![]() |
Muzyka z polskich filmów i seriali - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Muzyka filmowa (https://forum.filmozercy.com/dzial-muzyka-filmowa) +--- Wątek: Muzyka z polskich filmów i seriali (/watek-muzyka-z-polskich-filmow-i-seriali) |
Muzyka z polskich filmów i seriali - dima - 18-12-2019 Czy wiadomo jest gdzie* można „znaleźć”, usłyszeć muzykę z filmów(których reżyserem jest Pan: Sylwester Chęciński) pt.: - „Sami swoi”(1967)(autor muzyki do tego filmu to z tego co wiem Pan: Wojciech Kilar), - „Nie ma mocnych”(1974) oraz - „Kochaj albo rzuć”(1977)(do tych dwóch ostatnich wymienionych przeze mnie tytułów autorem muzyki jest z tego co wiem Pan: Andrzej Korzyński) ? * Np. na jakimś „konkretnym” albumie, płycie czy gdziekolwiek indziej(poza bezpośrednim "odsłuchem" z filmów). Nie wiem czy w ogóle muzyka z tych filmów została wydana gdziekolwiek, w jakikolwiek sposób... Szukałem na internecie i ciężko cokolwiek było mi konkretnego w tej sprawie znaleźć poza „wycinkami” i to bardzo „szczątkowymi”(np. jeden utwór) prosto z filmów(„opcją ostateczną” byłoby pewnie prześledzenie opisów wszystkich wydanych przez tych dwóch Panów jako autorów muzyki: albumów, płyt itp.). Np. dostępność i to gdzie można usłyszeć muzykę z filmu pt.: „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”(trzy częściowego filmu), serialów: "Janosik", "Stawka większa niż życie" czy z filmu pt.: "Seksmisja" jest mi znane. RE: Muzyka z filmów pt.: „Sami swoi”, „Nie ma mocnych”, „Kochaj albo rzuć”. - Mister Tadeo - 18-12-2019 Muzyka z trylogii S. Chęcińskiego chyba nigdy oficjalnie nie wyszła na CD. Może z 1. cz. coś by się znalazło na jakiejś składance poświęconej twórczości W. Kilara. Trzeba poszukać. Natomiast muzykę z Jak rozpętałem II wojnę światową, Janosika i Stawki znajdziesz na poniższej składance: ![]() Specyfikacja wydania w poniższym linku: http://polskienagrania.com.pl/2017/08/30/jerzy-matuszkiewicz-antologia-7cd/ Box liczy 7CD. W sumie nic lepszego nie kupisz jeśli interesuje Cię muzyka filmowa z polskich seriali. PS. Proponowałbym założycielowi tematu zmianę jego nazwy na "Polska muzyka filmowa" albo "Muzyka z polskich filmów i seriali". RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - dima - 19-12-2019 (18-12-2019, 15:29)Mister Tadeo napisał(a): Muzyka z trylogii S. Chęcińskiego chyba nigdy oficjalnie nie wyszła na CD. Może z 1. cz. coś by się znalazło na jakiejś składance poświęconej twórczości W. Kilara. Trzeba poszukać.A na winylu czy na jakimkolwiek innym nośniku ? Pewnie tego przynajmniej Ty nie wiesz, bo byś chyba napisał o tym... ![]() Ale tak poczytałem coś więcej o twórczości Pana Andrzeja Korzyńskiego i wydawania płyt z jego utworami i stwierdzam, że całkiem możliwe jest to, że muzyka z filmów pt.: "Nie ma mocnych" i "Kochaj albo rzuć" nigdy i na niczym nie została jak do tej pory wydana(https://kultura.gazetaprawna.pl/artykuly/1403472,album-andrzej-korzynski-tulipan-sciezka-dzwiekowa-serial.html). Jednakże sporo widziałem płyt Pana Andrzeja Korzyńskiego to może i również na którejś z nich, gdzieś jest "schowana" muzyka z filmów pt.: "Nie ma mocnych" i "Kochaj albo rzuć"... Co do "Samych swoich" to nie wiem jak tu się "mają sprawy" i pewnie trzeba by przeszukać płyty(ich spisy) z twórczości Pana Wojciecha Kilara. "Problemem" moim zdaniem w tych wszystkich