Filmozercy.com | Forum
Hobbit - Seria - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Hobbit - Seria (/watek-hobbit-seria)

Strony: 1 2 3 4

Hobbit - Seria - Mateusz - 06-11-2014

Zbliża się premiera ostatniej części trylogii Hobbita więc warto podyskutować o tej serii zwłaszcza, że mamy nowy zwiastun.

RE: Hobbit - Seria - Gieferg - 06-11-2014

Będzie film roku, oj będzie.

Co prawda mniej komputerowy i mniej przegięty LOTR podobał mi się bardziej od Hobbita, ale i nową trylogię Jacksona zaliczam do swoich ulubionych filmów. Dzisiaj własnie zaliczyłem trzeci seans "Podróży" (która po pierwszym seansie mnie co prawda nie powaliła, ale zyskuje z każdym kolejnym) i lada dzień biorę się za wersję roszerzoną "Pustkowia" (które było jak dla mnie filmem roku w 2013-ym).

Dodam też, że zdecydowanie wolę filmowe Śródziemie od książkowego (do którego nie mam już zamiaru wracać).

RE: Hobbit - Seria - Mateusz - 06-11-2014

Do kina się wybiorę i w ciemno mogę powiedzieć, że ten film ocenię tak samo jak wszystkie części Hobbita i Władcy. Obydwie serie traktuje tak samo, czyli jako normalne kino rozrywkowe, ale nie szaleję nad tym uniwersum, żeby oglądać 9 godzin dodatków. Big Grin Film roku to to na pewno nie będzie tak jak nie był nim pierwszy i drugi Hobbit. To tylko dobrze skrojone kino, no ale każdy ma swój świat.

RE: Hobbit - Seria - Gieferg - 06-11-2014

(06-11-2014, 22:34)Mateusz napisał(a):  ale nie szaleję nad tym uniwersum, żeby oglądać 9 godzin dodatków.

Dodatki do pierwszego Hobbita oglądąło mi się lepiej niż jakiekolwiek inne. W sumie równie dobrze jak sam film.

RE: Hobbit - Seria - meaner - 07-11-2014

2 płyty z dodatkami do pierwszej części łyknąłem za jednym razem. Przy drugiej będzie tak samo. Smile

Zwiastun super. Coś czuję, że będzie to świetne zakończenie. Jedynie czego mi żal to tego, że wiem jak to się skończy. Nie będzie tego zaskoczenia. Sad
"Leave Sauron to me" Big Grin
ahh, jest moc

RE: Hobbit - Seria - meaner - 08-11-2014

Film jak i ponad 9 godzin dodatków do 2 części Hobbita zaliczone. Dodatkowe sceny w filmie bardzo fajne, w szczególności początek filmu jak i wydarzenia z Dol Guldur. Co do dodatków to te oglądało mi się również dobrze jak przy pierwszej części. Naprawdę wszystko fajnie jest wytłumaczone, co jak ma wyglądać i dlaczego właśnie tak, a dlaczego zupełnie nie inaczej. Super
Dla osób które chcą obejrzeć sobie dodatki a nie chcą nic wiedzieć o dalszych wydarzeniach z filmu, oczywiście do premiery 3 części. Mogę powiedzieć, że pod koniec 1 płyty z dodatkami i na początku 2 są spoilery co spotka w 3 części Barda i miasto nad jeziorem.

RE: Hobbit - Seria - Gieferg - 09-11-2014

Właśnie skończyłem oglądać. W sumie dodanych scen nie ma tak dużo, ale są za to dość konkretne. Zauważyłem tylko rozbudowanie prologu o wątek Thraina, dwie dodatkowe sceny z Beornem, rozbudowane Mirkwood i motyw z zaśnięciem Bombura, dodatkowe sceny z władcą Esgaroth i jego przydupasem, oraz dodanie Thraina w Dol Guldur*. Wszystkie zmiany poza rozbudowaniem Esgaroth (najsłabszy wątek w filmie) na plus.

