![]() |
|
Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer (/watek-pachnidlo-historia-mordercy-perfume-the-story-of-a-murderer-2006-rez-tom-tykwer) Strony:
1
2
|
Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - fire_caves - 14-11-2022 Francusko-hiszpańsko-niemiecka produkcja z 2006 roku na podstawie powieści "Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders" niemieckiego pisarza Patricka Süskinda z 1985 roku. Film wyreżyserowany przez Toma Tykwera (Biegnij Lola, Biegnij, Atlas chmur) opowiada historię Jean-Baptiste Grenouille'a, urodzonego z nadzwyczajnie silnym zmysłem powonienia, który w realiach XVIII wieku oddaje się swojej obsesji w postaci pogoni za idealnym zapachem. Wiedziony namiętnością nie cofnie się przed niczym, by osiągnąć swój cel. Polskie wydanie na blu-ray ukazało się nakładem Pro-Motion w 2009 roku i okraszone zostało dwiema angielskimi ścieżkami dźwiękowymi (DTS-HD Master Audio 5.1 i Dolby Digital 5.1 640 kbps) jak również polskim lektorem (Piotr Borowiec) w DD 5.1, o czym jednak nie poinformowano na okładce. O polskich napisach można wspomnieć, że są i to z błędami... Oczywiście nie ma szans nabyć tego wydania w normalnej cenie. Kod: Disc Title: Pachnidło: Historia Mordercy - Perfume: The Story of a Murderer (2006)Oprócz tego dostępne jest jeszcze wydanie niemieckie i amerykańskie, które ukazało się z kiepską okładką i dopiero w ubiegłym roku (2021). Recenzje obydwu wydań wskazują na pozytywny odbiór blu-ray'a, jak na możliwości formatu. Część osób pozostaje pod wrażeniem płyty japońskiej. Kod: Disc Title: BDROMZaś w kategorii urody wydania, wygrywają zapewne edycje koreańskiej firmy KimchiDVD, jak na przykład ten steelbook z książką w slipcase lub drugi, wyposażony w okładkę z efektem lenticular. Jak to nierzadko bywa, wcześniej ukazały się też piękne wydania DVD, takie jak na przykład to w drewnianym pudełku z dołączonym zestawem perfum ![]() W międzyczasie, w 2016 roku Constantin Film wydał ten film na 4K UHD - jest to upscale z HDR10 i audio angielskim/niemieckim i napisami niemieckimi na pokładzie. Zdania co do tego releasu są wśród posiadaczy płyt podzielone, gdyż jedni chwalą wzrost szczegółowości i bogatsze kolory, z kolei drudzy wskazują, że niektóre partie filmu cierpią od nadmiernego użycia DNRu. Porównania wersji japońskiej BD, niemieckiej BD i niemieckiej UHD znajdziecie na caps-a-holic. Być może lokalni posiadacze tego wydania (misfit i Mefisto zapragną wyrazić się co do jakości obrazu w ruchu? RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Mefisto - 14-11-2022 (14-11-2022, 11:44)fire_caves napisał(a): zapragną wyrazić się co do jakości obrazu w ruchu? Jest niestety tak, jak napisałeś - o ile to obecnie najlepsza prezentacja filmu z de facto bogatszymi kolorami (dla mnie była to przesiadka z DVD, więc tym bardziej), o tyle jest to nie dość, że upscale (film ukończono w 2K) to jeszcze z fałszywym HDRem i, niestety, ewidentnym (acz na szczęście nie woskowatym) DNRem, który rzuca się w oczy zwłaszcza w drugiej części historii, z Rickmanem, głównie w zbliżeniach. Także zakupu nie żałuję, ale byłem jednak odrobinę rozczarowany seansem. Mogę za to pochwalić audio, choć to jest zdaje się takie samo wszędzie - niemniej robi wrażenie. Wątpię jednak żebyśmy w najbliższych latach doczekali się lepszego wydanka. RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - misfit - 14-11-2022 W UHD poza DNR jest też w akcji wyostrzanie obrazu, aczkolwiek jest to coś bardziej zaawansowanego od zwykłego uwydatniania krawędzi obrazu. Zgoda również co do fake HDR - ewidentnie wzięli mastera SDR i mu podbili jasność. W ruchu wolę dołączone BD - jest mniej szczegółowy od UHD, ale ma zdecydowanie bardziej naturalny filmowy obrazek, co jest dla mnie priorytetem. Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Daras - 14-11-2022 (14-11-2022, 11:44)fire_caves napisał(a): Polskie wydanie na blu-ray ukazało się nakładem Pro-Motion w 2009 roku... W Pro - Motion ceniłem opcję kolorowych napisów dialogowych. Mam od nich kilka płytek, także omawiany tu tytuł. Jakoś dziwnie mi się zrobiło. Chyba jestem sentymentalny. Z Pro - Motion wiążę początki swojej przygody z BD. Rany, ile to już lat minęło. Teraz nie pamiętam abym znalazł jakieś mankamenty w polskiej edycji (?). RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - prodarek - 14-11-2022 Oglądałem jakieś pół roku temu pol wydanie, byłem pod ogromnym wrażeniem filmu jak i ogólnej jakości. RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Mierzwiak - 14-11-2022 Okropne są te screeny z UHD (agresywne rozjaśnienie i paskudne pomarańczowe twarze), w ogóle nie przypominają filmu który był w kinach, a zakładam że skoro to film z czasów DI to wydanie BD odzwierciedlało to, jak film wyglądał na wielkim ekranie. RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - fire_caves - 14-11-2022 (14-11-2022, 14:04)Daras napisał(a): W Pro - Motion ceniłem opcję kolorowych napisów dialogowych. Mam od nich kilka płytek, także omawiany tu tytuł.Właśnie w weekend oglądałem "Nagi instynkt 2" (panie boże...) od tego samego wydawcy i tam też ucieszyła mnie opcja zmiany koloru napisów. Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Daras - 15-11-2022 Pamiętam, że w roku premiery kinowej do sal projekcyjnych wpuszczano aromaty. Były one jakoś powiązane ze scenami. W Polsce takich atrakcji raczej nie było, a przynajmniej w moim mieście. Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Glaeken - 15-11-2022 W PL w kinie co najwyżej natrafisz na zażygany fotel, popcorn rozsypany na podłodze lub zagłówek uwalony nachosami... a jak będziesz miał "szczescie" to jakiś niecierpliwy fan kina zostawi ci skręconą hałkę-niespodziankę. Ot ci słowiańskie aromaty! Nadają się jako zapachy towarzyszące filmom Vegi. RE: Pachnidło: Historia mordercy/Perfume: The Story of a Murderer (2006), reż. Tom Tykwer - Mefisto - 06-09-2023 https://www.blu-ray.com/movies/Perfume-The-Story-of-a-Murderer-4K-Blu-ray/167881/#Review Buehehehe
|