przeszukiwaniach płyt jest to, że mało kiedy można się spotkać(o ile w ogóle) by tytuły utworów miały chociażby w nawiasie napisany tytuł filmu, serialu z jakiego "pochodzą"(bo może czasami nie pochodzą z "żadnego" ?) - gdyby takie coś było to zdecydowanie by to ułatwiło "sprawę poszukiwań" moim zdaniem(nie piszę tu o płytach wydanych jako całe "stricte": filmowe, serialowe - bo wtedy wiadomo, że są raczej "opisane"). Rozumiem też taki, a nie inny stan rzeczy, bo gdy pewnie płyta nie "wychodziła" jako "stricte" nawet z nazwy: płyta z muzyką filmową, serialową(a nawet jak "wychodziła" jako taka) to utwory "żyły swoim życiem"(przypisanym całej twórczości autora muzyki) "oderwanym" od jakichś konkretnych tytułów filmowych, serialowych i pewnie "nie za bardzo" byłoby wtedy je opisywać nawet w nawiasach tytułami filmowymi, serialowymi. Choć niekiedy wydaje mi się po pobieżnych przeszukiwaniach, że przynajmniej tytuł utworu nawiązuje do danego filmu czy serialu(chyba również) w którym "brał premierowy(chyba najczęściej) "udział"(dany utwór)[co prawda dotyczy to sytuacji, gdy cała płyta nosi nazwę, że jest "muzyką filmową" tzn. z piosenkami filmowymi] - przykład takowej sytuacji przedstawię tutaj może innym razem. ============================================================================== (18-12-2019, 15:29)Mister Tadeo napisał(a): Natomiast muzykę z Jak rozpętałem II wojnę światową, Janosika i Stawki znajdziesz na poniższej składance: (18-12-2019, 15:29)Mister Tadeo napisał(a): Box liczy 7CD. W sumie nic lepszego nie kupisz jeśli interesuje Cię muzyka filmowa z polskich seriali.Napisałem w moim poprzednim, założycielskim poście tego wątku, że: (18-12-2019, 14:05)dima napisał(a): Np. dostępność i to gdzie można usłyszeć muzykę z filmu pt.: „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”(trzy częściowego filmu), serialów: "Janosik", "Stawka większa niż życie" czy z filmu pt.: "Seksmisja" jest mi znane.Może nie zauważyłeś, że to napisałem albo chciałeś od razu "z początku" "informacyjnie wyedukować" wszystkich potencjalnych(w tym może myślałeś o mnie) chętnych, ciekawych tych tematów itp. ![]() ============================================================================== (18-12-2019, 15:29)Mister Tadeo napisał(a): PS. Proponowałbym założycielowi tematu zmianę jego nazwy na "Polska muzyka filmowa" albo "Muzyka z polskich filmów i seriali".Przemyślałem sprawę, poszukałem "co i jak wygląda" na forum i faktycznie chyba dobrą opcją będzie zmiana nazwy wątku - stąd została ona zmieniona. Może niezłym rozwiązaniem(rozmyślam: po przeszukaniu i sprawdzeniu zawartości tego działu forum) byłoby "przypiąć" ten wątek w tym dziale, ale tego to ja już chyba zmienić nie mogę i decyzja należy najpewniej do administratora forum. Czy istnieją/czy znacie inne fora internetowe w Polsce(polskie) zajmujące się tematyką muzyki filmowej(zagranicznej i polskiej lub tej albo tej) ? ============================================================================== Co do muzyki z filmów: "Seksmisja", "Vabank", "Vabank II, czyli riposta" to z tego co wiem znajduje się ona na płycie CD pt.: "Vabank, Seksmisja i inne przeboje polskiego kina", której to autorem muzyki jest Pan: Henryk Kuźniak. ============================================================================== Być może w treści powyższej