Filmozercy.com | Forum
Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray (/watek-wznowienia-nowe-naklady-polskich-wydan-blu-ray)

Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - ernie - 13-02-2021

Ostatnio widzę, że sporo polskich wydań, które miałem w planach kupić, zniknęło ze sklepów albo zaczyna drożeć (domyślam się, że też mogą się kończyć). Zatem pytanko: jaka jest szansa na wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray?

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - Gieferg - 13-02-2021

Gdybyś chociaż podał konkretne tytuły, jeszcze by można coś pogdybać, a tak to mogę ci najwyżej polecić ten sposób:

[Obrazek: wiedzma-aga.gif]

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - ernie - 13-02-2021

Myślałem, że jest już jakaś zauważalna prawidłowość w tym względzie na polskim rynku po wielu latach, ale dobra, no to lecą tytuły:
Siedem
Dwunastu gniewnych ludzi
Sin City: Miasto Grzechu
Cienka czerwona linia
Ścigany
Lot nad kukułczym gniazdem
Pluton
i jeszcze chociażby Monty Python i Święty Graal, choć tego już dawno nie ma

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - Redrum - 13-02-2021

Nie ma żadnej prawidłowości, zwłaszcza na polskim rynku.
Szanse na wznowinia są znikome.
Kupuj na rynku wtórnym. Kilka z wydań podanych przez Ciebie jest dostępnych w wersji PL za granicą. Pomoże Ci Filmoskop.

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - ernie - 13-02-2021

Okej, dzięki!!! Tzn. trochę lipa, jeśli tak to wygląda... trzeba będzie zrobić tak, jak piszesz, w takim razie Wink

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - Gieferg - 14-02-2021

Cytat:Sin City: Miasto Grzechu
Powiedziałbym, że szanse zerowe, zważywszy na to, kto to wydał.

Cytat:i jeszcze chociażby Monty Python i Święty Graal, choć tego już dawno nie ma
Zależy co uznać, za "dawno". Kupiłem to bratu na gwiazdkę bodaj w 2019 roku, a potem jeszcze widywałem w Media Markt przez jakiś czas.

- Pluton to MGM, był to katalog Imperiala, nie wiem czy ktoś to przejął po jego upadku, więc trudno powiedzieć czy będzie, ale Francja, Włochy, Niemcy mają PL.
- Cienka Czerwona to Fox, przejęte przez Galapagos więc teoretycznie powinna być szansa na jakieś wznowienie. Niemieckie wydanie jest z PL więc bez problemu do dostania.
- Lot nad kukułczym gniazdem - Empik twierdzi, że wysyłka w 24h, więc w czym problem?

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - misfit - 14-02-2021

Ścigany - USA (wydanie z 2013 roku).

Dwunastu gniewnych ludzi - np. UK (rarewaves), Hiszpania.

Katalog MGM sukcesywnie znika z półek skądkolwiek więc mamy coraz większą liczbę unikatów. Od nowego roku zdaje się Warner przejął prawa do dystrybucji (wcześniej Fox) więc jest szansa, że może jeszcze pojawi się wznowienie na BD.

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - ernie - 14-02-2021

@Gieferg, @misfit - dzięki!
Nie wiedziałem, że tyle czynników wchodzi w grę (studia, dystrybutorzy itp.). No, ale już wiem Smile No to pewnie porozglądam się za zagranicznymi wydaniami albo używkami.

(14-02-2021, 09:53)Gieferg napisał(a):  Zależy co uznać, za "dawno". Kupiłem to bratu na gwiazdkę bodaj w 2019 roku, a potem jeszcze widywałem w Media Markt przez jakiś czas.
Kupuję filmy od trochę ponad pół roku, więc dla mnie już dosyć dawno Wink
(14-02-2021, 09:53)Gieferg napisał(a):  - Lot nad kukułczym gniazdem - Empik twierdzi, że wysyłka w 24h, więc w czym problem?
Masz rację!

A jeszcze co powiecie o wydaniach Fimostrady (Universal?)? - bo np. taka "Dzikość serca" na dvdmax kosztowała niedawno 26.99 zł, teraz 89,99 Sad

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - Gieferg - 14-02-2021

Że podrożały? Tongue

Dzikośc serca ---> Włochy, Niemcy, Hiszpania

RE: Wznowienia/nowe nakłady polskich wydań blu-ray - ernie - 14-02-2021

I to sporawo Wink Więc jestem ciekaw, czy stanieją Smile?