS X.  Słuchawki Sony MDR-HW700DS widzą ten format jako DTS HD 7.1. Tylko niewielką poprawę odczułem po konwersji dźwięku do postaci DTS Neo X. Przy okazji po raz kolejny porównałem go z DD 5.1. Hmm, powoli zbliża się halloween. Dolby Digital (w porównaniu z DTS MA HD) stanowi świetną propozycję na noc horrorów. Audio DD brzmi niczym docierające zza grobu. Wink

Pytanie do osób korzystających z Dolby Vision. Czy aby otrzymać taki dźwięk potrzebny jest odtwarzacz z odpowiednim wsparciem? A może wystarczy wbudowany w zestaw audio dekoder DV i jakikolwiek czytnik płyt? Ciekawi mnie też jak sprawę rozwiązano w przypadku DTS X.

RE: Słuchawki do TV - paniron - 14-10-2018

(14-10-2018, 12:33)Daras napisał(a):  Pytanie do osób korzystających z Dolby Vision. Czy aby otrzymać taki dźwięk potrzebny jest odtwarzacz z odpowiednim wsparciem? A może wystarczy wbudowany w zestaw audio dekoder DV i jakikolwiek czytnik płyt? Ciekawi mnie też jak sprawę rozwiązano w przypadku DTS X.

Nie chodziło Ci przypadkiem o atmosa?

Słuchawki do TV - Nie_zbieram_ale_lubie - 14-10-2018

Daras.
Myślę że mylisz Dolby Vision z Dolby Atmos.
Ten drugi wymaga kompatybilnego renderera (software), jesli mamy do czyniania z STB, TVboxem, PC, czy media playerem, a nie fabrycznym playerem dedykowanym odtwarzaniu plyt BD/UHDBD. Dalej potrzebny jest AVR wyposażony w dekoder Dolby Atmos i co najmniej para głośników do zamontowania na suficie, względnie takich, które skierowane w strone sufitu, odbijaja dzwiek w kierunku słuchacza. Niemal
Identycznie jest w przypadku DTS:X.
Różnica polega na zakresie rekomendowanych lokalizacji dodatkowych głośników.
W prakryce setup Dolby Atmos z 2 czy 4 głośnikami sufitowymi, rozmieszczonymi zgodnie z zaleceniami Dolby, sprawdza sie dobrze w przypadku DTS:X, a także upmiksera DTS:X Neural.

Tak, tak – oczywiście chodziło mi o Dolby Atmos. Zakręciłem się. Blush Dzięki za szczegółową odpowiedź.
Czy „wymarły” DTS Neo X jest kompatybilny z formatem DTS X, a pisząc jeszcze inaczej – czy sprzęt audio / video Neo zdekoduje dźwięk z płyty oferującej ten drugi zapis?

RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 14-10-2018

(14-10-2018, 12:33)Daras napisał(a):  Słuchawki Sony MDR-HW700DS
Kupiłeś?

O tych słuchawkach pisałem w kilku miejscach na forum. Niestety, nie dostałem ich w prezencie, zatem kupiłem.

Daras naspisał:

(…)
a. Podczas odsłuchu wielokrotnie zmieniałem opcję 9.1 na 5.1. Chciałem wychwycić wszelkie różnice pomiędzy dwoma formatami.

b. Kurczę, było nieźle. Naprawdę. Oczywiście tego typu słuchawki nie zastąpią prawdziwego zestawu wielokanałowego, jednak dają one interesującą namiastkę home cinema. Ponoć w projekcie Sony VPT brał udział nagrodzony Oscarem spec od efektów kinowych (nie pamiętam jego nazwiska).

c. Największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki docierające spoza pleców. Pod tym względem stawiam znak równości pomiędzy Sony VPT a Dolby Headphone.

d. Dziś nie wiem czy Monolith zaserwował ścieżkę upowszechnioną w innych krajach. Jednak w moim odczuciu słychać wyraźną różnicę pomiędzy ustawieniem 5.1 a 9.1. W drugiej opcji strzały itp. rozbrzmiewały znacznie „dalej” od miejsca odsłuchu. Także ich lokalizacja nie budziła zastrzeżeń (rozbrzmiewało więcej dźwięków w relacji do konfiguracji 5.1).

To tyle. Testowane przeze mnie słuchawki nie zastąpią porządnego zestawu kina domowego. Jadnak dla osób unikających plątani kabli wypust Sony stanowi ciekawą propozycję. Także podczas projekcji nocnych (gdy śpią domownicy) można poczuć klimat kina. No i te wyraziste basy!
(...)

http://forum.filmozercy.com/watek-sluchawki-do-tv

RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 14-10-2018

(14-10-2018, 14:25)Daras napisał(a):  Największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki docierające spoza pleców.
To mam nawet i na moich za 500 kupionych w promocji. Niestety filmów takich jak na lekarstwo. Nowsze horrory oferują tego typu atrakcje czasami np Obecność 2 , którą ostatnio oglądałem.

RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 14-10-2018

(14-10-2018, 14:03)Daras napisał(a):  Tak, tak – oczywiście chodziło mi o Dolby Atmos. Zakręciłem się. Blush Dzięki za szczegółową odpowiedź.
Czy „wymarły” DTS Neo X jest kompatybilny z formatem DTS X, a pisząc jeszcze inaczej – czy sprzęt audio / video Neo zdekoduje dźwięk z płyty oferującej ten drugi zapis?

Raczej nie, bo dts x "rozbija" ścieżkę dźwiękową zapisaną na płycie, na poszczególne kanały, a neo x, to jest taki nowocześniejszy dolby surround, który robił z 2 kanałów pseudo dźwięk przestrzenny. Słychać było we wszystkich głośnikach, ale nadal to był 2- kanałowy dźwięk.Musi być odpowiedni dekoder, tak jak do Dolby Atmos.

P.S. Szybciej piszę, niż myślę. Przede wszystkim odtwarzacz musi zdekodować dts x. Amplituner, jeśli nie ma nawet tej opcji, to odtworzy dźwięk, niestety nie jako dts x.

(14-10-2018, 14:41)wolfman napisał(a):  
(14-10-2018, 14:25)Daras napisał(a):  Największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki docierające spoza pleców.
To mam nawet i na moich za 500 kupionych w promocji. Niestety filmów takich jak na lekarstwo. Nowsze horrory oferują tego typu atrakcje czasami np Obecność 2 , którą ostatnio oglądałem.

"Egzorcysta", film sprzed 45 lat oferuje takie efekty Smile