![]() |
|
Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard (/watek-pogarda-le-m%C3%A9pris-1963-rez-jean-luc-godard) |
Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - misfit - 09-05-2023 Film wyszedł w polskiej wersji językowej wyłącznie na DVD. Jeśli chodzi o BD, niewiele mam do powiedzenia o dotychczasowych wydaniach zagranicznych, poza tym, że screeny skutecznie mnie odrzuciły od pomysłu zakupu. Le mépris - porównanie obrazu BD UK 2009 vs DVD na caps-a-holic. Recenzja i screeny wydania BD na blu-ray.com. Niedługo od StudioCanal pojawi się edycja 4K UHD we Francji (14.06), UK (26.06) oraz w Niemczech (29.06). Już zacieram ręce. Poniżej zdjęcia poglądowe wydania francuskiego, zwiastun i co nieco o transferze: ![]() https://www.fnac.com/a17957712/Le-Mepris-Blu-ray-4K-Ultra-HD-Brigitte-Bardot-Blu-ray-4K Cytat:ABOUT THE RESTORATION RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - misfit - 20-08-2023 Porównanie obrazu na caps-a-holic - 4K UHD vs stare BD od StudioCanal z 2009. Na capsie skupili się niemal całkowicie na pozytywnych aspektach edycji UHD, ale są też nieciekawe rzeczy... Lata mijają, a w SC po staremu. Spójrzcie na poniższy wykres bitrate obrazu z płyty 4K UHD: ![]() W miejscach gdzie widzicie spadki bitrate do 5-10 Mb, czyli np. ujęcia od 42 do 44 minuty, od 46 do 48, od 57 do 59 i od 62 do 68 minuty, w ruchu widoczne jest znaczące obniżenie jakości obrazu (także w DV) względem tego jak prezentuje się reszta filmu, z wyrazistością obrazu na poziomie jakiegoś słabego BD i szczątkowym ziarnem, które przy okazji jest niemal całkowicie zamrożone. Poniżej kilka przykładowych kadrów, pamiętajcie jednak, że trzeba je zobaczyć w ruchu aby w pełni doświadczyć co tutaj jest nie tak: Co tutaj się wydarzyło? Najprawdopodobniej jest to głównie "zasługa" tego, że te problematyczne ujęcia pochodzą z czegoś kilka generacji niżej od negatywu. Ułomny koder HEVC, z którego korzystają Francuzi, dodał tutaj jednak do pieca, rezerwując im zbyt niską przepływność i w konsekwencji na tym samym remasterze z BD problematyczne ujęcia wyglądają wciąż słabo, ale jednak nieco lepiej niż na UHD. Czy zatem lepiej zaoszczędzić kasę i sięgnąć po remastera BD Pogardy, zamiast UHD? Poniższe kadry powinny dać wam ogólne pojęcie co do implementacji HDR i szerokiej palety barw w tym wypadku. Heatmapy | WCG | Konwersja do SDR 100 nit, Rec.709 RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - HAL 9000 - 21-08-2023 (20-08-2023, 15:09)misfit napisał(a): Spójrzcie na poniższy wykres bitrate obrazu z płyty 4K UHD:Fatalnie to wygląda i ten wykres potwierdza głosy o problematycznych ujęciach i kiepskim kodowaniu. Wahałem się długo czy to zamówić i w końcu wymiękłem, bo w sumie jaką mam alternatywę? Czekać aż Criterion to wyda? Niech wydadzą najpierw "Basen" Głównie liczę na to, iż PanSłonik ogarnie ten burdel, tak jak to robił w innych przypadkach SC. Dzięki za fotki, zwłaszcza te z wykresami palety barw - tak to sobie zawsze wyobrażałem, jako drobne rozszerzenie podstawowego "trójkąta". RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - misfit - 22-08-2023 Na pomoc od Włochów w tym wypadku nie ma co liczyć, raczej zbyt niszowa pozycja jak na nich. Więc faktycznie pozostaje nadzieja, że może w USA się ukaże... Ale tak jak pisałem IMO główny problem jest w źródle, więc nie spodziewałbym się jakichś cudów - chyba, że inny wydawca zdecyduje się wyłożyć kasę na dodatkowe prace rekonstrukcyjne części tych słabo wyglądających scen. RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - misfit - 01-08-2024 (01-08-2024, 07:14)Ash-9001 napisał(a): Zanim zamówiłem to zrobiłem szybki (być może niedokładny research) i wyszło mi, że jedyne co różni te wydania pod względem jakości obrazka to... recenzje na stronie blu-ray.com Są dwa wydania w USA: z płytą 4K (EAN: 0031398341208) oraz 4K + BD (0031398342267) - z tym, że ponoć dołączona płyta Blu-ray to staroć z 2010 roku. No, ale dla samych dodatków warto by ją mieć... W każdym razie na polskim amazonie w fajnej cenie 48,40 zł jest wydanie dwudyskowe, więc takie powinniście dostać. Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, że od Lionsgate jest identyczna komprecha co w wydaniach europejskich od Studio Canal, ale spróbuję jeszcze popytać kilka ogarniętych osób... RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - Ash-9001 - 01-08-2024 Za tą cenę, nawet jak się okaże, że obrazek jest identyczny jak w wydaniu SC to i tak przyjmę to wydanie bardzo entuzjastycznie. Co do dołączonej płytki BD, to dla mnie i tak będzie jak nowa, bo przez cały czas istnienia tego formatu kupiłem łącznie 8 płyt blu-ray. Opuściłem generację i z DVD przeskoczyłem na 4K ![]() Poza tym podoba mi się ta czerwona okładka, jakos mi bardziej pasuje do tego filmu
RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - misfit - 05-08-2024 Ok, mam potwierdzenie, że 4K UHD Lionsgate i SC = dokładnie to samo kodowanie, ze spadkami bitrate do kilku Mbps w wielu ujęciach. Więc anulowałem zamówienie skoro już mam Studio Canala. RE: Pogarda / Le mépris (1963), reż. Jean-Luc Godard - Ash-9001 - 05-08-2024 Obejrzane i faktycznie szału nie ma. I jeszcze te spadki bitrate'u są największe w mojej ulubionej części filmu, czyli w scenie w mieszkaniu Po seansie 4K sprawdziłem płytkę Blu-ray. Kolory na UHD oczywiście dużo lepsze i film pięknie wyczyścili z paprochów, ale tak migając między różnymi scenami miałem wrażenie, że obraz jest i tak "mocniejszy" na tej zwykłej płytce.
|