Słuchawki do TV - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Słuchawki do TV (/watek-sluchawki-do-tv) |
RE: Słuchawki do TV - Daras - 14-10-2018 Pablo i Nie_zbieram_ale_lubie, zapodaliście ciekawe informacje. Przyznaję po punkciku reputacyjnym. Musiałbym „przeorać” gros stronic żeby odpowiedzieć sobie na postawione tu pytania. Z określonych powodów zatrzymałem się na 5.1 (chodzi o głośniki) i o tym systemie mogę dyskutować do znudzenia. Ale raczej nie ryzykujcie. Może dojść u co niektórych do ekstazy nerwowej*. Kilka razy byłem strofowany za przydługawe wpisy (patrz np. wątek o projektorach). Nauczyły mnie tego dyskusje ze znajomymi toczone często do późnych godzin nocnych. Każdy miał wówczas czas na wyczerpujące zaprezentowanie swojego punktu widzenia. Wychowałem się w latach 70 – tych kiedy język (polski) cokolwiek znaczył. Unikam zdawkowych wymian poglądów np. w formie SMSów. Sorry, inaczej nie umiem. O! Już popełniłem dygresyjkę. Zatem wracam do tematu… Coś tam wiem o Neo X (z uwagi na posiadane słuchawki). Z odsłuchów oraz rozważań teoretycznych wnioskuję, że wspomniany system lepiej się sprawdza gdy podamy mu sygnał 5.1, a najlepiej 7.1 (zamiast 2.0 / 2.1). Co sądzisz Pablo? * Obejrzałem pierwszy raz po rekonstrukcji „Rejs” (1970). W wolnej chwili skreślę kilka uwag w zapomnianym wątku. RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 14-10-2018 Daras, nic Ci nie da zwiększenie ilości kanałów. Neo X, to jest takie coś , co stwarza wrażenie dźwięku dookólnego, takie 3D. Natomiast w DTS X, każdy dźwięk ma swój kanał. Krótko- przy NEO X "masz wrażenie", przy DTS X, słyszysz to, co masz słyszeć i każdy dźwięk ma swoje miejsce. Nie znam tak bardzo ściśle technicznych pojęć, dlatego staram się obrazowo przedstawić swoje zdanie A słuchawki, to już całkiem inna bajka- wyobrażasz sobie może, że tam zamontowali po 9 głośniczków w każdej słuchawce? To jest właśnie to, o czym napisałem wyżej- "masz tylko wrażenie" P.S. P.S. Siadam do "Wściekłych psów" ze słuchawkami na uszach RE: Słuchawki do TV - Daras - 14-10-2018 Zaczekaj! O czymś sobie przypomniałem. Pro Logic nie tylko poszerzał przestrzeń dźwięku stereo. Jeśli w taśmie VHS zakodowano w dwu kanałach więcej ścieżek niż dwie, to dekoder amplitunera rozkminiał zapis. Czy masz pewność, że Neo X stanowi wyłącznie nowocześniejszy dolby surround? Wydano płyty BD z audio dedykowanym wspomnianemu standardowi. EDIT: Były na rynku (nie wiem czy jeszcze są) słuchawki, które miały kilka głośniczków do odbioru sygnału 5.1. Rozważałem ich zakup. RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 14-10-2018 9.1 czy 7.1 ma to w ogóle sens? Zwłaszcza w słuchawkach? 5.1 nie potrafią należycie ogarnąć w filmach czy grach, bo zakładają, że większość ludzi ogląda na dźwięku z głośników z tv RE: Słuchawki do TV - Daras - 14-10-2018 No tak, Pablo. Temat uważam za wyjaśniony. System Neo X został zepchnięty do lamusa, choć moje przemyślenia (w pewnej mierze) szły w dobrym kierunku. Podjęto próby uzyskania lepszych wyników dla określonych filmów (nie wiem ile ich było). Cytat: (...) Just as with the ProLogic IIz and Audyssey DSX, DTS Neo:X does not require studios to mix soundtracks specifically for the 11.1 channel sound field, however, they do have the ability to do so, if desired, which delivers a more accurate result. The only Blu-ray