wiadomości(postu) pomyliłem się niecelowo(mogę się niecelowo mylić w treści tegoż postu). Przedstawiłem tu również swoje prywatne zdanie, opinie, rozważanie oraz wiedzę z którymi nikt nie musi się zgadzać i które mogą być niezamierzenie: błędne. Za wszelkie zło: przepraszam. RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - Mister Tadeo - 19-12-2019 Jeśli interesuje Cię twórczość A. Korzyńskiego (i innych tuzów polskiej muzyki filmowej), to polecam przejrzeć katalog wytwórni GAD Records: https://gadrecords.pl/?s=andrzej+korzy%C5%84ski Świetne wydania w dobrej cenie. Znakomita jakość dźwięku i wysoki poziom edytorski (grube booklety w jęz. polskim i ang. z wyczerpującymi informacjami odnośnie powstawania danego soundtracku). Wydają też winyle, ale ich nakład jest ściśle limitowany, więc trzeba się spieszyć z zakupem. Nasze Forum skupia użytkowników, którzy kupują przede wszystkim wydania filmów, muzyki i gier na nośnikach fizycznych. Dlatego też w pierwszej kolejności podałem info o CD. Wiesz już, że z części wymienionych przez Ciebie filmów w poście otwierającym muzyka została oficjalnie wydana więc wyszukanie innych legalnych opcji odsłuchu (np. Spotify) powinno być teraz łatwiejsze. Jest w Polsce kilka portali i forum, które są poświęcone muzyce filmowej. Bez problemu powinieneś je znaleźć. Nie będziemy tutaj jednak promować konkurencji. RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - Gieferg - 19-12-2019 Cytat:Za wszelkie zło: przepraszam.Zamiast przepraszać daj sobie spokój z boldem, cudzysłowami i podkreśleniami, z którymi ewidentnie przesadzasz. RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - dima - 20-12-2019 (19-12-2019, 12:31)Mister Tadeo napisał(a): Jeśli interesuje Cię twórczość A. Korzyńskiego (i innych tuzów polskiej muzyki filmowej), to polecam przejrzeć katalog wytwórni GAD Records:Mnie, że tak powiem nie interesują "stricte"(choć czasami może "z rozpędu z "emocji"" jakimś jednym dziełem tak) twórcy i całość(czy jakaś konkretna część) ich dzieł - tak bym był ich pasjonatem i przesłuchiwał ich wszystkie twory lecz bardziej "w stylu" takim się "tym interesuję", że jak jakaś muzyka z jakiegoś filmu, serialu itp. z różnych powodów: "jest bliska mi", "podoba mi się" itp. to, że "szukam" o niej informacji, gdzie ją można "pełną", "czystą" "znaleźć", posłuchać, co rzecz jasna prowadzi chyba przeważnie "przez" jej autorów. Czyli reasumując: generalnie "cel" dla mnie to konkretne utwory, nie całość materiałów danego twórcy jakiegoś dzieła, które to pojedyncze spośród nich mi się "podobają"(z różnych powodów jak już wspomniałem wcześniej) i które chciałbym usłyszeć i mieć "dostęp" w najlepszy dla mnie możliwy sposób(o ile jest to możliwe). Jednocześnie nie przekreśla to dla mnie innych dzieł tego przykładowego twórcy(twórcy pojedynczych dzieł, które mi się wiem, że "podobają" z filmu np.), których zapewne, nie znam, nie słyszałem, ale może jakbym usłyszał to bym "polubił"(spłycając tym słowem sens tego co chcę przez to powiedzieć), jednak z braku czasu na to i braku wielkiej pasji do przesłuchiwania różnych tworów - tych przykładowych utworów nie znam... ![]() (19-12-2019, 12:31)Mister Tadeo napisał(a): Nasze Forum skupia użytkowników, którzy kupują przede wszystkim wydania filmów, muzyki i gier na nośnikach fizycznych. Dlatego też w pierwszej