Filmozercy.com | Forum
Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? (/watek-projektor-do-5k-zl-full-hd-czy-4k)

Strony: 1 2 3

Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Miki1306 - 15-03-2022

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie montaż projektora..
Odległość od ekranu jakieś 3-3,5m wiec powinienem rzucić jakieś 100-120 cali w zależności od projektora, pomieszczenie dość jasne aczkolwiek z roletami i możliwością zaciemnienia.
Zastanawiam się nad tym czy warto jeszcze myśleć o Full Hd czy już lepsze będą jakieś niskobudżetowe 4k ?

Chodzi mi po głowie:
Sony vpl hw55es Full HD
Lub
Epson EH-TW7000 4k

Może ktoś widział korzysta ma jakieś doświadczenia ?

Ewentualnie jakieś inne propozycje do 5k? ( mogą być również używane )

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - MarianPaz - 15-03-2022

Osobiście wolę dobre FullHD niż przeciętne 4K. Od ponad 3 lat użytkuję Sony VPL-HW65ES i złego słowa o nim nie mogę napisać. Dziś gdyby popisać maile do sklepów, to pewnie za 6000 zł można by dostać nowy egzemplarz. Sensowne 4K, to koszt około 10 000 zł.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - pred895 - 15-03-2022

Ja mam Epsona TW7100 i jestem bardzo zadowolony. Jak już wchodzić w 4k na proju, to już w technologii 3LCD. DLP jest zdecydowanie za ciemne i przymulone. Wiem bo po trzech latach na Optomie full hd zostałem zmieciony przez tego Epsona. Zalecam przemalowanie ścian i zakrycie okiem i drzwi zasłonami Black out, w przeciwnym razie nie będzie różnicy między budżetowym a wyższej klasy projektorem. Dobór ekranu też jest kluczową kwestią.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - MarianPaz - 15-03-2022

Obecnie Epson tak podbił ceny, że w zasadzie opłaca się kupować tylko używane modele.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Miki1306 - 15-03-2022

No ja właśnie się zastanawiam.
Przerzucam się na filmy 4k I tylko dlatego się waham gdyby nie to to pewnie wziąłbym bez zastanowienia tego Sony.
Używki jak najbardziej wchodzą w grę.

Co do ekranu to coś będę musiał dobrać ale to wtedy jak zdecyduje jaki projektor.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Bipo - 16-03-2022

Bież tego Sony, i nie zawracaj sobie głowy pseudo 4k, chyba że natywny 4k ale to jest z inna półka cenowa. W tej cenie nic nie przebije tego Sony.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - pred895 - 16-03-2022

Chłop inwestuje w filmy na 4k a na proju full hd, może mieć problem z przeplotem, czyli wszystko co w Dolby Vision ( jakieś 90 % wydań ), będzie mu walić w 60hz, nie wspominając już o kontrowersyjnej konwersji do SDR. Ja przez niecałe pół roku dzięki różnicy w kolorach, detalach i zauważalnym HDR wzbogaciłem swoją kolekcję 4k do 42 wydań i nie zamierzam zwalniać. Kumpel ma Epsona TW9400 i w porównaniu do mojego TW7100 śmiem twierdzić że jeśli chodzi o projekcje, doznania i silnik 4k działa niemal identycznie.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Miki1306 - 16-03-2022

No właśnie słyszałem, że ten Sony jest naprawdę wart uwagi w tej kasie, lecz jak wspomniałem staram się swoją kolekcje już zbierać tylko w 4k i tu pojawia się zgrzyt..
Myślicie, że taki laik patrząc na obraz z Epsona (budżetowe 4k) lub (Soniaka Full HD) zauważy różnice między ?

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - pred895 - 16-03-2022

Różnice na pewno zobaczysz tylko jeśli ten Sony FH na filmach 4k będzie ci walić wszystko w 60hz, to jesteś udupiony. Wydań UHD z płytą BD na której znajduje się transfer z tego samego źródła jest coraz mniej.

RE: Projektor do 5k zł. Full Hd czy 4k ? - Miki1306 - 16-03-2022

A różnica na plus dla Soniaka czy Epsona ? Big Grin
Widzę, że Epson w trybie normalnym jest głośniejszy niż Sony.. to też ważne bo projektor będzie zaraz za mną tak naprawdę..

Najlepszym wyjściem byłoby pewnie porównać oba projektorki tylko najbliższy Soniak 100/200km ode mnie, a Epsona to musiałbym znaleźć jakiś sklep.
Szkoda tracić 4k szczególnie, że na moim leciwym 65 calowym LG SM8600 robiło wrażenie, a nie chce myśleć jaki miałbym opad kopary przy 100/120 calach. Big Grin
Całe moje kino jest przystosowane do 4k ale jak faktycznie Sony będzie miał lepszy obraz w Full HD niż Epson w 4k to też nie będę się spuszczał bo nie na tym rzecz polega.