Od jutra startuję z dodatkami Smile Ale już gdzieś czytałem tłumaczenie Jacksona co do końcowej sceny akcji (co było rzeczą dość oczywistą), której by w ogóle nie nakręcono, gdyby utrzymała się koncepcja dwóch filmów. W ogóle zakończenie pierwszego filmu po spływie beczkami dzieliło by całość na dwie spójne, a odmienne od siebie części, bo wszystko co się dzieje do tego momentu pasowało by żeby sie znaleźć w jednym filmie z podróżą z jedynki, natomiast wszystko potem (Esgaroth,Erebor itd) tworzyło by zgrabną część drugą. No ale biorąc pod uwagę, że tym sposobem dostajemy więcej, a jacksonowskiego Śródziemia nigdy nie mam dość, jednak cieszę się, że jest trylogia (na półce obok Lotra też lepiej będzie wyglądać niż tylko dwa filmy).

* już wcześniej trafiałem tu i tam na straszny ból dupy o Wilhelm Scream, w momencie gdy Sauron go porywa, ale mi to wcale nie przeszkadzało. Przeszkadzało mi za to "powiedz mojemu synowi, że go kochałem", które mi jakoś nie przystawało do postaci i sytuacji

Cytat:Mogę powiedzieć, że pod koniec 1 płyty z dodatkami i na początku 2 są spoilery co spotka w 3 części Barda i miasto nad jeziorem.

Możesz podać jakie konkretnie i w których dokładnie segmentach? Oglądam dodatki z żoną, a ona nie zna książki i jak coś to pominąłbym te fragmenty przynajmniej do czasu wizyty w kinie na "Bitwie".

RE: Hobbit - Seria - meaner - 09-11-2014

Dużych spoilerow nie ma, ale jakies smaczki są
Na 1 płycie z dodatkami w materiale "w ogień":
- widzimy atak smoka na miasto nad jeziorem
- Bard wraz z ludźmi atakują na kogoś (akcja z trailera tylko chyba dłuższa)
- Thorin atakujący na orki
- cała drużyna walcząca z orkami i dużym trolem

2 płyta - ludność i mieszkańcy srodziemia - ludzie miasta nad jeziorem:
- Bard powraca wraz z rodziną do zniszczonego miasta nad jeziorem, albo do Dal (tak chyba sie nazywa to miasto zniszczone przez smoka)

RE: Hobbit - Seria - TomaszG - 18-12-2014

Wróciłem właśnie z ostatniego "Hobbita" w Imax i cóż, trudno uwierzyć że to już koniec.
Film mi się oczywiście podobał. Nie wiem jak to jest, ale niby są inne superprodukcje, ale przychodzi taki "Hobbit" i pod względem czystego widowiska potrafi je wszystkie zakasować.
Bo ostatnia część to właśnie widowisko, podgrzane do kosmicznej temperatury. Większą część zajmuje tu tytułowa bitwa, ale na mnie zrobiła wrażenie przede wszystkim scena z Galadrielą inspirowana "Niedokończonymi opowieściami". Mam jednak pewność, że wersja rozszerzona i tym razem będzie dużo lepsza.
Koniecznie do kina, najlepiej do Imax - mój przeszedł chyba wreszcie na cyfrę z nowymi okularami i wygląda to świetnie.

RE: Hobbit - Seria - acidos - 19-12-2014

(18-12-2014, 23:32)TomaszG napisał(a):  Wróciłem właśnie z ostatniego "Hobbita" w Imax i cóż, trudno uwierzyć że to już koniec.
Film mi się oczywiście podobał. Nie wiem jak to jest, ale niby są inne superprodukcje, ale przychodzi taki "Hobbit" i pod względem czystego widowiska potrafi je wszystkie zakasować.
Bo ostatnia część to właśnie widowisko, podgrzane do kosmicznej temperatury. Większą część zajmuje tu tytułowa bitwa, ale na mnie zrobiła wrażenie przede wszystkim scena z Galadrielą inspirowana "Niedokończonymi opowieściami". Mam jednak pewność, że wersja rozszerzona i tym razem będzie dużo lepsza.
Koniecznie do kina, najlepiej do Imax - mój przeszedł chyba wreszcie na cyfrę z nowymi okularami i wygląda to świetnie.

No właśnie a propos nowych okularów napisz swoje wrażenia