kolejności podałem info o CD. Wiesz już, że z części wymienionych przez Ciebie filmów w poście otwierającym muzyka została oficjalnie wydana więc wyszukanie innych legalnych opcji odsłuchu (np. Spotify) powinno być teraz łatwiejsze.Nie do końca Cię chyba rozumiem, ale po prostu pewnie chciałeś, chcesz dobrze, a ja na to mogę odpowiedzieć jedynie tym cytatem "ze mnie", który już cytowałem w moim ostatnim poście w tym wątku: (18-12-2019, 14:05)dima napisał(a): Np. dostępność i to gdzie można usłyszeć muzykę z filmu pt.: „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”(trzy częściowego filmu), serialów: "Janosik", "Stawka większa niż życie" czy z filmu pt.: "Seksmisja" jest mi znane. ![]() (19-12-2019, 09:46)dima napisał(a): Choć niekiedy wydaje mi się po pobieżnych przeszukiwaniach, że przynajmniej tytuł utworu nawiązuje do danego filmu czy serialu(chyba również) w którym "brał premierowy(chyba najczęściej) "udział"(dany utwór)[co prawda dotyczy to sytuacji, gdy cała płyta nosi nazwę, że jest "muzyką filmową" tzn. z piosenkami filmowymi] - przykład takowej sytuacji przedstawię tutaj może innym razem.Chodziło mi tutaj o np. płytę Pana Seweryna Krajewskiego pt.: "Piosenki filmowe"(1994) i np. utwór z tej płyty pt.: "Galimatias" - w kontekście filmów: "Kogel-mogel" i "Galimatias, czyli kogel mogel II" - ten wskazany przeze mnie utwór dotyczy - jest chyba z drugiej części tego filmu - niestety moim zdaniem jest to tylko "jeden motyw; jeden "dźwięk" z tych filmów. Głównie chodzi mi tutaj o muzykę "sytuacyjną" z tych filmów, a nie o muzykę "tytułową" jak np. nią nazywam utwór: "Nie mówmy o zmartwieniach", które są powszechnie znane i dostępne. Czy wie ktoś czy gdziekolwiek(i czy w ogóle) znajduje się gdzieś "cała" i "czysta" muzyka "sytuacyjna"(utwory) z tych dwóch filmów ? RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - Mister Tadeo - 20-12-2019 Ciężko się czyta twoje posty. Za dużo cudzysłowów chociażby, na co już wcześniej zwrócił uwagę Gieferg. Podałem rzetelne informacje nt. polskiej muzyki filmowej. Wystarczy wyszukać konkretne tytuły w google, co nie zajmuje dużo czasu. RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - Gieferg - 20-12-2019 Na świętą Melitele, cóż to za bełkot... <lista ignorowanych wita serdecznie> RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - dima - 21-12-2019 (20-12-2019, 14:52)Mister Tadeo napisał(a): Podałem rzetelne informacje nt. polskiej muzyki filmowej. Wystarczy wyszukać konkretne tytuły w google, co nie zajmuje dużo czasu.Mówisz np. odnośnie mojego pytania o: "Kogel-mogel" i "Galimatias, czyli kogel-mogel II" ? Czy może odnosiłeś się tym do tego podania przez Ciebie danych o płycie: "Antologia" Jerzego Matuszkiewicza, do czego z kolei ja się odnosiłem w poprzednich moich postach(i Ty również - o ile dobrze rozumuję poprzednie nasze w tym wątku posty) ? RE: Muzyka z polskich filmów i seriali - Mister Tadeo - 21-12-2019 Soundtracki z komedii "Kogel-mogel" i kontynuacji nie wyszły do tej pory na CD i LP. Piosenka z filmu - "Szukaj mnie" (muzyka Seweryn Krajewski) - ukazała się np. na tej składance Edyty Geppert: https://www.discogs.com/Edyta-Geppert-Nic-Nie-Musz%C4%99-25-Lat/release/8783349 Szukanie w google nie jest aż takie trudne. Polecam więc stronę discogs.com, która kataloguje wydania muzyki na fizycznych nośnikach. |