Disc release on record with a DTS Neo:X optimized soundtrack is The Expendables 2. (...) https://www.lifewire.com/dts-neo-x-1846849 W tekście wspomniano też o możliwości aktualizowania sprzętu obsługującego DTS Neo X do DTS X. Życzę mocy wrażeń z „wściekłymi psami”. Wolfman, o 5.1 oraz pozornych źródłach dźwięku już pisałem (w temacie o projektorach?). Zatem pięć głośników (plus sub) daje mi mi iluzję usłyszenia „nieskończonej liczby” obiektów, które mogę zlokalizować. Cudzysłowu użyłem rozmyślnie. Mnie takie audio wystarcza. Ze słuchawkami jest podobnie. Pomiędzy 5.1 a 7.1 (9.1) odnotowuję jakąś różnicę. Jest ona na tyle subtelna, że być może nie do odnotowania przez szersze grono odbiorców. RE: Słuchawki do TV - Wolfman - 14-10-2018 To było retoryczne pytanie RE: Słuchawki do TV - Daras - 22-10-2018 W tym wątku też zamknę pewien kontrowersyjny temat, który długo czekał na „wyjaśnienie”. Daras napisał: Ciekawi mnie kwestia audio DD + oraz DTS HD High Resolution po SPDIF. W wielu miejscach przeczytałem, że np. złącze optyczne przepuści taki sygnał bez problemu, ewentualnie nastąpi zamiana Dolby Digital Plus na PCM (co też uważam za interesujące). Niestety, nie będę kupował innego sprzętu aby to zweryfikować (patrz cytat). Zatem zdany jestem wyłącznie na opisy zamieszczone w sieci, a te są skrajnie odmienne. Myślę też, że różne sprzęty mogą różnie reagować. Być może kiedyś uzyskam kompendium informacji ad vocem. Nabrałem sporo dystansu wobec wypowiedzi zwolenników oraz przeciwników zapodanej przeze mnie w innym wątku tezy… http://forum.filmozercy.com/watek-sluchawki-do-tv?page=5 Wiele tygodni temu na stronie wydawcy miesięcznika „Audio” przeczytałem o możliwości przesłania sygnału DTS HD High Resolution po SPDIF (chyba, że coś źle zrozumiałem). Bardzo mnie to intrygowało. Choć brakowało mi argumentów to kwestię poruszyłem w innym miejscu na forum. Wysłałem też kilka zapytań do trzech osób redagujących „Audio”. Najczęściej brak odpowiedzi traktuję jako próbę zamiecenia problemu pod dywan. Wobec milczenia fachowców wydających rozpoznawalne pismo, wyrażam wątpliwość w możliwość przesyłu HR po optyku. Tym samym przychylam się do opinii Misfita z innego wątku. To tyle gwoli uczciwości. No, już tych zaległości mam nieco mniej. (14-10-2018, 18:49)Pablo0909 napisał(a): Daras, nic Ci nie da zwiększenie ilości kanałów. Neo X, to jest takie coś , co stwarza wrażenie dźwięku dookólnego, takie 3D. Natomiast w DTS X, każdy dźwięk ma swój kanał. Krótko- przy NEO X "masz wrażenie", przy DTS X, słyszysz to, co masz słyszeć i każdy dźwięk ma swoje miejsce. Wszystko wskazuje na to, że się z Tobą nie zgodzę. Jak przeprowadzę po raz drugi szczegółowe testy z Neo X to dam znać. Dziś mogę bazować tylko na wspomnieniach a to w tej sprawie trochę mało. RE: Słuchawki do TV - paniron - 30-10-2018 Nie śledzę tego wątku, wiec może już coś było; ale dopiero dziś zwróciłem uwagę na opis tego nowego wydania Crimson Peak od arrow. Figuruje tam mianowicie dźwięk English 2.0 DTS Headphone:X Audio cokolwiek to znaczy. Ktoś się już spotkał z tym wcześniej w filmie? RE: Słuchawki do TV - Kirek - 30-10-2018 Jest również w wydaniu Gladiatora na UHD. RE: Słuchawki do TV - Daras - 30-10-2018 Zaglądam tu sukcesywnie. To w mojej ocenie jeden z najciekawszych wątków na tym zacnym forum. O DTS Headphone: X było na stronie 5. |