![]() |
|
Truman Show (1998), reż. Peter Weir - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Truman Show (1998), reż. Peter Weir (/watek-truman-show-1998-rez-peter-weir) Strony:
1
2
|
Truman Show (1998), reż. Peter Weir - misfit - 25-06-2023 Truman Show pojawił się na Blu-ray'u w 2008 i 2009 roku, wszędzie bez polskiej wersji językowej - tą znajdziemy tylko na DVD. Jak to często w tamtych czasach bywało, Paramount zamiast wykonać nowy skan, sięgnął po przefiltrowanego, starego mastera z DNR, podbitym kontrastem i zwaloną geometrią obrazu i jeszcze dodatkowo stucznie go wyostrzając. Efekt końcowy tego wszystkiego to jak dla mnie jeden z najgorszych transferów na nośniku BD jakie widziałem. I nie jest to tylko moja opinia Poniżej recenzja z doblu.com, kolesia, który wówczas jako jeden z nielicznych recenzentów czaił o co w tym wszystkim biega. https://www.doblu.com/2009/05/03/truman-show-review/ Ocena za obraz 1/5, z którą w pełni się zgadzam. I jeszcze screeny porównawcze BD vs DVD z caps-a-holic. Dostępne dodatki na płycie BD (za dvdcompare.net): Cytat:How's It Going to End?: The Making of The Truman Show" 2-part documentary: (with Play All option - 41:47) Teraz trochę dobrych wieści, o których większość z Was już pewnie wie - na początku lipca pojawi się edycja 4K UHD: Nic nie wskazuje na to aby gdziekolwiek miała być pl wersja także na płycie 4K. Będzie za to Atmos, Dolby Vision, AR 1.85:1. Ze streamu na iTunes (na którym btw znajdują się polskie napisy) wynika, że można się spodziewać gigantycznej poprawy obrazu i naprawione zostały niemal wszystkie bolączki starego BD. Piszę "niemal", bo czas pokaże jak ma się sprawa jeśli chodzi o kompresję obrazu na nośniku, a także czy obraz nie jest aby zbyt odziarniony (wydaje się, że Peter Weir nie lubi ziarna, więc różnie może być...). Recenzja wydania 4K UHD na blu-ray.com sugeruje, że nie ma w nim żadnych mankanentów, ale lepiej poczekać na relację od kumatych osób. Tak czy owak nową edycję na pewno kupię, kwestia tylko tego czy już zaraz (jeśli będzie wszystko ok), czy raczej w jakiejś promocji ![]() Recenzja Truman Show wydania 4K UHD na blu-ray.com W edycji USA dołączona płyta BD to ten sam stary przefiltrowany potworek i zapewne wszędzie będzie tak samo. RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - Mierzwiak - 25-06-2023 Wersja z itunes jest chwilami tak gładka, że wygląda jakby była nakręcona cyfrą, tak czy siak seans był bardzo przyjemny, bez dziwnych decyzji kolorystycznych i z masą detali. Czekam na zestawienie screenów. RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - misfit - 02-07-2023 Na caps-a-holic pojawiło się porównanie 4K UHD vs BD. Chyba jednak poczekam na jakąś promocję...
RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - Mierzwiak - 02-07-2023 Dolby Vision FEL znowu uratuje dupę... RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - misfit - 02-07-2023 To na pewno, ale zobaczymy w jakim stopniu... Pewnie widziałeś screeny z Firmy na capsie - okazuje się, że te już są ze strumienia FEL, więc nawet nie chcę wiedzieć jaka rzeźnia jest z HDR10
RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - Mierzwiak - 02-07-2023 Masakra, jakieś niszowe filmy o których malo kto słyszał dostają genialne UHD a jak przychodzi do fantastycznych klasyków od dużych wytwórni to oczywiście musi być sraka. Jak mają tak wydawać to wolę poczekać na promocję na itunes, po co mi takie wydanie płytowe? RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - kulcikriu - 02-07-2023 Masakra... to ja bez DV mogę chyba tylko podziękować. RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - pred895 - 02-07-2023 No bez przesady, jeśli do tej pory nie miało się tych filmów w kolekcji, to chyba zakup UHD takiej Firmy i Truman Show nie będzie jakimś większym złem ? RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - Mr.Hankey - 02-07-2023 Bardziej tu chodzi po prostu o niewykorzystany potencjał. RE: Truman Show (1998), reż. Peter Weir - kulcikriu - 02-07-2023 Ja wychodze z zalozenia, ze kazdy wydaje swoja kase Firmy nie mam w ogole, wiec na promo jakims mysle, ze kupie
|