Filmozercy.com | Forum
Zaginiona dziewczyna (2014) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Zaginiona dziewczyna (2014) (/watek-zaginiona-dziewczyna-2014)

Strony: 1 2

Zaginiona dziewczyna (2014) - Ula87 - 29-12-2014

Młoda kobieta znika bez śladu w przededniu piątej rocznicy ślubu.Wszystkie podejrzenia padają na męża, który wspierany przez swą siostrę postanawia dowieść swojej niewinności i rozwiązać zagadkę. (opis dystrybutora)

Juz dawno mialam chrapke zeby ogladnac ten film, az w koncu nadeszla odpowiednia chwila i czas. Tak na swiezo, bo dopiero co zakonczylam seansik. Na pierwszy rzut oka dobrze skrojony i zagrany, choc nieco przydlugi film. Akcja moze i nie wciska w fotel, ale napewno budzi ciekawosc i chec dowiedzenia sie, jak skonczy sie ta mocno pokrecona historia. Ben Affleck jak na niego przystalo gra poprawnie, choc czasami przydaloby sie by pokazal wiecej emocji na swojej hoolywoodzkiej twarzy. Choc moze na potrzeby tego konkretnego filmu to wystarczylo (???).

Jak dla mnie film dobry, ale napewno nie wybitny - naciagane 7/10.

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - mati007kom - 29-12-2014

Dokładnie ten bohater jest tak opisany w książce.
Nie potrafi okazywać emocji.

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - Szczepan600 - 29-12-2014

Ode mnie takie 7-/10... Porządne kino... ale w sumie czy przy takim reżyserze, obsadzi i budżecie nie powinno takie być? Rozczarowała mnie historia. Okropnie przewidywalna. Dalej mamy kilka ciekawych motywów (ataki mediów są ok, zakończenie w sumie udane) i kilka okropnych żenad (pierwszy zwrot, zachowanie głównego bohatera). Seans w kinie zaliczam do udanych, ale nic ponad to. Nawet z zakupem (Fincher zawsze wchodzi) się ostro wstrzymam. Poczekam na promocje czy coś.

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - bananek - 29-12-2014

(29-12-2014, 00:08)Ula87 napisał(a):  Ben Affleck jak na niego przystalo gra poprawnie, choc czasami przydaloby sie by pokazal wiecej emocji na swojej hoolywoodzkiej twarzy. Choc moze na potrzeby tego konkretnego filmu to wystarczylo (???).
(29-12-2014, 01:22)Szczepan600 napisał(a):  kilka okropnych żenad (pierwszy zwrot, zachowanie głównego bohatera).
Huh
No nie osłabiajcie mnie, przecież sposób w jaki się zachowuje (brak emocji, empatii) to jest clou tego filmu i bez tego nie byłoby tej historii...

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - Kapitan_kusiak - 29-12-2014

Akurat mi się film bardzo podobał ... do tego stopnia, że już kupiłem książkę i zamierzam ją w niedługim czasie przeczytać. Ben Affleck zagrał naprawdę nieźle choć to Rosamund Pike skradła całe show. Wink

Bananek-> Nie chodzi mi o jego emocje (czy rzeczywiście ten facet ich tak bardzo nie okazuje?) Chodzi mi o fakt, że to największy kretyn jakiego widziałem ostatnio w poważnym kinie :-D. Zresztą nie tylko on. Gdyby nie ciekawa postać Pani detektyw nie byłoby na kogo się gapić. Nick to idiota totalny, właściwie zaryzykuję teorię, że on MEGA chce iść do pierdla... bo tak głupio się zachowuje. Amy i cały kawałek w domkach letniskowych (czy co to tam było) to wręcz przykład jak NIE pisać scenariusza i zmarnować potencjał napisanej bohaterki. Desie to z założenia wykręt więc jeszcze ok. Jednakże w każdej z tych postaci coś niesamowicie zgrzyta. I o ile gapię się realizacyjnie na kino klasy A+ to rozpisanie bohaterów i intrygi (Najprościej patrząc... czy to było w ogóle w stanie kogoś zaskoczyć?) to już poziom niżej.

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - robbo2k - 29-12-2014

Ale w tym filmie chodzi własnie o to ze ludzie go osadzają ze się "nie zachowuje jak nalezy" a powody dlaczego tak jest tego wychodzą na końcu (dla widzów) ale reszta świata w filmie ciągle nie zna prawdy "o dziewczynie"

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - Ula87 - 29-12-2014

Szczerze mowiac, to nie czytalam ksiazki, ale zauwazylam, ze w wiekszosci filmow, w ktorych gra Ben Affleck, jego twarz rzadko zdradza jakiekolwiek emocje. Jakby byla zamarznieta. Tak czy siak film zawiodl moje oczekiwania.
Ale jednoczesnie, jak juz ktos wspomnial wczesniej, cale show skradla Rosamund Pike. Byla rewelacyjna. Sadze ze gdyby nie ona, film odniosl by totalna klape.

Robbo... słowami typu "o tym jest ten film" można ratować wszystko :-). Postać Męża po prostu wypada słabo gdy dowiemy się, że to w istocie inteligentny, zabawny i umiejący bajerować dziennikarz (bo chyba był dziennikarzem). Który umie sobie świetnie poradzić w programie TV (no po małym treningu u Bolta, ale jednak), ale w ciągu kilku dni od zniknięcia żony jest w stanie spartolić WSZYSTKO co można. I nawet jeśli to zamysł, nawet jeśli o to chodzi... po prostu wypada to kiepsko.

Swoją drogą... myślicie, że zabrakło budżetu na kostiumy dla Bena? Bo nosi jeden komplet X czasu... potem ma być "odświętnie" więc ubiera na ten komplet marynarkę :-D (mistrz kamuflażu)... i jeszcze rozumiem gdyby był załamany i nosił brudną koszulę... ale nie to zawsze wygląda ok, no a o prawdziwe załamanie tutaj trudno.

Jednak moim największym zastrzeżeniem dalej jest po prostu przewidywalny do bólu scenariusz z głupimi (zwłaszcza pierwszy) zwrotami akcji... dobrze, że zakończenie daje radę.

RE: Zaginiona dziewczyna (2014) - Ula87 - 29-12-2014

Faktycznie, hehe, Ben przez dlugi okres czasu nosi ta samo, blekitna koszule. Nie przeszkadza mu nawet to, ze w pewnym momencie tak sie zapocil, ze az plamy mial pod pachami. Moze po prostu bardzo lubi ta koszule, a moze kazal sobie zagwarantowac w kontrakcie, ze bedzie mogl nosic koszule ktora wybierze przez wieksza czesc filmu, a jesli sie nie zgodza, to on nie zgodzi sie zagrac. Wink fakt faktem, wyglada to komicznie...

Pewnie zmienil ja na inna dopiero, gdy reszta ekipy nie mogla juz zniesc tego smrodu Wink